Home Gezondheid De Hooggerechtshoven van Arizona, New Mexico en Wyoming behandelen rechtszaken tegen abortusverbod: NPR

De Hooggerechtshoven van Arizona, New Mexico en Wyoming behandelen rechtszaken tegen abortusverbod: NPR

0
De Hooggerechtshoven van Arizona, New Mexico en Wyoming behandelen rechtszaken tegen abortusverbod: NPR


Demonstranten marcheerden in Phoenix, Arizona, toen het Amerikaanse Hooggerechtshof Roe vs. Wade in 2022 vernietigde. Deze week zal het Hooggerechtshof van de staat bepalen welk van de twee abortusverboden in Ariz zal worden afgedwongen.

Ross D.Franklin/AP


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Ross D.Franklin/AP


Demonstranten marcheerden in Phoenix, Arizona, toen het Amerikaanse Hooggerechtshof Roe vs. Wade in 2022 vernietigde. Deze week zal het Hooggerechtshof van de staat bepalen welk van de twee abortusverboden in Ariz zal worden afgedwongen.

Ross D.Franklin/AP

Over de toekomst van de reproductieve rechten voor een groot deel van het Bergwesten kan volgende week beslist worden, wanneer drie Hooggerechtshoven van de staten argumenten aanhoren in zaken die de toegang tot abortus in de regio zullen bepalen. Dit is wat u moet weten.

Welke moist is de moist in Arizona?

Toen het Amerikaanse Hooggerechtshof gaf de abortusregulerende macht terug aan statenhad Arizona twee ogenschijnlijk tegenstrijdige abortuswetten in de boeken. Eén, slechts een paar maanden eerder Roe tegen Wade werd in 2022 vernietigd en verbiedt abortus na 15 weken. De andere, die dateert uit 1864, is een vrijwel totaal verbod.

Abortusaanbieders in Arizona wisten niet welke moist ze moesten volgen, totdat het Arizona Courtroom of Appeals afgelopen december besloot de tegenstrijdige abortuswetten van de staat te ‘harmoniseren’. Zeiden rechters het bijna totale verbod uit 1864 zou van toepassing moeten blijven, maar alleen voor niet-artsen. Artsen zouden de nieuwere moist kunnen volgen en abortussen tot 15 weken kunnen toestaan.

Deze week zal het Hooggerechtshof van de staat die uitspraak heroverwegen om te beslissen welke moist, of combinatie van wetten, zal worden gehandhaafd.

Het is bekend dat de rechters – allemaal benoemd door Republikeinse gouverneurs – conservatief zijn. Rechter Invoice Montgomery, die openbare verklaringen heeft afgelegd Deliberate Parenthood beschuldigt van ‘genocide’Maar zelfs als de zes overgebleven rechters zouden beslissen dat abortussen illegaal zijn in de staat, behalve in levensreddende omstandigheden, is er nog steeds sprake van handhaving.

Procureur-generaal van Arizona, Kris Mayes, zei dat ze artsen niet zal vervolgen voor het uitvoeren van abortussen. En de democratische regering Katie Hobbs vaardigde een uitvoerend bevel uit om Mayes – en niet de procureurs van de provincie – het laatste woord te geven als het om abortus gaat.

Wat de rechtbank ook beslist, voorstanders van abortus streven al naar een stemmaatregel uit 2024 die het recht op abortus in de grondwet van Arizona zou verankeren.

New Mexico staat abortus toe – kunnen lokale overheden dit verbieden?

Abortus is legaal in New Mexico, waar de staat ingetrokken een verbod uit 1969 op de process in 2021.Roeabortuscijfers in New Mexico zijn meer dan verdrievoudigd omdat omliggende staten de process hebben verboden of beperkt. Klinieken in de buurt moesten noodgedwongen sluiten Texas En Mississippi zijn zelfs naar de staat verhuisd.

Maar sommige conservatieve gebieden van New Mexico reageerden door hun eigen lokale verordeningen aan te nemen die abortusaanbieders aan banden legden. Deze week zal het Hooggerechtshof van de staat argumenten aanhoren over de vraag of deze de facto lokale verboden wettig zijn.

