Home Voedsel Citroenvingerafdrukkoekjes – Sally’s bakverslaving

Citroenvingerafdrukkoekjes – Sally’s bakverslaving

0
Citroenvingerafdrukkoekjes – Sally’s bakverslaving


Deze Citroenvingerafdrukkoekjes zijn een droomkoekje voor citroenliefhebbers! Geniet van zoete, zachte citroensuikerkoekjes gevuld met citroenpudding en besprenkeld met citroenglazuur. Ik maak de citroenwrongel graag helemaal opnieuw omdat de smaak superieur is (eerlijk gezegd, het is gewoon zo lekker!), Maar je kunt gerust de winkel kopen. In plaats van citroenwrongel kun je frambozen-, aardbei- of abrikozenconserven/jam vervangen.

Lemon Curd-vingerafdrukkoekjes met glazuur op koelrek.

Een zonnige uitbarsting van citrus is precies wat je nodig hebt om een ​​grijze winterdag op te fleuren en een vleugje onverwachte smaak toe te voegen aan een koekjesbakje voor de feestdagen. Onder de diepe, donkere smaken van chocolade en kruiden, zoals peperkoek koekjes, Andes muntchocoladekoekjesof chocolade-gember-fonkelingskoekjesschijnen deze citroenvingerafdrukken als twinkelende lichtjes in de nacht. 😉


Veel citroen

Deze citroenvingerafdrukken zijn helemaal op smaak gebracht met echte citroen, van het koekjesdeeg tot de citroenwrongelvulling en het glazuur erop. Vers citroensap en -schil zijn de sleutel tot al die smaak.

Deze citroenvingerafdrukkoekjes bestaan ​​uit 3 delen:

 1. Boterachtig koekjesdeeg met vanillebonen en citroensuiker
 2. Romige, pittige citroenwrongel (eigengemaakt of in de winkel gekocht)
 3. Citroenglazuur met 2 ingrediënten
stapel citroengestremde duimafdrukkoekjes op koelrek.

Maak eerst de zelfgemaakte Lemon Curd

Heb jij al eens lemoncurd gemaakt? Het is heerlijk op zoveel recepten, zoals hier bovenop citroen cheesecake of Pavlova. Je kunt citroenwrongel uit de winkel gebruiken in deze koekjes, maar ik raad je aan om het helemaal opnieuw te maken: het is verrassend eenvoudig, het duurt slechts 10 minuten op het vuur en het smaakt heerlijk. Dus veel beter!

Ik heb er een hele aparte pagina aan gewijd zelfgemaakte citroenwrongel, met een video-tutorial om u te helpen. Het zijn slechts 5 ingrediënten: eierdooiers, suiker, citroenschil, citroensap en boter.

 • Tip: Ik raad aan om het van tevoren te maken, zodat het voldoende tijd heeft om volledig af te koelen. In de koelkast blijft hij maximaal 10 dagen goed, dus je kunt hem ruim van tevoren maken voordat je deze citroenvingerafdrukkoekjes gaat maken.

Je kunt ook met smaken spelen en de vingerafdrukken van de citroen proberen te vullen met fruitjam, zoals ik deze gebruik Vingerafdrukkoekjes met pindakaas en jam.


Dit heb je nodig voor deze Lemon Thumbprint-koekjes:

ingrediënten op marmeren aanrecht, waaronder bloem, boter, zout, citroenen, citroenwrongel, suiker en maizena.

Als referentiepunt heb ik dit koekjesdeeg gebaseerd op mijn recept voor boterkoekjes. Zoals een zandkoek koekjeEr is geen rijsmiddel, maar – in tegenstelling tot zandkoekjes – wel een ei, waardoor de vingerafdrukken minder kruimelig worden. Pak deze ingrediënten:

 • Boter: Roomboter vormt de foundation van deze koekjes.
 • Suiker: Kristalsuiker maakt de scherpe citroen in het deeg zoeter, en dat zullen we ook doen
 • Citroenschil + sap: Vergeet niet de citroen te schillen voordat je hem in plakjes snijdt en er sap van maakt; andersom is het een stuk moeilijker!
 • Ei: Eén ei zorgt voor zachtheid en rijkdom.
 • Vanillebonenpasta: Je zou in plaats daarvan puur vanille-extract kunnen gebruiken, maar ik ben echt dol op de additional smaak vanillestokje in de pasta geeft deze citroenvingerafdrukken.
 • Meel: Universeelmeel geeft het deeg structuur.
 • Maïszetmeel: Een beetje maizena zorgt voor additional zachte koekjes; het is een ingrediënt hiervan zachte chocoladekoekjeste.
 • Zout: Een beetje zout brengt het zoete in evenwicht en versterkt de smaken van citroen en vanille.

