Home Bedrijf Wat is holistische advertising en moet uw kleine onderneming dit gebruiken?

Wat is holistische advertising en moet uw kleine onderneming dit gebruiken?

0
Wat is holistische advertising en moet uw kleine onderneming dit gebruiken?


Wat is holistische advertising? Holistische advertising verwijst naar een marketingstrategie die rekening houdt met het geheel van een bedrijf. En alle verschillende marketingkanalen als systeem. Bij deze aanpak komt een bedrijf met verschillende afdelingen samen. Als gevolg hiervan werken afdelingen samen in onderling verbonden marketingactiviteiten.

Holistische advertising creëert een verenigd en positief bedrijfsimago. Het moedigt klanten dus aan om de producten of diensten van een bedrijf te kopen in plaats van naar een concurrent te gaan.

Heeft u een klein bedrijf, of overweegt u er een te starten? Vervolgens kan deze strategie de efficiëntie vergroten en kansen voor groei bieden.

Dit artikel onderzoekt wat holistische advertising inhoudt, samen met de potentiële voordelen ervan. Het zal u helpen een weloverwogen beslissing te nemen of dit een geschikte aanpak is voor uw kleine onderneming.

Wat is holistische advertising?

wat is holistische marketing

Holistische advertising beschouwt een bedrijf en al zijn onderdelen. Zij beschouwt een onderneming als één geheel. Als gevolg hiervan geeft het een gemeenschappelijk doel en doel voor elke activiteit binnen een bedrijf. En voor iedereen die ermee te maken heeft. Er wordt nagedacht over de plaats van een bedrijf in de bredere samenleving. Waar previous een bedrijf bijvoorbeeld in de bredere economie? En welke impression heeft dit op de levens van haar klanten?

Denk aan het menselijk lichaam dat alleen kan functioneren als alle onderdelen samenwerken. Op dezelfde manier begrijpt holistische advertising alle verschillende delen van een bedrijf die moeten samenwerken om optimaal te kunnen functioneren.

Bijgevolg streeft deze aanpak naar het op één lijn brengen van de processen, diensten, systemen en klantcontactpunten van uw bedrijf. Dit zorgt voor een consistente en naadloze klantervaring op meerdere kanalen.

Voordelen van holistische advertising

Creëert samenhang

In plaats van uiteenlopende en tegenstrijdige informatie op verschillende gebieden van uw merk te presenteren, brengt holistische advertising uw merk effectief ‘onder één dak’, waardoor uw klanten meer consistentie en samenhang krijgen, zelfs als u een klein bedrijf bent.

Moedigt sociale verantwoordelijkheid en ethische praktijken aan

Holistische advertising kijkt niet alleen naar binnen; het kijkt naar buiten, naar de bredere maatschappelijke en ecologische impression van het bedrijf. In een tijdperk waarin consumenten zich steeds meer bewust worden van de ethische en ecologische voetafdruk van de merken die zij ondersteunen, brengt een holistische benadering de strategieën van een bedrijf uiteraard op één lijn met sociale verantwoordelijkheid.

Door rekening te houden met de rol van het bedrijf in de bredere maatschappelijke context, leidt holistische advertising er vaak toe dat bedrijven duurzamere, ethischere en gemeenschapsvriendelijkere praktijken gaan toepassen, waardoor hun reputatie en aantrekkingskracht op de markt worden vergroot.

Faciliteert synergie tussen afdelingen

wat is holistische marketing

Van nature vereist holistische advertising dat verschillende afdelingen binnen een bedrijf, van productontwikkeling tot klantenservice, samenwerken.

Deze gezamenlijke aanpak doorbreekt silo’s, wat leidt tot verbeterde communicatie, een betere uitwisseling van ideeën en de identificatie van gemeenschappelijke doelen. Wanneer alle afdelingen op samenhangende wijze samenwerken met een uniforme visie, kan dit leiden tot gestroomlijnde processen, innovatieve oplossingen en een flexibeler reactie op marktveranderingen.

Zorgt voor goede resultaten

wat is holistische marketing

Holistische advertising maakt een merk consistenter en samenhangender in alle aspecten, marketingkanalen en boodschappen. Als gevolg hiervan kan holistische advertising uw kleine bedrijf helpen meer uit zijn marketinginspanningen te halen.

Alle bedrijven beschikken over verschillende kenmerken die moeten worden beoordeeld en geëvalueerd. Het maakt niet uit hoe groot of klein ze zijn. Bedrijven hebben dus een holistische marketingaanpak nodig. Neem de verschillende systemen, diensten, processen en klantcontactpunten op. Het proces kan zowel voor kleine bedrijven als voor grotere bedrijven voordelig zijn.

