Home Natuur Microplastics vertroebelen de definitie van het Antropoceen

Microplastics vertroebelen de definitie van het Antropoceen

0
Microplastics vertroebelen de definitie van het Antropoceen


Hallo Natuur lezers, willen jullie deze Briefing elke dag free of charge in je mailbox ontvangen? Registreer hier.

Fragmenten van een schedel en kaakbeen, waarbij de rechter oogkas en cheerk ontbreken, gemonteerd op een zwarte standaard.

De schedel van Vittrup Man werd verbrijzeld door minstens acht slagen.Krediet: Stephen Freiheit through Fischer A., et al./PLoS ONE

Een man die 5000 jaar geleden in een Deens moeras belandde met zijn schedel verpletterd door een houten knuppel zou afkomstig kunnen zijn uit het verre noorden van Scandinavië. Koolstof- en stikstofisotopenniveaus in botten en tanden, die aspecten van het dieet kunnen onthullen, suggereren dat ‘Vittrup Man’ in zijn late tienerjaren was overgegaan van een jager-verzamelaarslevensstijl naar landbouw. En genetische analyse laat zien dat hij verwant was aan jager-verzamelaars uit wat nu Noorwegen en Zweden is, en niet aan de boerengemeenschappen van Denemarken. “Misschien was het zijn rol in de samenleving toen hij eenmaal volwassen werd het leggen van contacten met boeren aan de overkant van de zee”, zegt bioarcheoloog Thomas Sales space.

Natuur | 4 minuten lezen

Referentie: PLOS Eén papier & Natuur papier

Microplastics zijn misschien geen betrouwbare manier om het ‘Antropoceen’ te definiëren – een nieuw geologisch tijdperk dat zou zijn begonnen toen mensen de planeet begonnen te veranderen. Onderzoekers onderzochten drie meren in Letland en ontdekten dat de kleinste deeltjes plastic vervuilen zich een weg banen naar sedimenten die zich lang voordat de plasticproductie begon, vormden in de jaren vijftig. Dit zou ook de mogelijkheid kunnen uitsluiten om de inhoud van microplastics te gebruiken om de ouderdom van geologische sedimenten te meten.

Natuur | 4 minuten lezen

Referentie: Wetenschappelijke vooruitgang papier

Een alternatief voor het CRISPR-genbewerkingssysteem genaamd MEGA-CRISPR is ontworpen om messenger-RNA (mRNA) te bewerken in plaats van DNA. MEGA (multiplexed effector information arrays) gebruikt een mRNA-snijdend enzym in plaats van Cas9, dat zich op DNA richt. Omdat mRNA van voorbijgaande aard is (het wordt gegenereerd wanneer DNA in eiwitten wordt vertaald) worden de potentiële risico’s van het teweegbrengen van permanente veranderingen vermeden. Een behandeling op foundation van gemanipuleerde immuuncellen (CAR T-cellen) werd beter in het verkleinen van tumoren bij muizen nadat MEGA werd gebruikt om de efficiëntie van de T-cellen te verhogen.

Natuur | 4 minuten lezen

Lees verder: Ga verder, CRISPR: RNA-bewerkingstherapieën winnen aan populariteit (Natuur | 5 min lezen)

Referentie: Cel papier

De oorzaak hiervan is een gebrek aan financiering door farmaceutische bedrijven en overheden een ‘braindrain’ van wetenschappers die onderzoek doen naar antimicrobiële resistentie (AMR), zegt de AMR Business Alliance, een brancheorganisatie. Sinds de jaren negentig is het personeelsbestand gehalveerd, wat heeft geleid tot een daling van het aantal onderzoeksartikelen en minder medicijnen in ontwikkeling. Tegelijkertijd ondermijnen medicijnresistente infecties de behandelingen waar we afhankelijk van zijn geworden, en veroorzaken ze jaarlijks meer dan een miljoen sterfgevallen. Een AMR-rapport beveelt nieuwe marktprikkels voor antimicrobiële stoffen aan, en het opleiden van meer beginnende onderzoekers om het personeelsbestand aan te vullen voordat hun kennis en experience verdwijnen.

