Home Gezondheid Hoe maïs masa het risico op geboorteafwijkingen onder Spaanstalige mensen kan helpen verlagen: NPR

Hoe maïs masa het risico op geboorteafwijkingen onder Spaanstalige mensen kan helpen verlagen: NPR

0
Hoe maïs masa het risico op geboorteafwijkingen onder Spaanstalige mensen kan helpen verlagen: NPR


De CDC dringt er bij fabrikanten van een soort meel dat wordt gebruikt om voedsel zoals tortilla’s en tamales te maken op aan om foliumzuur toe te voegen om het risico op sommige geboorteafwijkingen bij de Spaanse bevolking te helpen verlagen.AILSA CHANG, HOST:

De Facilities for Illness Management and Prevention dringen er bij fabrikanten van masa – dat is maïsmeel dat wordt gebruikt om voedsel zoals tortilla’s en tamales te maken – op aan om wat foliumzuur toe te voegen. Het idee is om te proberen het risico op bepaalde geboorteafwijkingen bij de Spaanstalige bevolking te verlagen. Bonnie Petrie van Texas Public Radio legt het uit.

BONNIE PETRIE, BYLINE: Spina bifida is een neuraalbuisdefect, een NTD, een geboorteafwijking die ontstaat tijdens de eerste maand van de zwangerschap voordat de meesten enig idee hebben dat ze mogelijk zwanger zijn. Wanneer de neurale buis niet helemaal sluit, is het ruggenmerg onbeschermd, wat kan leiden tot schade aan het ruggenmerg en de zenuwen en tot een reeks fysieke en intellectuele handicaps. Eén groep Amerikanen is bijzonder kwetsbaar.

JENNY WILLIAMS: Spaanse vrouwen lopen helaas het grootste risico op een neuraalbuisdefect tijdens de zwangerschap, en dat heeft verschillende redenen.

PETRIE: Kapitein Jenny Williams, verpleegkundig epidemioloog, is teamleider van het Neural Tube Defect Surveillance and Prevention-team van het CDC’s Nationwide Heart on Beginning Defects and Developmental Disabilities.

WILLIAMS: Ze hebben risicofactoren. Sommige genetische variaties worden bijvoorbeeld in hogere mate aangetroffen in de Spaanstalige bevolking dan bij niet-Spaanse blanken of niet-Spaanse zwarten.

PETRIE: Foliumzuur is een vorm van folaat, vitamine B9. Neurale buisdefecten houden verband met folaatdeficiëntie aan het start van een zwangerschap. Daarom eist de Meals and Drug Administration sinds 1998 dat bedrijven foliumzuur toevoegen aan rijst- en tarweproducten.

WILLIAMS: Dus alles wat verrijkt heet, zal foliumzuur in dat product bevatten.

PETRIE: Dus ontbijtgranen en brood en pasta. Nietjes voor veel Amerikanen. Zijn allemaal verrijkt met foliumzuur, maar maïs-masameel niet.

TERRI LOCKE: We hadden enchiladas en chili.

PETRIE: Terri Locke is Latina. Dit waren de basisvoedingsmiddelen in haar huis toen ze opgroeide, en masa was een belangrijk ingrediënt.

LOCKE: We hebben veel tortilla’s gemaakt, veel sopaipilla’s.

PETRIE: Locke heeft een bifida van de wervelkolom en daarmee samenhangende medische problemen, waaronder het vastgebonden ruggenmergsyndroom en klompvoet.

LOCKE: Dus het was een moeilijke jeugd, alleen maar in en uit het ziekenhuis, weet je, ik heb waarschijnlijk misschien twaalf operaties aan mijn voet gehad om mijn hielkoorden te verlengen en dat soort dingen.

PETRIE: In 2016 stemde de FDA ermee in om fabrikanten van maïsmasa hun meel te laten versterken met foliumzuur als ze dat wilden. Maar Williams van de CDC zegt dat het op dit second onduidelijk is hoeveel masa en hoeveel masa-bevattende producten zoals tortillachips feitelijk foliumzuur bevatten. Wat het ook is, het is niet genoeg om het risico op neurale buisdefecten bij de Latijns-Amerikaanse bevolking vital te verminderen. Williams ziet dat als een nieuwe onaanvaardbare ongelijkheid op gezondheidsgebied.

WILLIAMS: Spaanse vrouwen hebben de hoogste percentages NTD’s. We weten hoe we deze NTD’s kunnen voorkomen, maar we moeten die preventie ook kunnen brengen naar de mensen die deze het meest nodig hebben.

PETRIE: Terri Locke is het daarmee eens. Na een leven vol operaties kampt ze nog steeds met constante pijn. Ze gelooft dat versterkende voedingsmiddelen, die een basisbestanddeel van haar cultuur zijn, het risico zullen verkleinen dat anderen die pijn zullen ervaren.

LOCKE: Als we voorkomen dat één form spina bifida krijgt, is dat enorm.

PETRIE: CDC plant onderzoek op Amerikaanse markten met grote populaties Hispanics uit Mexico en Midden-Amerika om te bepalen welke winkels verrijkte maïs-masa-meelproducten verkopen en hoeveel schapruimte daaraan wordt toegewezen. Voor NPR Information ben ik Bonnie Petrie.

Copyright © 2023 NPR. Alle rechten voorbehouden. Bezoek onze web site gebruiksvoorwaarden En rechten pagina’s bij www.npr.org voor meer informatie.

NPR-transcripties worden met een spoeddeadline gemaakt door een NPR-contractant. Deze tekst heeft mogelijk nog niet de definitieve vorm en kan in de toekomst worden bijgewerkt of herzien. Nauwkeurigheid en beschikbaarheid kunnen variëren. Het gezaghebbende document van de programmering van NPR is de audio-opname.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here