Home Carrière Carrièreadvies voor mijn jongere zelf

Carrièreadvies voor mijn jongere zelf

0
Carrièreadvies voor mijn jongere zelf


Ryan Denham, scenarioschrijver, regisseur en producer, volgde onlangs de ‘exploring careers within the arts and artistic business’ aan de Universiteit van Warwick. Hier zijn zijn suggestions om jou te helpen slagen in de creatieve sector.

Maak dingen…

Als scholar zul je nooit meer middelen hebben (vrienden als crew/acteurs, materiaal van de universiteit, vrije tijd) om te maken wat je maar wilt. Dus doe het! Zelfs als het verschrikkelijk is – VOORAL als het verschrikkelijk is. Het is allemaal ervaring die je als schrijver opbouwt, en het is vooral leuk.

Val mensen lastig…

Leg verbindingen en ontwikkel een netwerk van mensen die je respecteert en waarvan je kunt leren…

Beleefd. Duh. Sinds de pandemie (waarbij iedereen thuis zat zonder excuses om nee te zeggen 😈) heb ik er een gewoonte van gemaakt om voortdurend in de e-mails en LinkedIn DM’s van mensen terecht te komen (als ik je nog niet heb bereikt, komt het eraan) en het is letterlijk nooit slecht gegaan. Sommige mensen hebben het druk of zijn niet beschikbaar, maar 90% van de mensen zegt ja tegen een Zoom van 20 minuten of een kopje koffie. Het is een geweldige manier om een ​​netwerk op te bouwen en wat face-time te krijgen met mensen die je respecteert en van wie je wilt leren, maar alleen als je er aardig in bent. Dus…

Wees het soort persoon dat je graag zou willen ontmoeten…

De industrie is enorm… en klein. Mensen praten. Zorg ervoor dat ze goede dingen over je zeggen. Zelfs je klasgenoten en docenten nu. Uiteindelijk zullen zij je collega’s en referenties zijn. Ze vormen het verschil tussen je cv bovenaan de stapel en je cv in de prullenbak, omdat ze, als ze naar je worden gevraagd, zullen wees eerlijk. Wees het soort persoon waar mensen voor willen instaan.

Braaktochtjes zijn geweldig…

Schrijvers zijn zeer waardevolle, gevoelige mensen, en schrijven is moeilijk. Als je druk uitoefent op je eerste versie om eruit te komen zoals Shakespeare, garandeer je alleen maar dat je het niet afmaakt. Haal gewoon de eerste versie uit en herschrijf, herschrijf, herschrijf. Dat is waar het samenkomt. En wees lief voor jezelf. Je bent je eerste criticus, maar je bent ook nauwer verweven met het werk dan welke criticus dan ook zou moeten zijn – vertrouw de stem niet die zegt dat je slecht bent. Bewijs het tegendeel.

Phrase goed in slechte ideeën…

Een author’s block bestaat echt, en het is klote. Een van de beste methoden die ik heb gevonden om er voorbij te komen? Verbeter spellen! Je hoeft er niet naar te streven Ryan Stiles te zijn, maar improvisatie is in feite gewoon het voortdurend spontaan genereren van ideeën, en dat is zo’n waardevolle vaardigheid om aan te werken. Het is ook de beste manier om eraan te wennen ideeën naar buiten te brengen, zonder dat ‘de stem’ ze eerst bekritiseert. Dat is ook waardevol. In een schrijverskamer is dat alles. Alle ideeën voegen iets toe, zelfs de slechte ideeën – omdat ze tot goede ideeën leiden. Oh, en dit ook Echt ook leuk.

Wees betrouwbaar…

Dit is misschien iets voor mij, maar ik werk altijd liever met iemand die deadlines haalt, de opdracht vervult, op suggestions reageert en goed communiceert, dan met iemand die een bonafide genie is, maar een absolute verplichting. Als je kunt, wees dan natuurlijk allebei, maar betrouwbaar zijn is een keuze die JIJ bewust maakt – en het zal ervoor zorgen dat iedereen graag met je samenwerkt en meer openstaat om tijd in je te investeren.

Ieders traject is anders…

‘Probeer, faal, probeer opnieuw. Ga gewoon altijd in de richting van wat jou het meeste voldoening geeft, dan kom je op de juiste plek terecht…’

Ik ging naar de universiteit en wilde een grote volwassen filmregisseur worden. Ik verliet de universiteit omdat ik redacteur wilde worden. Sindsdien heb ik dat gedaan… en ben ik producer geweest… en hardloper… en regisseur… en barman… en uiteindelijk schrijver. Ik denk dat het destijds niet echt bij me opkwam dat schrijven een carrière voor mij zou kunnen zijn – en zeker niet buiten de traditionele lineaire routes (waar mijn universitaire opleiding grotendeels omheen was gebouwd). Het punt is dat ik niet meteen vond wat goed voor mij was, en dat geldt ook voor de meeste mensen die ik ken en waarmee ik heb gestudeerd. Leg jezelf geen druk op om vanaf dag één alles goed te doen. Probeer, faal, probeer opnieuw. Ga gewoon altijd in de richting van wat jou het meeste voldoening geeft, dan kom je op de juiste plek terecht.

Ontdek elke optie…

Toen ik tijdens mijn studie aan schrijven dacht, dacht ik aan movie of televisie. Maar dat is het topje van de ijsberg – en er komt elke week meer vers ijs aan (dat is een vreselijke metafoor, maar het zal wel logisch zijn). Schrijven is overal. Video games, podcasts, radioprogramma’s, webseries, streaming, socials, audioboeken, toneelshows, stripboeken, romans, billboards… zelfs gelukskoekjes hebben schrijvers nodig. Probeer dingen uit. Ontdek nieuwe disciplines, of sta er in ieder geval voor open. Ze zijn allemaal leuk en vormen een unieke uitdaging (en leveren je meestal geld op dat goed is voor de huur, eten en andere dingen die je in leven houden).

Je kunt Ryan vinden op Linked In als je verbinding wilt maken linkedin.com/in/ryan-denhamLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here