Home Wereldnieuws Reside updates van de oorlog tussen Israël en Hamas: gevechtsgemak in Noord-Gaza

Reside updates van de oorlog tussen Israël en Hamas: gevechtsgemak in Noord-Gaza

0
Reside updates van de oorlog tussen Israël en Hamas: gevechtsgemak in Noord-Gaza


In een uitbreiding van de vijandelijkheden in de regio zei Pakistan donderdag dat het luchtaanvallen in Iran had uitgevoerd, een dag nadat Iraanse troepen militante kampen in Pakistan hadden aangevallen.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de strijdkrachten van het land “precieze militaire aanvallen” hadden uitgevoerd op wat zij terroristische schuilplaatsen in het zuidoosten van Iran noemden. Iraanse functionarissen zeiden dat negen mensen waren gedood, waaronder vier kinderen, en Pakistaanse functionarissen zeiden dat het dodental als gevolg van de Iraanse aanvallen ten minste twee kinderen omvatte.

Een hoge Pakistaanse veiligheidsfunctionaris zei, op voorwaarde van anonimiteit, dat Pakistan minstens zeven locaties had aangevallen die werden gebruikt door separatisten van de etnische Baluch-groep, ongeveer 48 kilometer binnen de Iraanse grens. De functionaris zei dat straaljagers en drones van de luchtmacht waren gebruikt bij de Pakistaanse vergeldingsaanvallen.

De Pakistaanse aanvallen kwamen een dag later De verrassingsaanvallen van Iran binnen de grenzen van Pakistan en Irak, die volgens Iran gericht waren op militante trainingskampen en een reactie op binnenlands terrorisme. Iraanse strijdkrachten hadden al eerder Pakistan binnengevallen, maar de aanvallen van Pakistan waren de eerste keer sinds het einde van de oorlog tussen Iran en Irak, meer dan dertig jaar geleden, dat het Iraanse luchtruim werd geschonden door aanvallen van een ander land.

In een verklaring veroordeelde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken de aanvallen krachtig en noemde ze “onevenwichtig en onaanvaardbaar”, en zei dat de Islamitische Republiek “de veiligheid van haar volk en haar territoriale integriteit als een rode lijn beschouwt.”

De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken, Ahmad Vahidi, zei dat bij de aanslagen negen mensen zijn omgekomen, waaronder vier kinderen en drie vrouwen. Tegen de staatstelevisie zei hij dat de mensen uit Pakistan kwamen en niet uit Iraanse staatsburgers, en dat ze waren omgekomen toen hun huizen, vlakbij de stad Saravan, een paar kilometer van de Pakistaanse grens, werden getroffen door de aanvallen.

Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken leek ook te proberen de spanningen te bezweren. Het noemde Pakistan een bevriend buurland, zei dat Iran niet wilde “toelaten dat vijanden de vriendschappelijke en broederlijke betrekkingen van Teheran en Islamabad onder druk zetten” en zei dat het onderscheid maakte tussen de regering van Pakistan, een bondgenoot, en terroristische groeperingen die binnen het land opereren. zijn grenzen.

De stakingen in Pakistan waren volgens het ministerie bedoeld om een ​​terroristische dreiging te dwarsbomen. Het ministerie zei dat op 16 januari de grenstaakgroep van de Islamitische Revolutionaire Garde de plannen van een terroristische groepering had onderschept om de grens vanuit Pakistan te infiltreren om een ​​aanval uit te voeren vergelijkbaar met die in de stad Rask in december. toen tien grensofficieren werden gedood.

Een aangemoedigd Iran is dat geweest met behulp van zijn proxy-troepen tegen Israël en de bondgenoten van dat land sindsdien de oorlog in Gaza begon in oktober na de door Hamas geleide aanvallen op Israël. Deze acties, en nu ook de aanvallen van Iran op andere landen in de regio, hebben het risico vergroot dat de onrust over het Midden-Oosten zou kunnen toenemen. Iran heeft geprobeerd kracht uit te stralen nadat recente aanvallen binnen zijn grenzen het land kwetsbaar maakten.

Pakistaanse activisten donderdag tijdens een protest in Islamabad tegen Iraanse raketaanvallen op een grensdorp in de provincie Balochistan.Credit score…Sohail Shahzad/EPA, through Shutterstock

Een van Irans bondgenoten, de Houthi-militie in Jemen, heeft de aandacht getrokken in de regio met zijn aanvallen op schepen in de scheepvaartroutes van de Rode Zee die verbinding maken met het Suezkanaal. De leider van de Houthi’s verklaarde donderdag dat een directe botsing met de Verenigde Staten de groep alleen maar zou versterken en beloofde door te gaan met het aanvallen van commerciële schepen.

Als reactie op de aanhoudende aanvallen hebben de Verenigde Staten donderdag voor de vijfde keer in een week Houthi-anti-scheepsraketten in Jemen aangevallen, wat de groeiende volatiliteit in de regio en de Amerikaanse betrokkenheid onderstreept. Dat zei de militaire woordvoerder van de Houthis start vrijdag een verklaring op sociale media dat de groep een aan de VS gelieerd schip, de Chem Ranger, in de Golf van Aden had aangevallen met marineraketten, resulterend in ‘directe treffers’. Er was geen onmiddellijke bevestiging van het Amerikaanse Centrale Commando.

