Home Natuur Lifer 669 – Noordelijke Jacana – Reflecties van de natuurlijke wereld

Lifer 669 – Noordelijke Jacana – Reflecties van de natuurlijke wereld

0
Lifer 669 – Noordelijke Jacana – Reflecties van de natuurlijke wereld


Kronieken van een Birders-levenslijst

De afgelopen 40 jaar heb ik het geluk gehad om 85% van de vogelsoorten die aan mijn ‘Levenslijst’ zijn toegevoegd, fotografisch te documenteren. Deze blogserie toont de afbeeldingen en anekdotische verslagen die deze ‘Lifer’-waarnemingen documenteren en iets over de omgeving en cultuur van het gebied. Deze Lifer-blogreeks begint met de eerste LIFER buiten de VS, Lifer #624, en gaat vanaf daar chronologisch verder.

A Reflecties van de natuurlijke wereld Blogpostserie door Jim Winst

@ Laguna Coba. Quintana Roo, MX

Noord-Jacana (Jacana spinosa) > Jacanidae > Charadriiformes

IDENTIFICATIE: Fancy uitziende, vaag kipachtige vogel van zoetwatermoerassen, meren en vijvers in tropische laaglanden, plaatselijk in hooglanden. Loopt met hoge stappen, vaak bovenop drijvende vegetatie (let op de zeer lange tenen!). Volwassene is kastanjebruin met zwarte kop en nek; onvolwassen ziet er heel anders uit, met een crèmewit gezicht, nek en buik. Heldergele vleugels vallen op tijdens de vlucht, wanneer vogels gewoonlijk krijsen en andere rauwe kreten geven. Vliegt met stijve vleugelslagen en glijdt, de lange voeten achter zich aan.

EERSTE ‘LIFER’-OBSERVATIE:
Vogelen met: Mijn vrouw Maria
Datum: 06 december 2021 @ Laguna Cobá, Quintana Roo, MX
Laguna Coba | MX-ROO

SOORT GLOBAAL eBIRD DISTRIBUTIEKAART
Gele ster geeft de locatie aan van mijn Lifer-waarneming

DETAILS OVER WAARNEMING: Maria en ik kwamen vroeg aan in de archeologische zone van Cobá in de hoop grote mensenmassa’s te vermijden. De lagune was stil en vredig toen we aankwamen. We vogelden kort langs de rand van de lagune terwijl we wachtten tot de ruïnes opengingen. Ik zag een Grijsgekroonde Geelborst, Fuut, Limpkin en Slakvlieger. Allemaal interessante vogels, maar geen lifers. Na een paar uur rondgeleid te hebben door de ruïnes (6 LIFERS!) lunchten we in het restaurant, Maria waste haar handen en liet haar verrekijker daar achter (ugh…) en ik ging wandelen langs de rand van de lagune. Ik zag vrijwel onmiddellijk een enkele Noordelijke Jacana-scoot over de toppen van de waterlelies. Ik heb er één foto van gemaakt tijdens de gedeeltelijke vlucht, waarbij de gele ondervleugelvoeringen te zien waren. Vervolgens werden drie onvolwassen vogels en nog een volwassene vergezeld. Uiteindelijk heb ik Noord-Jacanas vele malen gezien in Mexico, Belize en Guatemala.

FOTO’S GEMAAKT: Alle beelden zijn vastgelegd bij de Cobá-lagune nabij de ingang van de ingang van de archeologische zone.

@ Laguna Coba. Quintana Roo, MX

Vorige 3 berichten in mijn LIFER-blogserie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here