Maak het citroenkoekjesdeeg en laat afkoelen

Het deeg komt snel samen met een elektrische mixer, die nodig is om de boter en de suiker samen te kloppen.

koekjesdeeg in glazen kom met rode spatel.

Dit romige deeg moet minimaal 3 uur afkoelen voordat het klaar is om te worden uitgerold en gevormd.


Citroenvingerafdrukken vormen en vullen

Zodra het deeg is afgekoeld, kun je de koekjes vormen. Schep het deeg met een eetlepel en rol het deeg vervolgens in balletjes. Rol de koekjesdeegballetjes door kristalsuiker voordat u ze op een bakplaat legt.

koekjesdeeg in een eetlepel maatlepel en opnieuw weergegeven terwijl het in een kom met suiker wordt gerold.
Lemoncurd in een glazen pot met lepel

Maak met je duim een ​​inkeping in het midden van elke bal koekjesdeeg en schep er ongeveer een halve theelepel citroenwrongel in. Bak de koekjes ongeveer 12-13 minuten.

citroenwrongel in het duimafdrukkoekje scheppen en opnieuw op de bakplaat op de foto leggen.

Optioneel citroenglazuur is de kers op de… koekjes

Hoewel het geheel optioneel is, ben ik dol op deze koekjes met een scheutje glazuur erop. Het is internet dat beetje additional waardoor ze eruitzien alsof je ze bij een chique bakkerij hebt gekocht. Bovendien smaakt het fantastisch!

Je hebt slechts 2 ingrediënten nodig: banketbakkerssuiker en vers citroensap. Klop het mengsel tot een gladde massa en besprenkel het over de afgekoelde koekjes. Ik gebruikte een knijp fles om deze zoete of entirety aan te brengen, maar je kunt ook gewoon een lepel of vork gebruiken.

Het glazuur hardt in ongeveer 30 minuten uit, en dan kun je de koekjes stapelen en bewaren.

close-up foto van een citroenvingerafdruk waarvan de hap is verwijderd met andere hele koekjes op een koelrek.
Wat kan ik doen met overgebleven Lemon Curd?

Je hebt ongeveer 140 gram citroenwrongel nodig. Als je zelfgemaakt gebruikt, raad ik aan om het hele recept te maken zelfgemaakte citroenwrongel. Je kunt de overgebleven citroenwrongel maximaal 3-6 maanden invriezen, of ervan genieten op yoghurt, toast, wafels/pannenkoeken, koekjesEn scones.

Kan ik deze maken zonder Lemon Curd?

Ja, je kunt de citroenwrongel absoluut overslaan. Probeer in plaats daarvan frambozen-, abrikozen- of aardbeienconserven/jam. Houd er rekening mee dat de citroensmaak niet zo sterk zal zijn zonder de citroenwrongel, dus ik raad aan om het citroenglazuur er bovenop te laten. (Voor die vleugje citroensmaak!)

Hoe kan ik de citroensmaak sterker maken?

Als je nog meer citroensmaak in je koekjes wilt, kun je gerust een halve theelepel citroenextract aan het koekjesdeeg toevoegen als je de vanillebonenpasta toevoegt.

close-upfoto van citroenvingerafdrukken met glazuur op witte plaat.

Sally’s Cookie Palooza

Dit recept maakt deel uit van mijn jaarlijkse aftelling voor koekjes, genaamd Sally’s Cookie Palooza. Het is het grootste en lekkerste evenement van het jaar! Blader door tientallen koekjesrecepten op de web site Sally’s Cookie Palooza pagina inclusief:

en hier is mijn video-tutorial en gids voor Hoe koekjesdeeg in te vriezen.

Afdrukken