Home Wereldnieuws De regering-Biden wil de Jemenitische Houthi’s weer op de mondiale terreurlijst zetten

De regering-Biden wil de Jemenitische Houthi’s weer op de mondiale terreurlijst zetten

0
De regering-Biden wil de Jemenitische Houthi’s weer op de mondiale terreurlijst zetten


De regering-Biden heeft woensdag plannen aangekondigd om de militante Houthi-groep na de lancering weer op de mondiale terrorismelijst te zetten militaire aanvallen tegen de in Jemen gevestigde groep als vergelding voor haar verstoring van de wereldhandel in de Rode Zee.

Het besluit is een escalatie van de drukcampagne van de regering tegen de aan Iran verbonden groep, die in delen van Jemen als de facto regering fungeert. De Houthi’s hebben tientallen raketten en drones afgevuurd op commerciële schepen die door de Rode Zee varen sinds Israël de oorlog verklaarde Hamas in Gaza, en de groep heeft dat ook gedaan beloofd om daar schepen te blijven aanvallen zolang de militaire campagne van Israël voortduurt.

Washington De Houthi’s zullen opnieuw worden aangemerkt als speciaal aangewezen mondiale terroristen, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een verklaring.

“Sinds november hebben de Houthi’s ongekende aanvallen gelanceerd op internationale zeeschepen in de Rode Zee en de Golf van Aden, evenals op strijdkrachten die in het gebied zijn gepositioneerd om de veiligheid en beveiliging van de commerciële scheepvaart te verdedigen”, zei Blinken in de aankondiging. “Deze benaming is bedoeld om de verantwoordelijkheid voor de terroristische activiteiten van de groep te bevorderen. Als de Houthi’s hun aanvallen in de Rode Zee en de Golf van Aden staken, zullen de Verenigde Staten deze benaming opnieuw evalueren.”

Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, zei in een verklaring dat deze stap bedoeld is om de financiering van de groep te belemmeren en “hen verantwoordelijk te houden” voor het aanvallen van koopvaardij- en militaire schepen.

Wie zijn de Houthi’s en waarom vallen ze schepen in de Rode Zee aan?

De lijst wordt van kracht op 16 februari, wat een periode biedt waarin het besluit kan worden teruggedraaid als de Houthi’s de aanvallen stopzetten.

De groep gaf geen directe indicatie dat ze dit zou doen, samen met het Amerikaanse Centrale Commando verslag later woensdag dat een door de VS beheerd schip, de M/V Genco Picardy, was getroffen door een drone die was gelanceerd vanuit door de Houthi’s gecontroleerde gebieden in Jemen. Er vielen geen gewonden, zeiden ambtenaren, en ondanks enige schade bleef het schip zeewaardig en vervolgde zijn reis.

Amerikaanse beleidsmakers staan ​​voor een uitdaging als ze proberen de Houthi-aanvallen af ​​te zwakken en Jemenitische burgers te sparen die in de greep zijn van een ernstige hongersnood. Het opleggen van andere sancties tegen de groep zou het risico inhouden dat het moeilijker wordt om mensen in nood te helpen. De regering besloot de Houthi’s niet opnieuw toe te voegen aan de lijst van buitenlandse terroristische organisaties, wat een grotere belemmering zou hebben gevormd voor het verkrijgen van humanitaire hulp in het land, aldus functionarissen.

“Het uiteindelijke doel van sancties is om de Houthi’s ervan te overtuigen te de-escaleren en een positieve gedragsverandering teweeg te brengen”, zei een hoge regeringsfunctionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak om de berekeningen achter het besluit uit te leggen.

De lijst zal over 30 dagen van kracht worden “om ervoor te zorgen dat er robuuste humanitaire uitzonderingen zijn”, aldus de functionaris. “We ondernemen veel stappen om ervoor te zorgen dat deze sancties de Jemenitische bevolking zo min mogelijk schade toebrengen.”

De regering-Trump verklaard de groep – die destijds al een speciaal aangewezen mondiale terroristenlijst had – in januari 2021 als buitenlandse terroristische organisatie aangemerkt, ondanks humanitaire zorgen over de influence die dat besluit zou hebben op het vermogen om hulp te verlenen aan gebieden in Jemen die onder controle staan ​​van de groep. Die aanwijzing riep vragen op over de vraag of het organiseren of bijwonen van bijeenkomsten met Houthi-functionarissen legaal zou zijn, en hoe hulporganisaties de coördinatie met de groep zouden voortzetten om essentiële leveringen te organiseren.

Houthi-aanvallen beginnen de scheepvaartstromen te hervormen

Nog geen maand later, de regering-Biden VERWIJDERD de Houthi’s van beide terrorismelijsten, met een functionaris destijds gezegd dat het “besluit niets te maken heeft met onze kijk op de Houthi’s en hun verwerpelijke gedrag”, maar in plaats daarvan vanwege humanitaire zorgen. De Houthi’s hadden jarenlang burgerdoelen in Saoedi-Arabië bestookt met steeds geavanceerdere wapens van Iran.

Jemen wordt geconfronteerd met ongekende hongerniveaus, zo meldt het Wereldvoedselprogramma gezegd, waarbij meer dan 21 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben. Sommige hulpgroepen zijn bang dat alles wat de voedselhulp in gevaar zou kunnen brengen de disaster zou verergeren.

“Deze benoeming zou een further niveau van onzekerheid en dreiging toevoegen voor de Jemenieten die nog steeds verwikkeld zijn in een van de grootste humanitaire crises ter wereld”, zegt Scott Paul, adjunct-directeur vrede en veiligheid bij Oxfam America. “De regering-Biden speelt met vuur en we roepen hen op om deze benoeming onmiddellijk te vermijden en nu prioriteit te geven aan de levens van Jemenieten.”

De door de VS geleide coalitie valt Iran-gebonden Houthi-militanten in Jemen aan

Amerikaanse en coalitietroepen hebben dat wel gedaan drie aanvallen gelanceerd Wat zij zeiden waren Houthi-locaties in Jemen in de afgelopen week – waarvan de laatste dinsdag door Amerikaanse troepen waren – nadat de groep herhaalde internationale waarschuwingen had genegeerd om zijn aanvallen in de Rode Zee te stoppen.

Tot de Houthi-aanvallen behoorden onder meer de kaping van een onder Bahamaanse vlag varend vrachtschip, de Galaxy Chief, en zijn bemanning op 19 november.

Blinken zei vorige week tijdens een rondreis door het Midden-Oosten dat de Houthi-aanvallen “door Iran zijn geholpen en bijgestaan ​​met technologische apparatuur en inlichtingeninformatie, en dat ze een reële influence hebben op mensen.”

Het Amerikaanse centrale commando gezegd deze week dat Amerikaanse troepen geborgen raketkoppen van Iraanse makelij en andere gerelateerde componenten bestemd voor Jemen tijdens een operatie in de buurt van Somalië vorige week, waarbij twee elite Navy SEALs verloren gingen op zee. Uit een “eerste analyse” bleek dat de wapens overeenkomen met die welke de Houthi’s hebben gebruikt om koopvaardijschepen in de Rode Zee aan te vallen, aldus Centcom.

De Houthi’s namen in 2014 de controle over de hoofdstad van Jemen, Sanaa, over. Een door Saoedi-Arabië geleide coalitie begon het jaar daarop een campagne tegen de groepering, wat leidde tot een langdurige burgeroorlog en wat de Verenigde Naties eerder hebben omschreven als de ergste humanitaire disaster ter wereld.

Missy Ryan heeft bijgedragen aan dit rapport.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here