Home Natuur Zondagboekrecensie – Doelgericht vogels kijken door Rob Hume – Mark Avery

Zondagboekrecensie – Doelgericht vogels kijken door Rob Hume – Mark Avery

0
Zondagboekrecensie – Doelgericht vogels kijken door Rob Hume – Mark Avery


Dit is een prachtig boek, gevuld met een aantrekkelijke combine van wijsheid, humor, nostalgie, verhalen, feiten, speculatie en gezond verstand. Het gaat over vogels kijken, heel veel vogels kijken, en niet alleen maar vogels kijken, need Rob Hume heeft veel vogels bekeken en nagedacht over wat hij zag, en het lijkt erop dat hij er vooral enorm van heeft genoten.

In een mengeling van herinneringen, herinneringen en reflecties vertelt de auteur over wat vogels doen, hoe je ze aandachtig kunt bekijken en waarom het allemaal greatest leuk is, op voorwaarde dat je het niet te serieus neemt.

Het boek is sterk verbeterd door vele schetsen uit de veldnotitieboekjes van de auteur gedurende vele decennia. Sommige van deze tekeningen zijn zeer informatief, sommige zijn mooi, sommige zijn een beetje wankel, maar ze zijn allemaal veel beter dan ik zou kunnen, en ze vormen een zeer welkom onderdeel van het boek.

Het schrijven doet me veel denken aan de doordachte schrijfstijl van Ian Wallace (DIM Wallace) – en dat zou voor veel mensen aanbeveling genoeg moeten zijn.

Op deze pagina’s vindt u vermelding van enkele ornithologische karakters, van meeuwen en roofvogels, van zeldzaamheden en tuinen, van boeken en optica, van identificatie en verkeerde identificatie en nog veel meer. Hume’s houding tegenover Waxwings is voorbeeldig.

Als iedereen die door een verrekijker kijkt zo attent zou zijn als deze auteur, en ook zou schrijven, zou de wereld, en de wereld van het vogelen, een betere plek zijn. Een heel goed boek.

De omslag? Aantrekkelijk en accuraat – ik zou het een 9/10 geven.

Doelgericht Vogels kijken: vogels beter leren kennen door Rob Hume is uitgegeven door Pelagisch.

(registratieformulier)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here