De spanningen zijn ook toegenomen rond de noordelijke grenzen van Israël, waar Israël in botsing is gekomen met een andere door Iran gesteunde groep, Hezbollah. Toen premier Benjamin Netanyahu donderdag op een persconferentie werd gevraagd naar de inspanningen van Israël om de Iraanse bondgenoten tegen te werken in plaats van Iran zelf, betwistte hij dit uitgangspunt. “Wie heeft je verteld dat we Iran niet aanvielen?” hij zei. “Wij vallen aan!”

Pakistan, dat kampt met politieke en economische problemen, gaf donderdag te kennen dat het geen verdere escalaties in zijn battle met Iran wilde. In een verklaring noemde het Pakistaanse leger de twee buurlanden ‘broederlijke landen’ en zei dat ‘dialoog en samenwerking verstandig worden geacht bij het oplossen van bilaterale kwesties’ tussen hen.

Syed Muhammad Ali, een veiligheidsanalist gevestigd in Islamabad, de Pakistaanse hoofdstad, zei in een interview dat Pakistan de aanval van Iran niet onbeantwoord had kunnen laten.

“Een berekende en tijdige reactie was nodig om de Iraanse misvatting te ontkrachten dat een niet-uitgelokte, verrassende militaire aanval op Pakistan geen krachtig, maar wel afgewogen en snel antwoord zal opleveren”, zei hij.

Hij voegde eraan toe dat de twee partijen sterke prikkels hadden om de spanningen te laten afkoelen nu Pakistan had gereageerd, “aangezien beide landen niets zullen winnen van verdere militaire uitwisseling of escalatie.”

In zorgvuldige verklaringen die donderdag zijn afgegeven, hebben Pakistaanse functionarissen ervan afgezien Iran rechtstreeks te beschuldigen. Het Pakistaanse verhaal weerspiegelde de Iraanse grondgedachte voor zijn eigen aanvallen, waarbij werd gezegd dat de Pakistaanse acties eveneens alleen gericht waren tegen separatisten die hun toevlucht hadden gezocht over de grens.

Pakistaanse militaire analisten hoopten dat dit de weg zou kunnen vrijmaken voor een diplomatieke dialoog tussen de twee naties. Waqar Hasan, een gepensioneerde legerbrigadegeneraal gevestigd in Islamabad, benadrukte de precisie en zorg waarmee Pakistan zijn doelwitten in Iran had uitgevoerd. “Pakistan en Iran moeten vooruitgang boeken”, zei hij. “Ik denk dat de situatie nu kan de-escaleren.”

Na de aanval van Iran in Pakistan zeiden Iraanse functionarissen dat de aanval gericht was op militanten die Iran bedreigden, maar de Pakistaanse autoriteiten verwierpen dat verhaal en noemden naar eigen zeggen burgerslachtoffers als gevolg van de aanval.

Pakistan hekelde de Iraanse aanval als een flagrante schending van het internationaal recht en waarschuwde woensdag dat het “zich het recht voorbehoudt om te reageren.”

Op een spandoek stond deze week een raket op een muur in Teheran, Iran.Credit score…Arash Khamooshi voor The New York Occasions

Pakistan houdt al lang vol dat Baluch-separatisten, die al tientallen jaren een opstand op laag niveau voeren in de provincie Baluchistan in het zuidwesten van Pakistan, schuilplaatsen hebben over de grens in Iran. Iran heeft Pakistan er ook van beschuldigd niet genoeg te doen om militanten in bedwang te houden die zich op de Iraanse veiligheid richten.

Sistan-Baluchestan, de door Pakistan getroffen provincie, herbergt een etnische Baluch- en soennitische minderheid en behoort tot de meest verarmde gebieden van Iran. Het kantoor van de gouverneur van de provincie vertelde aan de Iraanse staatstelevisie dat Pakistaanse drones rond 04.30 uur lokale tijd doelen in dorpen nabij de grens raakten en dat vier woonhuizen waren verwoest. .

De centrale regering van Iran botst al lange tijd met etnische Baluch en militante gewapende separatistische groeperingen die vanuit het gebied opereren en af ​​en toe terroristische aanslagen plegen. Jish al-Adl beweerde woensdag dat een dergelijke groep een kolonel van de Revolutionaire Garde nabij de grens had vermoord.

Iraanse functionarissen hebben de afgelopen dagen hun militaire capaciteiten opgevoerd in een machtsvertoon. Volgens staatsmedia voerden Iraanse troepen donderdag een oefening uit met tientallen gevechtsvliegtuigen en drones, van de oostelijke oevers van de Perzische Golf tot de westelijke oevers van de Zee van Oman.

Vivian Nereim heeft bijgedragen aan rapportage vanuit Riyadh, Saoedi-Arabië.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here