Home Sport Joel Trinidad’s ‘grote sprong’ naar New York levert toneelstuk, ballet en korte movie op

Joel Trinidad’s ‘grote sprong’ naar New York levert toneelstuk, ballet en korte movie op

0
Joel Trinidad’s ‘grote sprong’ naar New York levert toneelstuk, ballet en korte movie op


Trinidad (midden, staand) met Lorena Guillen Castillo, Maria Koper en Allison Grace Furlough

Trinidad (midden, staand) met Lorena Guillen Castillo, Maria Koper en Allison Grace Furlough

We hebben altijd graag samengewerkt met de doorgewinterde acteur-schrijver-regisseur Joel Trinidad. Misschien meer dan zijn professionaliteit en beproefde betrouwbaarheid, zijn het zijn humor en sluwe humor die onze professionele interacties met hem meer dan alleen maar bevredigend hebben gemaakt – van de Cayabyab-musical ‘Alikabok’ (Mud) uit 1995 en Finn en Lapine’s ‘Falsettos’ tot Kander en Ebb’s ‘Cabaret’ en het gelijknamige stuk ‘The Male Voice’ uit 2010.

Maar hoewel we altijd hebben geweten waartoe Joel als acteur in staat was, is zijn verrassende uitstapje naar de theaterscene van New York niets minder dan indrukwekkend – en we hebben er pas over gehoord nadat hij zijn eerste theatershow had geboekt, Patricia Goodson’s eenakter ‘Getting old is Not a Fairy Story’, een dag nadat hij er auditie voor deed en de rol kreeg!

“Het was mijn eerste betalende optreden in New York Metropolis, en ik kreeg het van pas mijn tweede persoonlijke auditie ooit, dus ik heb echt geluk gehad”, vertelde hij ons eind vorige maand, internet toen hij de voorbereidingen afrondde. productie van drie weken onder leiding van Robert Liebowitz. Ter context: zoals Joel gewoonlijk doet: de Filippijnse acteur van eigen bodem vertelde ons afgelopen 1 december dat hij mensen niet wilde misleiden en hen de indruk wilde geven dat de present die hij zojuist deed een enorme productie was. Hij merkte op: “Het was gewoon een off-off-Broadway-show met een klein finances!”

Een week later deelde Joel op Fb een foto van zijn eerste repetitie voor zijn nieuwste present ‘A Dancer’s Christmas’, gevolgd door een andere foto van hem buiten de locatie, het Alvin Ailey American Dance Theatre, met het onderschrift: ‘Restricted run van ‘A Dancer’s Christmas’ bij Alvin Ailey. Van Off-off-Broadway naar Off-Broadway…nog één ‘off’ te gaan!” Wat een verstand!

We moeten toegeven dat de verhuizing van Joel naar New York met zijn echtgenote Nicky Triviño, actrice en regisseur, ons verraste, omdat we zojuist schreven over de bijgewerkte versie van zijn zelfgeschreven musical ‘Breakups and Breakdowns’ en zijn geliefde vader, Noel Trinidad, vorige april. Hoe kwam deze ‘dappere’ beslissing tot stand?

Volgende creatieve sprong

Joel zei: “Midden in de pandemie begonnen mijn toenmalige vriendin Nicky en ik na te denken over wat we konden doen om artistiek gezien weer op gang te komen zodra de wereld weer openging. Zij is, internet als ik, een performer/toneelschrijver/regisseur, en na zo’n lange tijd weg te zijn geweest van reside theater, dachten we dat het goed voor ons zou zijn om de volgende creatieve sprong voorwaarts te maken.

“Ons eerste idee was om reduce te volgen in New York, een plek waar we allebei van hadden gedroomd om te wonen, en misschien wel het ‘Middle of World Theatre’ (samen met het Londense West Finish). Terwijl we onze mogelijkheden verkenden, beseften we dat we eigenlijk liever in New York wilden werken dan alleen maar studeren.

“Op dat second herinnerde Nicky me eraan dat er een speciaal werkvisum werd verleend aan gevestigde kunstenaars. Ik dacht: waarom zou ik dat niet eens proberen? Toevallig had een goede vriend van mij jaren eerder hetzelfde soort visum gekregen; dus vroeg ik haar om de contactgegevens van haar immigratieadvocaat en raadpleegde hem daarover.

“Nadat hij mijn zaak had bekeken, zei hij dat ik een goede kandidaat was; dus zijn we begonnen met het sollicitatieproces. Iets meer dan een jaar later kregen Nicky en ik (nu getrouwd) onze groene kaarten. Een paar maanden daarna, op 5 augustus 2023, waren we in NYC.

