Home Natuur Zal de eerste mondiale klimaatovereenkomst over voedsel werken?

Zal de eerste mondiale klimaatovereenkomst over voedsel werken?

0
Zal de eerste mondiale klimaatovereenkomst over voedsel werken?


Grote cheeseburger close-up op tafel.

“Het terugdringen van de consumptie van dierlijke producten in landen met een hoge consumptie zou op korte termijn de grootste resultaten opleveren”, zegt voedselsysteemonderzoeker Helen Harwatt.Krediet: Vladimir Popovitsj/Alamy

Vorige week, bij de begin van de COP28-klimaatconferentie in Dubai, ondertekenden 134 landen een verklaring waarin zij beloofden de uitstoot van broeikasgassen door processen die verband houden met de productie en consumptie van voedsel te verminderen.

Het is de eerste keer in bijna drie decennia van klimaattopconferenties, die zijn opgezet om de koers van de wereld bij de aanpak van de klimaatverandering te bepalen, dat het belang van voedselsystemen op deze manier wordt onderkend. Ook zal COP28 op 10 december voor het eerst een dag wijden aan het bespreken van manieren om de uitstoot van voedsel en landbouw terug te dringen.

Velen hebben de stappen verwelkomd. “Het is geweldig om eindelijk voedsel op het COP-menu te hebben”, zegt Clement Metivier, skilled op het gebied van klimaat- en biodiversiteitsbeleid bij het Wereld Natuur Fonds voor de Natuur in Groot-Brittannië, die de COP28 bijwoont. “Er is echt sprake van een groeiend momentum rond de transformatie van voedselsystemen om zowel de biodiversiteits- als de klimaatcrisis aan te pakken.” Maar evenzeer zeggen onderzoekers dat er niet genoeg wordt gedaan om de uitstoot in een van ‘s werelds grootste, grotendeels onaangeroerde bronnen terug te dringen – en dat zal een aantal moeilijke politieke beslissingen met zich meebrengen.

Het duurzamer maken van voedselsystemen is van cruciaal belang om de droom levend te houden om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C boven het pre-industriële niveau, overeengekomen op de COP21 in Parijs in 2015. Voedsel van de boerderij naar de voedseltafel brengen is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de mondiale broeikasgasuitstoot. gasuitstoot, volgens een onderzoek uit 2021 van Monica Crippa en Adrian Leap van het Gemeenschappelijk Onderzoekscentrum van de Europese Commissie in Ispra, Italië. De onderzoekers schatten dat in 2015 ongeveer 70% van deze uitstoot alleen maar voortkwam uit de praktijk van het doorvoeren van veranderingen in de landbouw en het landgebruik – zoals het kappen van bomen om land vrij te maken voor gewassen.

Er is ook duidelijk ruimte om sommige van deze gevolgen te verminderen, bijvoorbeeld door het gebruik van meststoffen die hongeren naar fossiele brandstoffen te beperken, of door de voedselverspilling terug te dringen. Ruwweg de helft van de uitstoot van voedselsystemen is afkomstig van voedsel dat verloren gaat in de toeleveringsketen – voordat het de consument bereikt – of wordt verspild. Dat blijkt uit een studie die in maart werd gepubliceerd Natuurvoedsel van Xunchang Fei, gevestigd aan de Nanyang Technological College in Singapore, en collega’s. Het halveren van voedselverlies en -verspilling zou ongeveer een kwart van de uitstoot van broeikasgassen uit het voedselsysteem kunnen wegnemen, schat het workforce.

De op 1 december ondertekende verklaring betekent dat landen voedsel en landbouw moeten opnemen in hun volgende ronde van emissiereductieplannen – bekend als Nationally Bepaald Contributions (NDC’s) – die hun inzet vertegenwoordigen om de doelstelling van Parijs te helpen verwezenlijken. Maar de initiële affect lijkt waarschijnlijk beperkt te zijn.

De verklaring is niet juridisch bindend. Ook wordt er geen melding gemaakt van de rol van fossiele brandstoffen in voedselsystemen zoals die worden gebruikt voor het transport van voedsel, maar ook voor het aandrijven van landbouwmachines en koeling. Voedselsystemen worden bovendien niet genoemd in de ontwerptekst waarover alle landen het eens moeten worden als COP28 op 11 december eindigt. “Het was een flagrante omissie”, zegt Metivier, die hoopt dat dit in de definitieve versie wordt rechtgezet.

