Home Technologie 5 dingen die we niet op onze lijst van 10 baanbrekende technologieën voor 2024 hebben gezet

5 dingen die we niet op onze lijst van 10 baanbrekende technologieën voor 2024 hebben gezet

0
5 dingen die we niet op onze lijst van 10 baanbrekende technologieën voor 2024 hebben gezet


We hebben niet altijd gelijk gehad (RIP, Baxter), maar we zijn er vaak vroeg bij om belangrijke vooruitgangsgebieden te ontdekken (we zetten natuurlijke taalverwerking aan). onze allereerste lijst in 2001; Tegenwoordig ondersteunt deze technologie grote taalmodellen en generatieve AI-tools zoals ChatGPT).

Elk jaar nomineren onze verslaggevers en redacteuren technologieën waarvan zij vinden dat ze een plekje verdienen, en we debatteren wekenlang over welke het moeten halen. Hier zijn enkele van de technologieën die we deze keer niet hebben gekozen, en waarom we ze voorlopig hebben laten staan.

Nieuwe medicijnen voor de ziekte van Alzheimer

Het ontbrak de patiënten van Alzmeiher lange tijd aan behandelingsopties. Het is nu bewezen dat verschillende nieuwe medicijnen de cognitieve achteruitgang vertragen, zij het op bescheiden schaal, door schadelijke plaques in de hersenen op te ruimen. In juli, de FDA heeft Leqembi goedgekeurd door Eisai en Biogen, en donanemab van Eli Lilly zou binnenkort de volgende kunnen zijn. Maar de medicijnen hebben ernstige bijwerkingen, waaronder zwelling en bloeding van de hersenen, die in sommige gevallen fataal kunnen zijn. Bovendien zijn ze moeilijk toe te dienen: patiënten krijgen doses by way of een infuus en moeten regelmatig MRI’s ondergaan om te controleren op zwelling van de hersenen. Deze nadelen gaven ons een pauze.

Duurzame vliegtuigbrandstof

Alternatieve vliegtuigbrandstoffen gemaakt van bakolie, overgebleven dierlijke vetten of landbouwafval kunnen de uitstoot door vliegen verminderen. Ze zijn al jaren in ontwikkeling en wetenschappers boeken gestage vooruitgang various recente demonstratievluchten. Maar de productie en het gebruik zullen aanzienlijk moeten worden opgevoerd voordat deze brandstoffen een betekenisvolle impression op het klimaat kunnen hebben. Hoewel ze er veelbelovend uitzien, was er geen sleutelmoment of “doorbraak” die een plekje voor duurzame vliegtuigbrandstoffen op de lijst van dit jaar verdiende.

Geo-engineering op zonne-energie

Eén manier om de opwarming van de aarde tegen te gaan zou kunnen zijn door deeltjes in de stratosfeer vrij te laten die de energie van de zon reflecteren en de planeet afkoelen. Dat idee is zeer controversieel binnen de wetenschappelijke gemeenschap, maar een paar onderzoekers en bedrijven zijn begonnen te onderzoeken of het mogelijk is door een reeks kleinschalige hoogvliegende checks te lanceren. Eén van die lanceringen was voor Mexico aanleiding verbieden experimenten met geo-engineering op zonne-energie eerder dit jaar. Het is niet echt duidelijk waar geo-engineering vanaf nu naartoe zal gaan en of deze vroege inspanningen zullen stranden. Te midden van die onzekerheid hebben we besloten het voorlopig uit te stellen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here