Home Wereldnieuws Militaire uitgaven in de wereld – Mondiale problemen

Militaire uitgaven in de wereld – Mondiale problemen

0
Militaire uitgaven in de wereld – Mondiale problemen


De mondiale financiële en economische disaster resulteerde erin dat veel landen bezuinigden op allerlei soorten overheidsuitgaven, terwijl de militaire uitgaven toch bleven stijgen. Pas in 2012 werd een daling van de mondiale militaire uitgaven opgemerkt – en het was een kleine daling. Hoe zouden voortgezette uitgaven in zo’n tijdperk gerechtvaardigd zijn?

Voordat de disaster toesloeg, genoten veel landen van een hoge economische groei of een veel gemakkelijkere toegang tot krediet, zonder enige kennis van wat er zou komen.

Een combinatie van factoren verklaarde de toegenomen militaire uitgaven zowel in de afgelopen jaren vóór de economische disaster als daarvoor SIPRI rapporten hadden bijvoorbeeld ook opgemerkt:

  • Doelstellingen van het buitenlands beleid
  • Echte of waargenomen bedreigingen
  • Gewapende conflicten en beleid om bij te dragen aan multilaterale vredeshandhavingsoperaties
  • Beschikbaarheid van economische hulpbronnen

Het laatste punt heeft betrekking op zich snel ontwikkelende landen als China en India, die hun economieën de afgelopen jaren hebben zien floreren. Bovendien hebben de hoge en stijgende wereldmarktprijzen voor mineralen en fossiele brandstoffen (althans tot voor kort) sommige landen ook in staat gesteld meer aan hun legers uit te geven.

China stond in 2008 voor het eerst op de tweede plaats wat betreft uitgaven.

Maar zelfs in de nasleep van de financiële disaster, te midden van de roep om bezuinigingen door de overheid, leken de militaire uitgaven gespaard te zijn gebleven. Bijvoorbeeld,

De VS leidden de stijging (in militaire uitgaven), maar waren niet de enige. Van de landen waarvoor gegevens beschikbaar waren, verhoogde 65% hun militaire uitgaven in reële termen in 2009. De stijging was bijzonder uitgesproken onder de grotere economieën, zowel in ontwikkeling als in ontwikkelde: 16 van de 19 staten in de G20 zagen een reële stijging van de militaire uitgaven. bestedingen in 2009.

Sam Perlo-Freeman, Olawale Ismail en Carina Solmirano, Militaire uitgaven Hoofdstuk 5, SPIRI Jaarboek, juni 2010, p.1

Voor velen in West-Europa en de VS was het op het hoogtepunt van de financiële disaster misschien gemakkelijk om de disaster te vergeten globaal financiële disaster was in de eerste plaats een westerse financiële disaster (zij het met mondiale weerklank). Dit verklaart dus deels waarom de militaire uitgaven niet zo onmiddellijk daalden als je anders zou denken. Als SIPRI legt uit:

  • Sommige landen zoals China en India hebben geen neergang meegemaakt, maar genoten in plaats daarvan van economische groei
  • De meeste ontwikkelde landen (en enkele grotere ontwikkelingslanden) hebben de overheidsuitgaven opgevoerd om de recessie aan te pakken met behulp van grote economische stimuleringspakketten. Militaire uitgaven zijn, ook al vormen ze niet een groot deel ervan, onderdeel van de algemene aandacht voor de publieke uitgaven (sommigen noemen dit ook wel ‘ Militair Keynesianisme
  • Geopolitiek en strategische belangen zijn nog steeds factoren om macht te projecteren of te behouden: de stijgende militaire uitgaven voor de VS, als enige supermacht, en voor andere grote of intermediaire machten, zoals Brazilië, China, Rusland en India, lijken een strategische keuze te zijn in hun zoektocht op lange termijn naar mondiale en regionale invloed; een die ze misschien niet graag willen missen, zelfs in moeilijke economische tijden, SIPRI voegt toe.

Hoewel er sprake is van een daling van de Amerikaanse militaire uitgaven in 2012, houdt deze bijvoorbeeld vooral verband met oorlogsuitgaven (voornamelijk operaties in Irak en Afghanistan). Maar het basisdefensiebudget is in vergelijking grotendeels vergelijkbaar met dat van andere jaren (wat een verlaging van de defensiebegroting markeert). tarief verhoogd uitgaven).

Daarentegen, als het om kleinere landen gaat – die zulke machtsambities niet hebben en, nog belangrijker, die de middelen en kredietwaardigheid ontberen om zulke grote begrotingstekorten te dragen – hebben velen in 2009 hun militaire uitgaven teruggeschroefd, vooral in Midden- en Oost-Europa. (Perlo-Freeman, Ismail en Solmirano, pp.1 – 2)

Natuurlijke hulpbronnen hebben ook de militaire uitgaven en de wapenimport in de ontwikkelingslanden gestimuleerd. De stijging van de olieprijzen betekent meer voor olie-exporterende landen.

De vloek van natuurlijke hulpbronnen wordt al lang erkend als een fenomeen waarbij landen, ondanks overvloedige rijke hulpbronnen, in battle en spanning terechtkomen als gevolg van de machtsstrijd die deze hulpbronnen met zich meebrengen (interne en externe invloeden maken hier allemaal deel van uit).

In hun eerdere rapport uit 2006 SIPRI merkte op dat Algerije, Azerbeidzjan, Rusland en Saoedi-Arabië de uitgaven hebben kunnen verhogen dankzij de toegenomen olie- en gasinkomsten, terwijl de stijgingen in Chili en Peru door hulpbronnen worden aangedreven. omdat hun militaire uitgaven bij moist gekoppeld zijn aan de winsten uit de exploitatie van belangrijke natuurlijke hulpbronnen.

Ook, China en India, de twee opkomende economische machten in de wereld, laten een aanhoudende stijging van hun militaire uitgaven zien en dragen bij aan de groei van de mondiale militaire uitgaven. In absolute termen bedragen hun huidige uitgaven slechts een fractie van die van de VS. Hun stijgingen zijn grotendeels evenredig met hun economische groei.

De database voor militaire uitgaven van SIPRI laat dat ook zien terwijl proportion De stijgingen in de afgelopen tien jaar kunnen voor sommige landen groot zijn, maar hun totale uitgavenbedragen kunnen variëren.

(Zie ook dit samenvatting van recente tendencies, ook van SIPRI. De meest recente cijfers die SIPRI gebruikt zijn uit 2012 en bevatten waar nodig (bijvoorbeeld China en Rusland) schattingen.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here