“Het is op zijn minst een engagement op het hoogste niveau, maar er is nog steeds niet veel specificiteit in termen van wat er daadwerkelijk moet gebeuren”, zegt biodiversiteits- en landbouwonderzoeker Lim Li Ching van het Third World Community, een niet-gouvernementele organisatie gevestigd in Penang. , Maleisië. “We hebben de integratie van voedselsystemen en de geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen nodig, zodat deze kunnen worden ingebouwd in de herziening van de nationale klimaatverplichtingen”, zegt ze.

Voedselkoolstof verminderen…

Misschien wel het meest controversiële side van het terugdringen van de voedselgerelateerde uitstoot houdt verband met wat we eten. Vlees, zuivel en andere dierlijke producten veroorzaken meer uitstoot dan andere voedselsoorten zoals groenten en fruit. In China bijvoorbeeld zou een halvering van de vleesconsumptie de uitstoot van het mondiale voedselsysteem met bijna een kwart kunnen verminderen als de calorieën zouden worden vervangen door andere soorten voedsel, aldus de auteurs van het rapport. Natuurvoedsel studie.

“Het terugdringen van de consumptie van dierlijke producten in landen met een hoge consumptie zou op korte termijn de grootste resultaten opleveren en zou de prioriteit moeten zijn”, zegt voedselsysteemonderzoeker Helen Harwatt van Chatham Home, een denktank voor internationale zaken in Londen. Een deel van deze transitie zou het financieel ondersteunen van landen moeten omvatten die voor hun ontwikkeling sterk afhankelijk zijn van vee, zoals India en landen in Afrika, voegt ze eraan toe. Momenteel gaat slechts 4% van de mondiale klimaatfinanciering naar voedselsystemen, volgens een analyse van de denktank Local weather Coverage Initiative.

… is niet eenvoudig

Maar het veranderen van de manier waarop mensen op wereldschaal eten is advanced. Het is in de eerste plaats ‘politiek’, zegt Patty Fong, programmadirecteur bij de International Alliance for the Way forward for Meals, een groep filantropische stichtingen, die ook de COP28 bijwoont: er zijn complexe politieke beslissingen nodig om deze doelen te bereiken.

Vaak beweren regeringen dat veilig en voedzaam voedsel dat ook economische groei bewerkstelligt, betekent dat prioriteit moet worden gegeven aan de voedselproductie op industriële schaal. Een dergelijke aanpak kan echter minder nadruk leggen op de gevolgen voor het milieu, zegt onderzoeker Li Ching op het gebied van biodiversiteit en landbouw van het Third World Community.

Li Ching wijst er ook op dat grote bedrijven – inclusief bedrijven op het gebied van fossiele brandstoffen – goede toegang hebben tot overheden en daarom deze argumenten kunnen aanvoeren, vergeleken met kleinschalige boeren of inheemse volkeren die in de frontlinie van de klimaateffecten staan, maar relatief minder invloed hebben. op beleidsmakers.

Er is ook een voedingsdimensie, zegt Saswati Bora, directeur van The Nature Conservancy, een natuurbeschermingsorganisatie gevestigd in de stad New York, die ook de COP28 bijwoont. Hoewel mensen in landen met een hoog inkomen de vleesconsumptie misschien kunnen verminderen, is dat niet zo eenvoudig in landen met lage en middeninkomens, waar vlees voor velen een zeldzame bron van eiwitten is, maar waar de consumptie toeneemt.

Om deze hindernis onder de aandacht te brengen, heeft een groep van 37 onderzoekers uit 16 landen in een onderzoek uit 2019: de EAT-Lancet Commissie voor Voedsel, Planeet, Gezondheid heeft een dieet samengesteld dat voornamelijk bestaat uit plantaardig voedsel met een kleine hoeveelheid vlees of vis. Maar andere onderzoekers vroegen zich af of het dieet voldoende voeding zou bieden voor mensen met lage inkomens.

Dergelijke vragen over mondiale gelijkheid zijn niet de minste reden waarom mondiale aanbevelingen over het terugdringen van voedselgerelateerde emissies tot nu toe niet op het menu staan ​​– en voor velen moeilijk te slikken kunnen zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here