Home Voeding Wat is de setpointgewichttheorie? – Geregistreerde diëtist Columbia SC

Wat is de setpointgewichttheorie? – Geregistreerde diëtist Columbia SC

0
Wat is de setpointgewichttheorie?  – Geregistreerde diëtist Columbia SCHet bereik van het ingestelde gewicht varieert van persoon tot persoon, waarbij sommige mensen een bereik van het ingestelde gewicht hebben dat binnen de categorieën “overgewicht” of “ob*se” valt” (zoals gedefinieerd met BMI, wat trouwens BS is), en andere hebben een instelpuntbereik dat overeenkomt met wat de BMI-schaal zegt dat hun gewicht zou moeten zijn. Mensen met een hoger instelgewichtsbereik zijn niet automatisch ongezond, en mensen met een lager instelgewichtsbereik zijn niet automatisch gezonder. Onderzoek toont aan dat mensen met een BMI > 30 die zich bezighouden met gezonde gewoonten, zoals voldoende fruit en groenten eten en niet roken, dezelfde gezondheidsstatus hebben als mensen in de BMI-categorie ‘normaal gewicht’ die zich ook aan dit gedrag schuldig maken.. Verschillende gewichtsbereiken zijn slechts een voorbeeld van lichaamsdiversiteit! Hoewel sommige homeostatische mechanismen constant zijn van persoon tot persoon, is gewicht daar niet één van. Het is geen perfecte analogie, maar je kunt het zien als huidskleur. Mensen kunnen in de zomer donkerder worden en lichter in de winter, maar er is nogal wat diversiteit in huidskleuren tussen mensen.

Kan ik buiten mijn setpointbereik komen?

Kort antwoord: ja.

Laten we teruggaan naar de analogie van de lichaamstemperatuur. Terwijl uw lichaam probeert uw temperatuur tussen de 97 en 99 graden F te houden, zijn er dingen die uw lichaam buiten dat bereik kunnen brengen. Je kunt in een ijskoude vijver vallen, griep krijgen, een besneeuwde berg beklimmen zonder de juiste uitrusting, of gaan hardlopen in een hete woestijn.

Op dezelfde manier zijn er dingen die je lichaam buiten zijn bereik kunnen brengen. Wanneer iemand kampt met een eetstoornis en daardoor afvalt (ps niet iedereen valt af als gevolg van een beperking), is dit een voorbeeld van het feit dat zijn lichaam buiten zijn setpointbereik valt. Het is een van de redenen waarom de primaire behandeling voor anorexia, boulimia en ARFID bestaat uit voedingsrehabilitatie en gewichtsherstel.

Het gewicht kan ook hoger worden dan het instelpuntbereik. Ja, overmatige calorie-inname kan ervoor zorgen dat het gewicht buiten het ingestelde bereik komt, maar er zijn ook meer dan 100 andere factoren die het gewicht beïnvloeden – medische aandoeningen, stress, medicijnen, fysieke activiteit, darmmicrobiota en slaappatronen zijn er maar een paar. komt in je op. Wanneer iemand aankomt, wordt voedsel vaak als boosdoener genoemd, maar dat is niet altijd het geval. Zelfs als iemand gewichtstoename ervaart als gevolg van overmatige calorie-inname, daar is waarschijnlijk een goede reden voor, en hij of zij verdient respectvolle steun en zorg, geen schaamte.

Het is belangrijk om te onthouden dat als een lichaam hoger is dan het ingestelde gewichtsbereik, dit niet betekent dat opzettelijk gewichtsverlies de oplossing is. Het betekent dat er gedrag, medische aandoeningen, psychologische aandoeningen of andere factoren zijn die aandacht verdienen. Het gewicht is een symptoom dat er iets anders aan de hand is. We willen u er ook nog even aan herinneren dat het feit dat iemand een hoger gewicht heeft, dat niet automatisch betekent dat hij of zij zich buiten het ingestelde bereik bevindt!

Hoewel uw lichaam buiten het ingestelde gewichtsbereik kan komen, zal het proberen het binnen het homeostatische bereik te houden. Je lichaam doet dit door veranderingen in signalen van honger en volheid, het vertragen of versnellen van de stofwisseling, het verhogen of verlagen van de hedonistische issue van voedsel, hormonale verschuivingen en zelfs door darmbacteriën te verschuiven om meer of minder efficiënt te zijn in het absorberen van calorieën uit voedsel. U hoeft niet arduous te werken om uw lichaam binnen het ingestelde gewichtsbereik te houden – uw lichaam probeert dat voor u te doen!

Kan het bereik van uw instelpuntgewicht veranderen?

Ja, naarmate u ouder wordt, kan het bereik van uw instelgewicht naar boven of beneden verschuiven. Door een combinatie van genetica en andere factoren zullen sommige mensen afvallen (vooral spiermassa) naarmate ze ouder worden, terwijl anderen aankomen (wat eigenlijk de gezondheid lijkt te beschermen).

Het bereik van het ingestelde gewicht kan ook omhoog gaan als gevolg van een dieet en ongeordend eten. Ik weet dat dit heel moeilijk te horen is als je een voorgeschiedenis hebt van chronisch diëten of een eetstoornis, en ik vraag me af of dat ertoe heeft geleid dat je lichaam een ​​hoger gewicht heeft. Ik spreek vaak met cliënten die het gevoel hebben dat ze hun lichaam hebben ‘verpest’ of ‘gebroken’. Als jij dat bent, gun jezelf dan alsjeblieft wat genade. Eetstoornissen zijn geen keuze, en als je aan het diëten was, deed je gewoon wat vrijwel iedereen in de samenleving mensen zegt te doen. Het was niet jouw fout.

Dat gezegd hebbende, wil ik een zachte herformulering aanbieden. Je lichaam is niet gebroken. Als uw lichaam is aangekomen als gevolg van een dieet of een eetstoornis, bedenk dan dat dit komt omdat het u probeerde te beschermen! Het is logisch dat als het het trauma van de hongerdood heeft meegemaakt, of het nu door een dieet of een spoedeisende hulp is, je lichaam zich daaraan zou aanpassen. Hoewel je het misschien niet leuk vindt dat je gewicht hoger is, en dat is helemaal oké als je dat niet doet, is het een voorbeeld van hoe je lichaam werkt zoals het hoort en je gewoon in leven probeert te houden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here