Home Voeding 3 manieren om door dieetpraatjes rond de feestdagen te navigeren

3 manieren om door dieetpraatjes rond de feestdagen te navigeren

0
3 manieren om door dieetpraatjes rond de feestdagen te navigeren


Worstel je met al het dieetpraat rond de feestdagen? Je bent niet alleen! Volg deze drie suggesties voor hoe u tijdens de feestdagen door voedsel- en lichaamsgesprekken kunt navigeren.

afbeelding met gedroogde sinaasappelen en vakantiedecor met tekst die zegt "3 manieren om door dieetpraatjes rond de feestdagen te navigeren"

De feestdagen kunnen alle gevoelens met zich meebrengen.

Het kan een tijd van vreugde, dankbaarheid, verbondenheid en vrolijkheid zijn, en het kan verdriet, angst en frustratie met zich meebrengen.

Het ene second lig je achterover op de financial institution en kijk je naar de wedstrijd terwijl je geniet van je pompoentaart, en het volgende second gaat je tante maar door over hoe ze geen toetje kan eten omdat het ‘vol suiker zit’ en ze ‘op haar gewicht let’. Zo veel om van die taart te genieten!

De feestdagen kunnen een voedingsbodem zijn voor gesprekken over voeding en gewicht. Iedereen is zo bezorgd over wat ze eten, dat het niet in hun dieet previous en hoe ze tijdens de feestdagen aankomen. En iedereen vindt het leuk om het uit te spreken (waarschijnlijk zodat ze zichzelf kunnen beoordelen voordat anderen dat kunnen).

Het is moeilijk om in alle rust te eten als mensen praten over hoe slecht ze zijn omdat ze maar een paar seconden moeten vullen of hoe ze morgen met hun dieet moeten beginnen.

Het kan ook moeilijk zijn om het niet te internaliseren. Gedachten komen bovendrijven als ‘nou, misschien moet ik morgen ook met een dieet beginnen’, ‘Ik denk dat ik slecht ben omdat ik nog een portie aardappelpuree krijg’, ‘misschien had ik de taart ook moeten overslaan.’

Een deel van het werk is het opbouwen van veerkracht, zodat je kunt zeggen ‘goed voor jou, niet voor mij’. En een deel van het werk is het kennen van uw opties voor het navigeren door dieetgesprekken en het kiezen van de beste optie voor u op dat second, gezien uw bandbreedte en energie op dat second.

Hier zijn een paar manieren waarop u tijdens de vakantie over voeding en gewicht kunt praten:

1. Verwijder of excuseer jezelf uit het gesprek.

Als je het gevoel hebt dat je niet de bandbreedte of energie hebt om grenzen te stellen of iets te zeggen, verwijder jezelf dan gewoon uit het gesprek. Sta op en loop de kamer uit, zodat je het gesprek niet meer hoeft te horen.

Een strategische pauze in de badkamer (zelfs als u daar geen gebruik van hoeft te maken) kan een nuttige zet zijn. Doe de deur dicht. Haal drie keer diep adem. Merk op welke gevoelens er bij je opkomen – misschien frustratie of verdriet – geef ze de ruimte om door je heen te bewegen.

Bied uzelf wat zelfcompassie aan voor hoe moeilijk het is om in situaties te verkeren waarin u actief probeert af te stappen van het volgen van een dieet en het micromanagen van uw gewicht.

Misschien ga je even naar buiten en haal je wat frisse lucht. Misschien ga je bij de kleintjes in je gezin kijken of ze in een andere kamer spelen. Misschien ga je naar boven, naar een slaapkamer als die toegankelijk is, en ga je daar een paar minuten liggen.

Aard jezelf en je zenuwstelsel. Herinner jezelf aan je waarden. Merk op hoe jouw waarden wel of niet in lijn zijn met het gesprek in de andere kamer. Beslis om actie te ondernemen jouw waardenset, niet die van iemand anders.

Afbeelding met citaat: "Herinner jezelf aan je waarden.  Merk op hoe jouw waarden wel of niet in lijn zijn met het gesprek in de andere kamer.  Besluit om actie te ondernemen op basis van jouw waarden, en niet die van iemand anders."

2. Verander het onderwerp.

Als je niet de bandbreedte hebt om een ​​grens te stellen, maar wel de capaciteit hebt om in de kamer te blijven en betrokken te raken, probeer dan van onderwerp te veranderen. Je kunt nog steeds een gesprek voeren, alleen niet het gesprek over hoeveel calorieën er in de vulling zaten. Hier zijn enkele voorbeelden van het veranderen van onderwerp die u kunt passen op maat:

Heeft iemand de einduitslag van de voetbalwedstrijd gezien?

Heeft iemand het laatste seizoen bekeken van (voeg de serie in waar je web klaar mee bent)?

Ik heb zojuist dit geweldige boek uitgelezen, genaamd (titel invoegen). Heeft iemand het gelezen?

Naar welke podcasts luister jij momenteel?

