Home Wereldnieuws Frankrijk ontkent Russische declare van huurlingen in Oekraïne | Oorlogsnieuws tussen Rusland en Oekraïne

Frankrijk ontkent Russische declare van huurlingen in Oekraïne | Oorlogsnieuws tussen Rusland en Oekraïne

0
Frankrijk ontkent Russische declare van huurlingen in Oekraïne |  Oorlogsnieuws tussen Rusland en Oekraïne


Moskou zei woensdag dat zijn troepen een aanval hadden uitgevoerd op een gebouw waarin ‘buitenlandse strijders’ in Charkov verblijven.

Frankrijk heeft de bewering van Rusland ontkend dat er Franse huurlingen in Oekraïne waren, nadat het Russische Ministerie van Defensie eerder deze week had gezegd dat zijn troepen “buitenlandse strijders” hadden gedood.

“Frankrijk helpt Oekraïne met de levering van militair materiaal en militaire coaching, in volledige overeenstemming met het internationaal recht, om Oekraïne te helpen in zijn strijd om zijn soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit te verdedigen”, zei het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

“Frankrijk heeft geen huurlingen, noch in Oekraïne, noch elders, in tegenstelling tot bepaalde anderen”, voegde het eraan toe.

Donderdag ontbood Rusland ook de Franse ambassadeur in Moskou, Pierre Levy, bij zijn ministerie van Buitenlandse Zaken in verband met de vermeende Franse huurlingen, zo meldde het Russische staatspersbureau TASS.

“In verband met de vernietiging door de Russische strijdkrachten van een tijdelijke inzetplaats van buitenlandse strijders in Charkov, onder wie enkele tientallen Fransen, is de Franse ambassadeur ontboden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken”, aldus de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova. gezegde.

Moskou zei woensdag dat zijn strijdkrachten een dag eerder een aanval hadden uitgevoerd op een gebouw in de op één na grootste stad van Oekraïne, Charkov.

“Op de avond van 16 januari voerden de strijdkrachten van de Russische Federatie een precisieaanval uit op een tijdelijk station van buitenlandse militanten in de stad Charkov, waarvan de kern Franse huurlingen waren”, zei het Russische Ministerie van Defensie in een verklaring. stelling.

Het zegt dat het gebouw is verwoest en dat meer dan zestig mensen zijn omgekomen, maar heeft geen bewijs voor deze bewering geleverd.

Na de aanval van dinsdag op de Oekraïense stad zei gouverneur van de regio Charkov, Oleh Syniehubov, dat er geen militaire doelen waren in het gebied dat Rusland had getroffen. Lokale autoriteiten zeiden dat het om 17 burgers ging gewond bij de aanval.

INTERACTIEF-WIE CONTROLEERT WAT IN OEKRAÏNE-1705492015
(Al Jazeera)

‘Niet militair effectief’

Donderdag bekritiseerde het hoofd van het militaire comité van de NAVO, de Nederlandse admiraal Rob Bauer, de recente Russische aanvallen in Oekraïne.

“Hoewel de meest recente aanvallen van Rusland verwoestend zijn, zijn ze militair gezien niet effectief”, zei hij.

Bauer voegde eraan toe dat de oorlog in een relatieve deadlock was beland en dat het battle zich in een fase bevond waarin er “niet veel beweging in zat”.

“We mogen niet verwachten dat er aan beide kanten een marvel gebeurt”, voegde hij eraan toe.

Oekraïne waarschuwde donderdag ook dat het land met een munitietekort kampt nu de oorlog met Rusland de grens van twee jaar nadert.

“Een tekort aan munitie is een zeer reëel en pressing probleem waarmee onze strijdkrachten worden geconfronteerd”, zei de Oekraïense minister van Defensie Rustem Umerov op het sociale mediaplatform X.

“De artilleriecoalitie is gericht op het oplossen van dit probleem”, zei hij nadat hij through een videoverbinding had gesproken met de Ramstein-contactgroep, die meer dan vijftig landen omvat die Oekraïne steunen.

“We moeten de Oekraïense defensiecapaciteiten versterken om de vrije wereld te beschermen tegen het Russische kwaad”, voegde hij eraan toe.

De bijeenkomst vond plaats toen Rusland beweerde dat zijn troepen Oekraïense troepen uit Vesele hadden verdreven, een dorp nabij de stad Bakhmut in het oosten van Oekraïne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here