“We hadden geen concrete plannen of vacatures. Het enige dat we hadden was onze bagage, ons spaargeld, een klein kamertje in een pension in Queens en een paar enthousiaste plaatselijke theatercontacten die we door de jaren heen hadden gemaakt. Het was absoluut een van de slecht geplande immigraties ooit, en zal op een dag een groot succesverhaal worden … zolang het ook daadwerkelijk met succes eindigt. De tijd zal het leren.”

Joel heeft zijn geweldige prestatie misschien gemakkelijk laten lijken, maar hij weet internet zo goed als elke fulltime theateracteur die zijn geld waard is dat het nooit gemakkelijk is om een ​​voet tussen de deur te krijgen. Hoe kreeg hij de rol van verteller in ‘Getting old is Not a Fairy Story’?

‘In september, een maand nadat we hierheen waren verhuisd, besloot ik dat ik me voldoende had gevestigd om op zoek te gaan naar werk’, herinnert hij zich. “Hier worden de meeste audities – zelfs die voor de grootste Broadway-shows – op on-line carrièreplatforms geplaatst. U meldt zich aan voor het lidmaatschap en plaatst uw cv, foto’s en acteerrol. Wanneer u vervolgens een baan ziet die u zoekt, klikt u vrijwel gewoon om te solliciteren en krijgt de andere partij uw volledige profiel.

“Als je geluk hebt, krijg je een bericht met de vraag om een ​​self-tape of, beter nog, een uitnodiging voor een face-to-face auditie. Dat laatste is wat mij overkwam. De dag na mijn auditie kreeg ik bericht dat ik was gecast als verteller in ‘Getting old is Not a Fairy Story’, een toneelstuk in één bedrijf van de eerste toneelschrijver Patricia Goodson.

Nummers spel

“Het was mijn eerste betalende optreden in NYC, en ik kreeg het tijdens mijn tweede persoonlijke auditie ooit in New York, dus ik had echt geluk. (Het is maar een Off-off-Broadway-productie, maar het is een start!)

We vertelden Joel hoe ‘badass’ het was voor een Filippijnse acteur om in een gewoon toneelstuk te worden gecast – de meeste Pinoy-artiesten van eigen bodem hebben immers een betere kans op rollen in muziektheater dan toneelstukken … om voor de hand liggende redenen. Zal hij ook rollen in het muziektheater nastreven?

“Ja, ‘Getting old is Not a Fairy Story’ is eerder een toneelstuk dan een musical,” zei hij. “Ik ben van plan om uiteindelijk auditie te doen voor musicals. Maar aangezien ik meer een acteur dan een zanger ben, zal ik mijn stem wat meer moeten trainen – oké, veel meer!

Joel Trinidad als verteller in ‘Ouder worden is geen sprookje’ – FOTO’S DOOR JONATHAN SLAFF

Joel Trinidad als verteller in ‘Ouder worden is geen sprookje’ – FOTO’S DOOR JONATHAN SLAFF

‘In de tussentijd concentreer ik me graag op het zoeken naar niet-zingende rollen in toneelstukken, reclamespots en movies, waarvan er letterlijk honderden zijn, en er worden er elke dag meer gepost. (Ik besteed elke dag uren aan het on-line doorzoeken van alle aanbiedingen! Wie had gedacht dat het zoeken naar acteeroptredens een fulltimebaan op zichzelf zou zijn?)

“Het is beslist een kwestie van cijfers, en het harde werken loont af en toe. Na bijna een maand van afwijzingen ben ik de afgelopen week gecast voor een dramatische lezing, een korte movie en een ballet. Maak je geen zorgen, in dat laatste speel ik een andere verteller – niet een van de dansers. Hoe vooruitstrevend New York ook is, ik denk niet dat het daar klaar voor is.”

In dit interview vertelt Joel ook over de toneelstukken die hij heeft geschreven en het schril distinction tussen auditie doen in Manilla en New York.

De relaxation van onze vraag en antwoord met Joel:

Kan ‘Getting old is Not a Fairy Story’ worden gewaardeerd door theaterliefhebbers in Manilla?

Het gaat over sprookjesfiguren – in dit geval de koningin van Sneeuwwitje, de charmante prins, de drie biggetjes, Doornroosje en Repelsteeltje – en hun strijd om betekenis en doel te vinden in de laatste jaren van hun leven.

Het begint als een komedie en wordt tegen het einde een beetje serieus omdat het niet alleen over ouder worden gaat, maar ook over uiteenlopende onderwerpen als middelenmisbruik, ongelijkheid in welvaart en zelfs ontbossing. De present lijkt weerklank te hebben gevonden bij de mensen hier, vooral senioren; en hoewel het een paar verwijzingen bevat naar de huidige New Yorkse advertenties en tendencies, denk ik dat sommige theaterbezoekers in Manilla er ook van zullen genieten.