Natuur | 4 minuten lezen

Referentie: AMR Business Alliance-rapport

Kenmerken & mening

Klinisch genetici leveren snelle DNA-sequencing, waardoor hun ernstig zieke patiënten tijdige en gepersonaliseerde behandeling krijgen. Zelfs tien jaar geleden was analyse van het hele genoom traag en duur en het was onwaarschijnlijk dat het bruikbare resultaten zou opleveren. Nu, sommige diagnoses komen binnen een week, en het report is iets meer dan zeven uur. Wanneer in de oncologie een ultrasnelle respons nodig is, kunnen artsen tumoren soms binnen een uur classificeren. Het verlagen van de kosten voor iedereen en het versnellen van de interpretatie met behulp van kunstmatige intelligentie-instrumenten zijn de volgende stappen.

Natuur | 13 minuten lezen

Een sabbatical nemen van de wetenschap naar een baan bij de overheid kan verrassend vruchtbaar zijn, betoogt metaswetenschapper Jordan Dworkin, die heeft geholpen bij de lancering van het Sabbaticals in Service-project om andere wetenschappers te ondersteunen bij het maken van dergelijke stappen. Deze uitstapjes naar beleid kunnen dat wel breng de broodnodige wetenschappelijke experience in de beleidsvorming en bouw duurzame relaties op tussen agentschappen en instellingen academici. Voor wetenschappers omvatten de voordelen onder meer het identificeren van onontdekte onderzoeksgebieden, het leren om bevindingen levendig over te brengen aan besluitvormers, en het verwerven van reputatie en zichtbaarheid, zowel in de academische wereld als daarbuiten.

Natuur | 4 minuten lezen

Chemie zou dat kunnen zijn uniek onder de wetenschappen omdat het een kwantitatieve benadering van de geschiedenis ervan mogelijk maakt, betoogt wetenschapsschrijver Philip Ball. Deze aanpak wordt geïllustreerd door een onderzoek dat aantoont dat het aantal chemische verbindingen exponentieel is gegroeid tussen 1800 en 2015. “Het is moeilijk om een ​​vergelijkbare index voor te stellen om de vooruitgang van de natuurkunde of biologie te meten”, schrijft Ball. Nieuwe manieren om historische archieven te doorzoeken zijn onder meer het gebruik van kunstmatige-intelligentietechnieken om teksten te vergelijken. Maar deze vereisen dat materiaal toegankelijk is: er zijn bijvoorbeeld uitdagingen bij het verwerven van bedrijfseigen resultaten uit de industrie.

Chemiewereld | 4 minuten lezen

Beeld van de week

Zeebioloog Jorge Palma tuurt door een aquarium dat wordt gebruikt voor het testen van kunstmatig zeegras gemaakt van nylon en sisal.

Deze foto van João Rodrigues van marien bioloog Jorge Palma die kunstmatig zeegras testte, gemaakt van nylon en sisal, werd geprezen in de Onderwaterfotograaf van het jaar 2024 onderscheidingen. De afbeelding geïllustreerd een 2023 BBC Wildlife Journal functie over hoe Palma en zijn group de kortsnuit proberen te redden (Hippocampus-hippocampus) en langsnuit (H. guttulatus) zeepaardjes in Portugal, die afhankelijk zijn van zeegrasweiden. Het zijn slechte zwemmers en klampen zich huge aan de strengen om te voorkomen dat ze worden weggevaagd. (João Rodrigues/Onderwaterfotograaf van het jaar 2024)

Citaat van de dag

Uit een laboratoriumonderzoek naar de stembanden van drie dode, gestrande baleinwalvissen – een bultrug, dwergvinvis en Noordse vinvis – blijkt dat het gezang van walvissen voortkomt uit een voorheen onbekende methode van geluidsproductie, zegt vergelijkend anatoom Pleasure Reidenberg. (Bijbehorende pers | 4 minuten lezen)

Referentie: Natuur papier

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here