Verbetert de merkloyaliteit

Holistische advertising begrijpt en richt zich op het gehele klanttraject, niet alleen op een specifieke transactie. Door ervoor te zorgen dat alle contactpunten van een merk resoneren met dezelfde boodschap en waarden, wordt een diepere verbinding tussen het merk en de consument bevorderd.

Na verloop van tijd bevordert deze consistentie in boodschap en ethos het vertrouwen, wat zich vertaalt in een grotere merkloyaliteit onder klanten. Zelfs voor een startup of een lokale onderneming kan dit het verschil maken tussen een eenmalige aankoop en een levenslange klant.

Afbeelding: Depositphotos.com

Holistische advertising versus traditionele advertising

holistische marketing

Traditionele advertising, die al tientallen jaren de foundation vormt voor bedrijven, richt zich voornamelijk op het promoten van een specifiek product of een specifieke dienst bij een doelgroep through gevestigde kanalen zoals televisie, radio, gedrukte media en later digitale advertenties. Deze methode is lineair en vaak geïsoleerd, waarbij elke campagne of strategie op zichzelf staat, zonder noodzakelijkerwijs rekening te houden met andere aspecten van het bedrijf.

Het doel van traditionele advertising is vaak direct en op de korte termijn, gericht op het realiseren van onmiddellijke verkoop of het vergroten van de bekendheid over een bepaald product of een bepaalde campagne.

Aan de andere kant hanteert holistische advertising een meer alomvattend perspectief, waarbij elk side van marketingcommunicatie met elkaar wordt verweven en het bedrijf als een geïntegreerd geheel wordt beschouwd. Het benadrukt de onderlinge relaties tussen productontwikkeling, klantenservice, verkoopstrategieën en elke andere zakelijke functie.

In plaats van geïsoleerde campagnes streeft holistische advertising naar consistentie through alle kanalen en contactpunten, zowel intern als extern. Het geeft prioriteit aan merkopbouw op de lange termijn en klantrelaties boven onmiddellijke verkoop.

Terwijl traditionele advertising soms de bredere maatschappelijke context waarin een bedrijf opereert negeert, houdt holistische advertising rekening met de rol en impression van het bedrijf in het grotere maatschappelijke en economische ecosysteem.

Kenmerk/side Traditionele advertising Holistische advertising
Primaire focus Het promoten van een specifiek product of dienst bij een gerichte doelgroep. Het verweven van elk side van marketingcommunicatie en het bedrijf als geheel.
Methodologie Lineaire en geïsoleerde campagnes of strategieën. Consistente en geïntegreerde aanpak voor alle bedrijfsfuncties en contactpunten.
Kanalen gebruikt Televisie, radio, gedrukte media, digitale advertenties. Alle beschikbare kanalen, waardoor consistentie en integratie in de berichtgeving wordt gegarandeerd.
Campagneaanpak Individuele campagnes die op zichzelf staan. Uitgebreide campagnes die alle aspecten van het bedrijf in aanmerking nemen en consistente communicatie garanderen.
Doel Directe en korte termijn, bijvoorbeeld onmiddellijke verkoop of productbewustzijn. Merkopbouw op de lange termijn en het onderhouden van klantrelaties.
Perspectief op het bedrijfsleven Bekijkt elke campagne of strategie zonder noodzakelijkerwijs rekening te houden met andere aspecten van het bedrijfsleven. Beschouwt het bedrijf als een geïntegreerd geheel, waarbij de nadruk wordt gelegd op de onderlinge relaties tussen alle bedrijfsfuncties.
Maatschappelijke context Kan de bredere maatschappelijke context waarin het bedrijf opereert over het hoofd zien. Denkt diep na over de rol en impression van het bedrijf in het grotere maatschappelijke en economische ecosysteem.

Principecomponenten van holistische advertising

Er zijn vier hoofdcomponenten binnen een holistisch marketingmodel, die elk een belangrijke rol spelen bij het samenbrengen van alles voor een bedrijf.

Interne advertising

wat is holistische marketing

Interne advertising verwijst naar het interne beheer van het systeem, de marketingafdeling en de samenwerking tussen de marketingafdeling en andere afdelingen.

Geïntegreerde advertising

Geïntegreerde advertising is een aanpak die zorgt voor consistentie van de boodschap en het complementaire gebruik van media. Het omvat een holistische kijk op alle marketingactiviteiten, waardoor wordt verzekerd dat ze allemaal op één lijn liggen en effectief samenwerken.