In januari van dit jaar sprak de Democratische procureur-generaal Raúl Torrez vroeg het Hooggerechtshof van de staat om die verordeningen in de provincies Roosevelt en Lea en de steden Clovis en Hobbs nietig te verklaren. Torrez beweert dat ze de gelijkebeschermingsclausule van de grondwet van New Mexico schenden en de bevoegdheid van lokale overheden om de gezondheidszorg te reguleren overschrijden.

Sindsdien hebben nog twee plaatsen lokale abortusbeperkingen aangenomen en heeft de wetgevende macht van de staat een nieuwe moist aangenomen die lokale overheden verbiedt de toegang tot reproductieve gezondheidszorg te beperken.

De inzet zou groter kunnen zijn dan alleen toegang tot reproductieve gezondheidszorg in New Mexico. Alle lokale verordeningen citeren een 150 jaar oude federale moist die bekend staat als de Comstock-wetdie het versturen verbiedt van alles wat gebruikt zou kunnen worden om abortus teweeg te brengen.

De moist sluimert al tientallen jaren grotendeels, maar anti-abortusactivisten zeggen dat ze door het citeren van de federale moist in lokale verordeningen hopen de zaak te laten escaleren naar het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten.

Wie krijgt inspraak in de rechtszaak van Wyoming over de toegang tot abortus?

Volgens de grondwet van Wyoming hebben mensen het recht om hun eigen beslissingen over de gezondheidszorg te nemen. Maar komt abortus in aanmerking als gezondheidszorg in de staat?

Dat is de vraag die deze week voor een rechter in Teton County, Wyoming ligt, die een uitspraak zou kunnen doen of zou kunnen besluiten de zaak volgend voorjaar voor de rechter te brengen.

Het Hooggerechtshof van de staat hoort argumenten over de vraag of twee Republikeinse staatswetgevers en de anti-abortusgroep Proper to Life Wyoming moeten worden toegestaan ​​in de zaak tussenbeide te komen.

Rechter Melissa Owens uit Teton County vaardigt een tijdelijk straatverbod uit, waardoor de handhaving van het abortusverbod in Wyoming wordt geblokkeerd.

Bradly J. Boner/AP


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Bradly J. Boner/AP


Rechter Melissa Owens uit Teton County vaardigt een tijdelijk straatverbod uit, waardoor de handhaving van het abortusverbod in Wyoming wordt geblokkeerd.

Bradly J. Boner/AP

Als dat gebeurt, moet de zaak mogelijk helemaal opnieuw beginnen, inclusief de argumenten van de toegevoegde partijen.

Het bijna totale verbod op abortus en abortusmedicijnen in Wyoming was dat wel eerder dit jaar tijdelijk geblokkeerd. Rechter Melissa Owens uit Teton County combineerde afzonderlijke rechtszaken in één zaak.

Een van de aanklagers, dr. Giovannina Anthony, zei dat zij en andere voorstanders van toegang tot abortus van plan zijn de staat aan te klagen, wat er ook gebeurt.

“Dat lijkt op dit second het middel te zijn waarmee we abortus legaal kunnen houden,” zei Anthony.

Zelfs als abortus legaal blijft in Wyoming, is de toegang nog steeds beperkt. Er zijn slechts twee klinieken in de staat die abortussen aanbieden, en één daarvan is van plan om abortussen te plegen. volgende week dicht vanwege de hoge kosten van huur, arbeid en benodigdheden. Hierdoor blijft er deze winter slechts één persoonlijke dienstverlener over in Casper, een stad in het centrum van Oost-Wyoming.

In het naburige Idaho zal een lagere rechtbank donderdag argumenten horen om te bepalen of vier vrouwen aan wie abortus werd geweigerd ondanks het risico voor hun gezondheid, hun abortus konden voortzetten. rechtszaak tegen de staat van Idaho. Het verbod in Idaho staat alleen abortussen toe in gevallen van verkrachting, incest en medische noodgevallen.

Als abortus in Wyoming verboden wordt, zullen mensen honderden kilometers naar Colorado of Montana moeten reizen om toegang te krijgen tot zorg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here