Home Auto Porsche Macan EV ontwikkelt Taycan-technologie voor de massamarkt

Porsche Macan EV ontwikkelt Taycan-technologie voor de massamarkt

0
Porsche Macan EV ontwikkelt Taycan-technologie voor de massamarkt


Hoewel het vier jaar geleden is sinds de eerste leveringen van de eerste elektrische auto van Porsche, de Taycan, staat er iets nog revolutionairs voor het merk te gebeuren: de bestseller van Porsche transformeren naar een elektrische auto, met technologie van de Taycan.

Die bestseller is de Macan-SUV met benzinemotor, die sinds zijn komst tien jaar geleden een voortrekkersrol speelde in het peloton.

Porsche verandert het Macan-gamma volledig in een EV-gamma, maar dat zal niet van de ene op de andere dag zijn. Er wordt gezegd dat voor Noord-Amerika de huidige Macan en Macan Electrical gedurende minstens een jaar naast elkaar zullen worden verkocht – en dat de benzine-Macan mogelijk nog enkele jaren op andere mondiale markten zal blijven bestaan.

Maar Porsche ziet een grote markt voor de Macan Electrical, vooral in de VS en China. Daarom heeft het de Macan Electrical gebouwd als lanceringsproduct voor het bedrijf PBM (Premium Platform Elektrisch)die gebruikmaakt van het beste van de Taycan, maar deze aanpast voor massaproductie op een hoger niveau.

PPE is ontwikkeld in samenwerking met Audi en Porsche, maar met laatstgenoemde voorop. Het zal de foundation vormen voor een reeks aankomende modellen zoals de Audi Q6 E-Tronmaar meer onmiddellijk: hier voor Porsche zorgt PPE ervoor dat de Macan van Taycan kan leren tekortkomingen in bereik en efficiëntie. Porsche heeft benadrukt dat zelfs de krachtigste versie van de Macan een actieradius van 500 kilometer of meer zal kunnen halen volgens de Europese WLTP-cyclus – waarschijnlijk meer dan 400 kilometer. Zoek echter naar andere versies in de line-up die het een stuk beter doen.

Porsche Macan EV

Porsche Macan EV

Om dat te bereiken heeft Porsche op het hele platform op een frisse manier nagedacht, schijnbaar te beginnen met de indeling van het accupakket. Internet als de Taycan zal de elektrische Macan bij snelladen met gelijkstroom een ​​most van 270 kW halen – en zal hij zijn batterijpakket van 100 kWh in slechts 22 minuten van 10 tot 80% opladen, met de mogelijkheid om een ​​actieradius van ongeveer 100 kilometer toe te voegen in slechts vier minuten. Maar met een ‘bank-opladen’-benadering waarbij de batterij van 800 volt effectief in twee batterijen van 400 volt wordt gesplitst, zal hij in veel praktijksituaties veel sneller opladen dan de Taycan.

De Macan markeert het debuut van een nieuwe generatie nikkel-kobalt-mangaan (8:1:1) lithium-ionbatterijen met een hogere energiedichtheid. Het batterijpakket zelf bestaat uit 12 modules, elk met 15 prismatische cellen in serie, en wordt beschermd door een koolstofvezel bodembescherming.

Met een batterijverwarming van 6 kW biedt hij een robuuste voorconditionering om indien nodig het piekvermogen aan te boren, en Porsche beweert dat hij het pieklaadvermogen gedurende een langer deel van de laadcurve kan behouden dan andere rivalen.

Porsche Macan snelladen - PBM-platform

Porsche Macan snelladen – PBM-platform

Porsche heeft laten doorschemeren dat er in de nabije toekomst minstens één mannequin volledig zal worden benut Snelladen van 400 kW. Hoewel de Macan dat niet is, bouwt Porsche zijn eigen snellaadnetwerk op – tot nu toe beperkt voor Europa

Efficiëntie en prestaties worden in de Macan EV samen mogelijk gemaakt met opnieuw ontworpen vermogenselektronica, plus een nieuwe generatie elektromotoren met permanente magneet die tot 603 pk en meer dan 737 lb-ft koppel leveren. Naast verbeterde koeling voor deze ontwerpen, heeft Porsche de draden van de stators anders gewikkeld voor de voorste en achterste motoren. Porsche gaat er nu prat op dat het tot 240 kW kan recupereren als onderdeel van de remregeneratie – bijna evenveel als de piek van 290 kW van de Taycan.

Porsche Macan PSM-motoren - PPE-platform

Porsche Macan PSM-motoren – PPE-platform

Verder heeft Porsche de omvang van zijn vermogenselektronica verkleind, met siliciumcarbidemateriaal voor de pulsinvesteerder op de achteras. Het verpakt de ingebouwde lader, hoogspanningsverwarming en DC/DC-omzetter in één enkele geïntegreerde powerbox om gewicht te besparen en te helpen bij het verpakken, en Porsche zegt dat het bij de lancering 11 kW AC-opladen zal bieden.

De Macan Electrical belooft er het beste uit te halen op het gebied van rij- en rijgedrag, vanuit hetzelfde denkvermogen dat de 911 en 718 met zich meebrengt. Hij heeft adaptieve demping plus een voorwielophanging met dubbele wishbones met ‘vrijstaande veerpoten’ en een multi-link-opstelling achterin, gecombineerd met een elastisch gemonteerd subframe. Sommigen krijgen ook een luchtvering. Porsche zegt dat topversies de achteraandrijfeenheid rechtstreeks op de carrosserie zullen bevestigen, wat de rijdynamiek ten goede zal komen.

Porsche Macan EV

Porsche Macan EV

Er is ook achterwielbesturing, waardoor de draaicirkel slechts 11 meter bedraagt. Het systeem bevordert de manoeuvreerbaarheid bij lagere snelheden door de achterwielen tot vijf graden tegenover de voorkant te bewegen, terwijl de stabiliteit bij 80 km/uur omhoog wordt verbeterd door de achterkant iets in dezelfde richting te bewegen; dat wordt gecombineerd met een snellere stuurverhouding vooraan.

Porsche Macan EV

Porsche Macan EV

De Macan Electrical uit 2025 debuteert ook met een ‘nieuwe Porsche-bestuurderservaring’, met een vrijstaand 12,6-inch show bovenop het dashboard dat gemakkelijk binnen het gezichtsveld van de bestuurder ligt, terwijl er een 10,9-inch passagiersdisplay is dat dat kan doen. niet gezien worden door de bestuurder. Voor het eerst wordt ook een head-updisplay met augmented reality-displays aangeboden op een Porsche-model, en Porsche gebruikt een strook van 56 LED’s die door het voorste gedeelte van de cabine lopen om te helpen communiceren over laad- of actieve veiligheidssystemen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here