In de kern probeert geïntegreerde advertising de traditionele ‘Vier P’s’ van advertising – Product, Prijs, Plaats en Promotie – te combineren met een focus op communicatiestrategieën om consumenten op een impactvolle manier te bereiken.

Prestatiemarketing

Prestatiemarketing is een alomvattende aanpak die prioriteit geeft aan meetbare resultaten. In tegenstelling tot traditionele advertising, waarbij kosten vooraf worden gemaakt en de resultaten later worden verwacht, zorgt prestatiemarketing ervoor dat bedrijven alleen betalen voor succesvolle transacties, zoals leads, verkopen of klikken.

Deze aanpak biedt bedrijven een transparante en kosteneffectieve manier om het rendement op hun marketinginvesteringen te meten. Belangrijke aspecten van prestatiemarketing zijn onder meer:

  • Pay-Per-Click on (PPC)-advertenties: dit houdt in dat adverteerders een vergoeding betalen telkens wanneer op hun advertentie wordt geklikt. Het is een manier om bezoeken aan uw web site te kopen, in plaats van te proberen deze bezoeken op organische wijze te ‘verdienen’. Google Advertisements is een opmerkelijk platform voor PPC.
  • Internet affiliate marketing: Hier belonen bedrijven externe companions (associates) voor het genereren van verkeer of verkopen through de marketinginspanningen van de affiliate.
  • Zoekmachinemarketing (SEM): Dit omvat inspanningen zoals PPC en andere initiatieven die ervoor zorgen dat een merk of product bovenaan de zoekresultaten van zoekmachines verschijnt, waardoor de zichtbaarheid wordt vergroot.
  • Contentmarketing met prestatiestatistieken: Niet alleen het maken van inhoud, maar het meten van de prestaties ervan aan de hand van statistieken zoals betrokkenheid, gegenereerde leads en conversiepercentages.
  • Native reclame: Betaalde inhoud die overeenkomt met het platform waarop deze zich bevindt, maar die is gelabeld als ‘gesponsord’.
  • Advertenties op sociale media: Betaalde promoties op platforms zoals Fb, Instagram, LinkedIn, and so forth., waar u specifieke prestatiedoelen kunt stellen.
  • E-mailmarketing met gedefinieerde KPI’s: Het verzenden van gerichte e-mailcampagnes en het meten van het succespercentage ervan in termen van open charges, click-through charges en conversies.

Relatie advertising

Relatiemarketing richt zich op de relatie die u heeft met uw klanten, medewerkers, companions en concurrenten.

Door deze vier verschillende principecomponenten in overweging te nemen, kunt u met holistische advertising een alomvattend bedrijfsplan opstellen dat het hele bedrijfssysteem bestrijkt.

Voorbeelden van holistische advertising

Apple is een voorbeeld van een bedrijf dat met succes holistische advertising toepast. Alles, van de manier waarop de producten worden ontwikkeld met de klant in gedachten, tot de winkels die op een herkenbare manier worden gemerkt, tot de extreem snelle, efficiënte en beleefde klantenservice: Apple kan worden beschouwd als een meester in het gebruik van deze strategie.

Heineken is een ander voorbeeld van een merk dat deze aanpak gebruikte om zijn imago met succes opnieuw uit te vinden. In plaats van zich op het bier te concentreren, concentreerde Heineken haar marketinginspanningen rond vier thema’s: betrokkenheid, bekendheid, interactie en relaties, inclusief het promoten van de milieuvriendelijke benadering van het brouwen van bier.

Kleine bedrijven en holistische advertising

Een allesomvattende, holistische benadering van advertising die elk side van een bedrijf en iedereen daarin omvat, is prima als je een wereldwijd erkend merk bent met een eindeloos marketingbudget, maar zal dit soort advertising ook werken voor jouw kleine bedrijf? ?

Het goede nieuws is dat deze strategie niet zo duur hoeft te zijn als u denkt en een groot rendement op uw investering kan opleveren.

In plaats van zich uitsluitend te concentreren op één side van de advertising voor uw bedrijf, zoals het een impuls geven aan een sociale-mediacampagne, houdt holistische advertising rekening met alles, van het verbeteren van de klantenservice tot het heroverwegen van uw prijsstrategie.

Het opnieuw evalueren van uw hele bedrijf hoeft niet veel geld te kosten en kan snel een goed rendement op uw investering opleveren.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here