De drie weken durende looptijd van het stuk is zojuist afgelopen. Dacht je dat je uitgebreide acteerervaring op de Filippijnen je heeft geholpen om de rol binnen te halen?

We zijn op 26 november gesloten voor een meer dan volle zaal. (Ik zou het ‘alleen staruimte’ hebben genoemd, maar veel van onze toeschouwers waren te oud om een ​​hele present te staan… haha!) Ik denk dat mijn ervaring daarbij heeft geholpen dat ik de regisseur, Robert Liebowitz, kon laten zien: een breed scala aan personages, stemmen en accenten tijdens mijn auditie en tijdens het repetitieproces. Kort na de eerste repetitie werd mijn rol uitgebreid. Ik weet niet of er al plannen waren om dat te doen voordat ik in beeld kwam, maar Robert zei wel, op foundation van wat hij zag dat ik kon doen, dat hij me meer podiumtijd wilde geven, dus …

Wat is jouw conclusie uit het stuk en uit deze geheel nieuwe ervaring? Takeaway nr. 1: Alles is anders. Er zijn hier honderden meer acteerbanen dan in Manilla… maar er is veel meer concurrentie voor hen, omdat er duizenden acteurs meer zijn om de rollen te vervullen, van wie velen bereid zijn te werken voor minder geld – of letterlijk geen geld, alleen maar om een ​​of andere soort baan te krijgen. van het carrièremomentum. Je moet on-line gaan om een ​​baan in de theaterwereld te vinden, en als je er naar solliciteert, hoor je meestal helemaal niets, dus zelfs maar auditie krijgen is al een grote prestatie. Auditiepanelen hebben een vriendelijke, warme en gastvrije energie, in tegenstelling tot de ‘Bewijs mij dat je mijn tijd waard bent’-sfeer die sommige panelleden thuis uitstralen. (Je weet wie je bent.)

Afhaalmaaltijd nr. 2: Alles is hetzelfde. De verhalen over eerdere producties die in de kleedkamer worden gedeeld; de angst of er misschien meer mensen op het podium staan ​​dan in het publiek; de zorg of degenen die komen opdagen de present wel of niet leuk zullen vinden; de tintelende, nerveuze energie in de vleugels vlak voordat de lichten aangaan; de sensatie van het zien van bekende gezichten in het publiek; het onderdrukte gelach op het podium als iemand een zin verprutst; de kameraadschap; de spontaniteit; het gelach; de tranen; de pure vreugde bij het gordijn. Het is hetzelfde theaterleven, alleen op een andere plek.

Kunt u iets vertellen over uw korte toneelstuk dat het New York Theatre Pageant heeft gehaald?

Het is een farce genaamd ‘Meals Battle’: een tien minuten durende four-hander over een extreem stylish restaurant dat het idea van hoogwaardige service tot belachelijke extremen tilt. Het is gebaseerd op een tijd waarin mijn familie in een duur restaurant zat en mijn moeder het lef had om de ober om – snik – Maggi Seasoning te vragen! (Meer zeggen zou de present bederven.)

Ik schreef het stuk in 2021, op het hoogtepunt van de pandemie, omdat ik thuis zat (internet als iedereen in de wereld) en geen excuses meer had om niet te schrijven.

Je hebt ook een toneelstuk dat binnenkort in een literair tijdschrift zal worden gepubliceerd. Als ik me goed herinner, had je een paar jaar geleden niet ook een ander stuk dat te zien was in een pageant, serie of anthologie op Broadway?

Elk jaar zijn er letterlijk tientallen theatrale festivals in New York en de hele VS, en sinds 2010 heb ik mijn werk aan zoveel mogelijk van hen voorgelegd. Deze keer zal een on-line journal genaamd Fleas on the Canine niet mijn korte toneelstuk “Take That, Sucker!” produceren, maar het script “publiceren” in het decembernummer. (Het stuk gaat over een paar schoolkinderen die hun directeur ervan proberen te overtuigen dat hun geschiedenisleraar een vampier is.)


Uw abonnement kan niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.


Uw abonnement is succesvol verlopen.

Tot nu toe heb ik in de loop der jaren vier van mijn korte toneelstukken hier in New York laten produceren; ‘Meals Battle’ wordt de vijfde. De meeste producenten waarmee ik heb samengewerkt, waren kleine, onafhankelijke theatergezelschappen die het niet uitmaakten dat de toneelschrijver 13.600 kilometer verderop woonde en geen van de voorstellingen kon bijwonen! Helaas heb ik nog niets op Broadway laten produceren. Maar hoop doet eeuwig voortkomen. INQ



LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here