Hoe gaat het op werk?

Heb ik je verteld over mijn reis naar (plaats invullen)?

Je tafel ziet er prachtig uit. Waar heb je die kaarsen vandaan?

Je kunt het onderwerp veranderen in letterlijk alles behalve praten over voeding en gewicht. Ga naar vakantiebijeenkomsten met een paar hiervan in je achterzak, voor het geval je ze wilt gebruiken.

Afbeelding met citaat: "Je kunt het onderwerp veranderen in letterlijk alles behalve praten over voeding en gewicht.  Ga naar vakantiebijeenkomsten met een paar onderwerpwisselaars in je achterzak, voor het geval je ze wilt gebruiken."

3. Stel een grens.

Deze vereist meer energie en mentale bandbreedte, omdat je, afhankelijk van de persoon, te maken kunt krijgen met defensiviteit of dat je de grens keer op keer moet handhaven.

Er is een acroniem dat afkomstig is van dialectische gedragstherapie (DGT) waar ik graag naar verwijs als het gaat om het stellen van grenzen: BESTE MAN.

D: Beschrijf de huidige situatie, indien nodig.

E: Categorical uw gevoelens of meningen over de situatie.

EEN: Beweer jezelf door te vragen wat je wilt of door duidelijk nee te zeggen.

R: Versterken de persoon van tevoren door uit te leggen wat de positieve effecten zijn als je krijgt wat je wilt of nodig hebt.

(deze tweede helft wordt meer gebruikt nadat je de grens hebt aangegeven)

M: Aware – houd de focus op uw doelstellingen.

A: Kom zelfverzekerd over – blijf effectief en zelfverzekerd. Gebruik een zelfverzekerde stemtoon en fysieke houding. Maak goed oogcontact.

NL: onderhandelen – wees bereid te geven om te krijgen. Bied en vraag om alternatieve oplossingen. Verminder uw verzoek. Focus op wat zal werken.

Afbeelding met citaat: "Gebruik het acroniem DEAR MAN om grenzen te stellen" en het vermelden van acroniemcomponenten

Met behulp van dit acroniem kunnen een aantal grenzen als volgt klinken:

Tante Phoebe, je hebt het over hoe slecht je bent als je een dessert eet, en ik krijg het gevoel dat ik niet van mijn stuk taart kan genieten. Ik zou graag willen dat je om mij heen niet meer praat over goed of slecht voedsel, zodat ik aanwezig kan zijn terwijl ik eet en kan genieten van het gezelschap van onze familie.

Oom Bob, je blijft maar praten over hoe je X pond moet afvallen, en ik krijg er een slecht gevoel van over mijn gewicht. Ik zou het zeer op prijs stellen als u aan de eettafel niet over uw gewicht en lichaamsgrootte zou kunnen praten.

Als u afbuiging of weerstand ondervindt, gebruik dan MANmoet je misschien dingen zeggen als:

Ik zou het graag nog een keer over (afbuiging) willen hebben, maar op dit second wil ik graag bij de kwestie blijven die ik ter sprake heb gebracht.

Wat stel je dan voor?

En als iemand je grens niet kan respecteren (wat helaas soms gebeurt – meestal bij de mensen die de grenzen het meest nodig hebben), dan kun je aan andere vaardigheden werken, zoals tolerantie voor stress, radicale acceptatie, veerkracht en emotionele regulering.

Het stellen van grenzen is niet eenvoudig, maar het kan zeer effectief zijn in relaties. Ik houd van het citaat van Prentis Hemphil: “Een grens is de afstand waarin ik tegelijkertijd van jou en mij kan houden.”

Houd er rekening mee dat er geen goed of fout antwoord is op de vraag hoe u door een dieetgesprek kunt navigeren – u kunt alle drie deze suggesties gebruiken, maar op verschillende tijdstippen en met verschillende mensen. Neem altijd eerst contact op met uzelf voordat u reageert, zodat u kunt navigeren op een manier die uw bandbreedte en capaciteit respecteert.

Welke optie je ook kiest, overlaad jezelf met zelfcompassie. Het is moeilijk om rond de feestdagen je eigen relatie met eten en lichaam te bepalen, zelfs zonder de toename van het quantity aan dieetpraat. Behandel jezelf vriendelijk. Herinner jezelf eraan dat je niet de enige bent die hierin worstelt.

Wat zou je nog meer aan deze lijst toevoegen? Vertel het me in de reacties hieronder!

Grafische opsomming van 3 manieren om door dieetpraatjes rond de feestdagen te navigeren

Bekijk de onderstaande berichten voor meer intuïtieve eetinspiratie:

5 ideas om goed gevoed te blijven tijdens de feestdagen

3 manieren om te navigeren als kleding niet bij je previous (zonder een ander dieet!)

5 ideas om om te gaan met een dag met een slecht lichaamsbeeld

Het Laatste Avondmaal-syndroom

3 manieren om een ​​gezonde relatie met snoep te bevorderen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here