Home Huisdieren 7 populaire mythen over honden ontkrachten

7 populaire mythen over honden ontkrachten

0
7 populaire mythen over honden ontkrachtenMythen over honden


Honden zijn al duizenden jaren onze trouwe metgezellen en worden daarom ook wel “Man’s Finest Buddy” genoemd. Maar gaandeweg zijn er ook verschillende mythen over hen die wortel hebben geschoten in ons collectieve begrip. Deze mythen kunnen voortkomen uit verouderde informatie, culturele overtuigingen of misverstanden over het gedrag van honden.

In deze weblog zul je 7 populaire mythen over honden zien, die je misschien al van anderen hebt gehoord, en de feitelijke waarheid erover vinden.

Dus laten we beginnen,

Mythe 1: Honden kunnen alleen zwart-witte kleuren zien

Een van de bekendste mythes over honden is dat ze de wereld alleen in zwart-wit kunnen zien. Hoewel de kleurenvisie van honden verschilt van die van ons, zijn ze niet geheel kleurenblind. Ze zien slechts een beperkt spectrum aan kleuren, voornamelijk in de tinten blauw en geel. Kleuren als rood en groen kunnen voor hen meer gedempt lijken; Toch leven ze verre van in een monochromatische wereld.

Deze mythe is waarschijnlijk ontstaan ​​uit veel vroege wetenschappelijke onderzoeken die suggereerden dat honden een beperkt gezichtsvermogen hadden. Uit recenter onderzoek is echter gebleken dat de kleurperceptie van een hond genuanceerder is dan eerder werd gedacht.

Mythe 2: De mond van een hond is schoner dan die van een mens

Veel mensen geloven dat honden een uitstekende mondhygiëne hebben, en dit is de reden waarom veel hondenbezitters besluiten de tanden van hun hond niet te poetsen. Dit is echter een pure mythe die geen steek houdt. Hoewel het waar is dat de mond van een hond uit bepaalde enzymen bestaat die kunnen helpen bacteriën te doden, betekent dit niet dat hij een schonere mond heeft dan wij mensen.

In werkelijkheid herbergen de monden van honden hun unieke reeks bacteriën. Deze bacteriën kunnen tot veel gebitsproblemen en infecties leiden als ze niet op de juiste manier worden verzorgd. Daarom moeten alle hondenbezitters de mond van hun hond regelmatig schoonmaken om een ​​uitstekende mondgezondheid te garanderen.

Mythe 3: Eén hondenjaar is gelijk aan zeven mensenjaren

Er werd aangenomen dat de formule ‘één hondenjaar is gelijk aan zeven mensenjaren’ een waarheid is, maar in werkelijkheid is het gewoon een andere mythe die verband houdt met honden. Deze mythe werd waarschijnlijk populair in een poging om de leeftijd van honden in menselijke termen gelijk te stellen. Het tempo van de veroudering is echter niet lineair zoals wordt aangenomen. In werkelijkheid verouderen honden sneller in hun vroege jaren en vertragen ze naarmate ze ouder worden.

Een hond van een jaar oud is bijvoorbeeld ongeveer gelijk aan een mens van 15 jaar oud, maar een hond van 2 jaar oud is in menselijke termen geen 14 jaar oud. Het verouderingsproces bij honden varieert afhankelijk van factoren zoals de grootte en het ras van de hond. Kleinere honden leven doorgaans langer en worden langzamer oud dan grotere honden.

Mythe 4: Kwispelende staarten duiden altijd op een gelukkige hond

Hoewel een kwispelende staart bij honden vaak geluk en opwinding betekent, is dit niet altijd een indicator voor een vrolijke hond. Hondenliefhebbers en -eigenaren moeten weten dat de context waarin een hond kwispelt enorm van belang is. Een kwispelende staart omhoog gehouden en vergezeld van andere ontspannen lichaamstaal duidt waarschijnlijk op een gelukkige hond. Terwijl een lage of ingetrokken staart kan wijzen op angst, ongerustheid of onderwerping.

Het begrijpen van de subtiliteiten van staarttaal is trouwens cruciaal voor hondenbezitters of voor iedereen die met een hond omgaat. Aandacht besteden aan de lichaamstaal van honden kan hun algehele band helpen verbeteren.

Mythe 5: Senior honden kunnen geen nieuwe trucjes leren

Het gezegde “Je kunt een oude hond geen nieuwe trucjes leren” versterkte de misvatting dat senioren minder trainbaar zijn dan pet’s. In werkelijkheid kunnen honden van alle leeftijden nieuwe vaardigheden en trucs leren en zich eraan aanpassen. Terwijl pet’s snel leren dankzij hun jeugdige energie en nieuwsgierigheid, begrijpen oudere honden dingen door hun ervaring en zijn ze over het algemeen aandachtig tijdens de trainingssessies.

Daarom mogen hondenbezitters nooit aarzelen als ze hun honden trucjes en commando’s leren. Je kunt er ook een paar aanbieden heerlijke hondensnoepjes naar uw honden die hen zullen motiveren om beter te presteren tijdens de coaching.

Mythe 6: Rashonden zijn gezonder dan honden van gemengd ras

Dit is een van die hondenmythen waarvan veel mensen nog steeds denken dat ze waar zijn. Er wordt aangenomen dat raszuivere honden gezonder zijn dan honden van gemengde rassen, vooral omdat de eerstgenoemde is gefokt op specifieke eigenschappen. Het tegenovergestelde is echter het geval. In werkelijkheid kunnen raszuivere honden kwetsbaarder zijn voor bepaalde genetische aandoeningen vanwege de beperkte genenpool binnen een ras. Honden van gemengde rassen profiteren vaak van hun grotere genetische diversiteit, wat kan resulteren in een betere algehele gezondheid en een verminderd risico op rasspecifieke genetische problemen.

Dat gezegd hebbende, kunnen verantwoorde fokpraktijken en genetische exams de gezondheidsproblemen bij raszuivere honden helpen verminderen. Het is ook absoluut cruciaal dat potentiële hondeneigenaren hun onderzoek doen en een gerenommeerde fokker kiezen.

Mythe 7: Alle honden houden van knuffels en kusjes

Veel mensen uiten hun genegenheid voor honden door ze knuffels en kusjes te geven, in de veronderstelling dat alle honden van dit fysieke contact genieten. Deze mythe kan echter leiden tot veel misverstanden en mogelijk ongemak voor onze harige vrienden.

Hoewel sommige honden knuffels en kusjes van hun baasjes tolereren of er zelfs van genieten, doen niet alle honden dat. Elke hond heeft zijn eigen comfortzone en voorkeuren als het gaat om fysiek contact. Sommigen voelen zich misschien angstig of zelfs bedreigd door stevige knuffels of persoonlijke kusjes.

Het is cruciaal om aandacht te besteden aan de lichaamstaal van een hond en zijn grenzen te respecteren. Tekenen van ongemak, zoals geeuwen, lippen likken of proberen weg te lopen, moeten serieus worden genomen.

In een notendop,

Je hebt de werkelijke waarheid achter 7 populaire hondenmythes gezien, die anders veel misverstanden bij je hadden kunnen veroorzaken. Bovendien is het doorbreken van de mythes over honden essentieel om ook een gezondere band met hen op te bouwen. Dus de volgende keer dat u een van deze mythen hoort, zult u gewapend zijn met de kennis om de zaken recht te zetten en een beter bewustzijn over onze geliefde honden te bevorderen.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here