Home Auto Porsche detailleert technologie van langverwachte elektrische Macan

Porsche detailleert technologie van langverwachte elektrische Macan

0
Porsche detailleert technologie van langverwachte elektrische Macan


Porsche maakt zich op voor de lancering van zijn tweede elektrische auto, na de Taycan. De nieuwkomer zal geen further modellijn zijn zoals Porsche’s debuut EV maar een elektrische Macan dient als opvolger van het huidige mannequin op gasoline dat sinds modeljaar 2015 te koop is.

De elektrische Macan wordt start 2024 verwacht, waarschijnlijk als mannequin voor 2025 voor de Amerikaanse followers. Keen-fans hebben veel geduld moeten oefenen, omdat de lancering vertraging heeft opgelopen als gevolg van softwareproblemen. Porsche beloofde oorspronkelijk dat de elektrische Macan in 2023 op de markt zou komen Audi Q6 E-Tron is eveneens uitgesteld.

De elektrische compacte crossovers zijn de eerste voertuigen die worden ontwikkeld op het PPE-platform van de Volkswagen Group, ontworpen voor luxe elektrische voertuigen met een groot quantity. In tegenstelling tot het J1-platform van Porsche dat ten grondslag ligt aan de Taycan en de aanverwante Audi E-Tron GT, is het PPE-platform flexibel genoeg om laag- en hoogrijdende modellen in meerdere groottecategorieën voort te brengen.

Porsche heeft bevestigd dat de elektrische Macan zal worden gelanceerd in instapklassen en topklassen. Beide versies zullen gebruik maken van een batterij van 100 kWh en een vierwielaandrijving met twee motoren en transmissies met één versnelling op beide assen. De krachtigste uitvoering bereikt een topvermogen van 603 pk. Er is geen schatting van de actieradius gegeven, maar een Porsche-manager heeft eerder gezegd dat hij een veel grotere actieradius verwacht dan de Taycan, waarvan de EPA-ratings momenteel uitkomen op 296 mijl.

De further actieradius zal mogelijk zijn dankzij talrijke efficiëntieverbeteringen, waarvan een belangrijke het gebruik van siliciumcarbide in de omvormer voor de achtermotor is. Volgens Porsche vermindert de technologie schakelverliezen in de omvormer en maakt hogere schakelfrequenties mogelijk die op hun beurt het bereik vergroten. De elektrische Macan zal tijdens normale rijomstandigheden ook grotendeels afhankelijk zijn van de achtermotor, maar kan direct een beroep doen op de voormotor voor further tractie of wanneer further vermogen nodig is.

Porsche Macan EV

Porsche Macan EV

Alle elektrische Macans zullen een elektrisch systeem van 800 volt hebben. Dit vergemakkelijkt het opladen met snelheden tot 270 kW. Bovendien zal de Macan zogenaamd bankladen kunnen ondergaan wanneer er alleen 400 volt-laadstations beschikbaar zijn. Het proces splitst de batterij van 800 volt in wezen in twee segmenten van 400 volt, waardoor parallel opladen mogelijk is, wat het laadproces versnelt.

Ingenieurs hebben het chassis aangepast, vooral bij de hogere uitvoeringen, voor de verwachte Porsche-rijervaring. Bepaalde uitvoeringen hebben een volledig variabel achterdifferentieel en een elektronisch geregeld sperdifferentieel achter, dat Porsche de Efficiency Rear Axle noemt. De achtermotor wordt iets achter de achteras gemonteerd om een ​​lichte achterwaartse bias te creëren als het gaat om de gewichtsverdeling, namelijk 48/52 van voor naar achter. Achterwielbesturing zal voor het eerst ook op een Macan aanwezig zijn.

Porsche Macan EV

Porsche Macan EV

Uiteraard speelt ook de ophanging een grote rol bij het ondersteunen van het rijgedrag. Aan de voorzijde wordt gebruik gemaakt van dubbele draagarmen en aan de achterzijde van een multilinkopstelling. Actieve dempers zullen ook beschikbaar zijn voor Macans met stalen veren en standaard op Macans uitgerust met luchtveren. Vergelijkbaar met de technologie die debuteerde in Porsche opnieuw ontworpen Panamera uit 2024De dempers worden geleverd met een ontwerp met dubbele kleppen, waardoor zowel de rebound als de compressie kunnen worden aangepast. Dit betekent een bredere prestatiebandbreedte tussen consolation en handlingcontrole. Het chassis wordt gecompleteerd door verspringende wielen met een diameter tot 22 inch.

Ook in de cabine zal de elektrische Macan enkele interessante technologieën hebben. Deze omvatten een digitaal dashboard met de typische schermen voor het instrumentenpaneel en het infotainmentsysteem, plus een beschikbaar derde scherm voor de voorpassagier, dat kan worden gebruikt voor navigatie- en mediabediening. Een lichtbalk aan de achterkant van het dashboard kan de laadstatus aangeven of dienen als welkom bij het instappen. Het is ook gekoppeld aan een aantal elektronische rijhulpfuncties om een ​​further visueel signaal voor waarschuwingen te geven. Porsche zal ook een head-up show met augmented actuality aanbieden, wat handig kan zijn bij het gebruik van navigatie, omdat het duidelijk aangeeft wanneer en waar een manoeuvre moet worden uitgevoerd.

De productie van de elektrische Macan zal plaatsvinden in de Porsche-fabriek in Leipzig, Duitsland.

Hoewel de softwaregerelateerde vertragingen zijn debuut misschien hebben uitgesteld, neemt de verwachting rond de elektrische Macan alleen maar toe. De efficiëntiemaatregelen van de elektrische aandrijflijn, gekoppeld aan de traditioneel superieure rijeigenschappen van Porsche, zouden de Macan tot een aantrekkelijk voertuig moeten maken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here