Home Voeding 3 manieren om zelfcompassie te oefenen rond de feestdagen

3 manieren om zelfcompassie te oefenen rond de feestdagen

0
3 manieren om zelfcompassie te oefenen rond de feestdagen


De feestdagen kunnen overweldigend en stressvol aanvoelen. Het tegengif? Voeg dit jaar zelfcompassie toe aan uw vakantieverlanglijst. In dit bericht zullen we het hebben over drie manieren om zelfcompassie tijdens de feestdagen te oefenen.

De feestdagen kunnen een vreugdevolle, magische tijd zijn vol bijzondere tradities en een tijd van stress en burn-out. Met alle culturele verwachtingen van kerstkaarten, cadeaus geven, winkelen, reizen, decoreren en feesten, kan het overweldigend aanvoelen.

En als je overweldigd en gestrest bent, kan je relatie met eten zijn tol eisen. Misschien heb je geen honger omdat je maag in de knoop zit, of misschien eet je elke avond voorbij je comfortabele gevoel omdat het een tijdelijke verlichting geeft.

Een van de nuttigste hulpmiddelen die we hebben tijdens perioden van het leven die chaotisch aanvoelen, is het beoefenen van zelfcompassie. Als je niet bekend bent met zelfcompassie, kijk dan eens naar Het werk en boek van Dr. Kristin Neff en mijn blogpost Hoe je zelfcompassie kunt oefenen.

Je kunt op elk second van het jaar zelfcompassie beoefenen (en ik moedig je ten zeerste aan om hier een levenslange oefening van te maken!), maar hier zijn drie specifieke manieren waarop je zelfcompassie kunt oefenen rond de feestdagen:

1. Praat tegen jezelf zoals je tegen een goede vriend zou doen.

Geen tijd gehad om alle cadeautjes in te pakken? Te laat met het versturen van kerstkaarten (of misschien *slik* stuur je ze helemaal niet!)? Kunt u dit jaar niet bij elk feest aanwezig zijn? Misschien zou je jezelf er doorgaans voor in elkaar slaan en jezelf bekritiseren. Misschien heb je een gemene meisjesstem die zegt: “Je bent zielig – hoe kun je je act niet op orde krijgen om dat te laten gebeuren?”

Het beoefenen van zelfcompassie houdt in dat je jezelf met vriendelijkheid behandelt. Een tastbare manier om dit te doen is door tegen jezelf te praten zoals je tegen een beste vriend zou doen. Als je beste vriend naar je toe kwam en zei: Ik voel me vreselijk, ik had dit jaar geen tijd om kerstkaarten te sturenZou je haar willen vertellen dat ze zielig is? Natuurlijk niet! Je zou haar waarschijnlijk vertellen dat het prima is – dat het een dwaze verwachting is en dat ze toch allemaal in de vuilnis belanden.

Wij zijn onze zwaarste critici. Als je jezelf tijdens de vakantie betrapt op iets dat je niet hebt gedaan of iets hebt gegeten, kun je dan op een vriendelijke en liefdevolle manier tegen jezelf praten, zoals je tegen een dierbare vriend zou doen?

afbeelding met citaat: "Wij zijn onze zwaarste critici.  Als je jezelf tijdens de vakantie betrapt op iets dat je niet hebt gedaan of iets hebt gegeten, kun je dan op een vriendelijke en liefdevolle manier tegen jezelf praten, zoals je tegen een dierbare vriend zou doen?"

2. Examine regelmatig bij jezelf in.

Een ander principe van zelfcompassie is mindfulness – doelbewust aandacht schenken aan het huidige second, zonder oordeel of kritiek (geparafraseerd door Jon Kabat Zinn).

Wanneer u uzelf de tijd en ruimte gunt om in te checken, merkt u mogelijk verschillende gedachten of gevoelens op die u heeft en kunt u deze observeren. Anders veeg je ze onder het tapijt (totdat ze overlopen) of identificeer je je teveel met ze en phrase je erdoor meegesleurd.

afbeelding met citaat: "Wanneer u uzelf de tijd en ruimte gunt om in te checken, merkt u mogelijk verschillende gedachten of gevoelens op die u heeft en kunt u deze observeren."

Hoewel er niets mis is met af en toe emotioneel eten, kun je baat hebben bij het beoefenen van meer mindfulness als je tijdens de feestdagen merkt dat je tijdens de feestdagen elke avond eet om te kalmeren.

Misschien gun je jezelf het geschenk van een pauze en vraag je, voordat je de doos met koekjes pakt, af wat ik nu voel? Kan ik bij dit gevoel blijven zitten en er een minuut of een paar minuten bij zijn? Wat heb ik nu nodig? Misschien is het antwoord nog steeds cookies en dat is oké. Maar misschien merk je een ander antwoord op, zoals vertragen, ruimte, tijd voor jezelf, een knuffel, verbinding, liefde.

Mindfulness kan je de ruimte geven om een ​​ander coping-instrument in je gereedschapskist te kiezen. Hoe meer u bij uzelf kunt inchecken, opmerkt wat er gaat gebeuren en aan uw behoeften voldoet, hoe beter u de drukte van de feestdagen kunt beheersen.

3. Herinner jezelf eraan dat de meeste mensen het tijdens de feestdagen tot op zekere hoogte moeilijk hebben.

Als je je somber voelt omdat je oma (alweer!) een opmerking maakte over je gewicht, of als je gestrest bent omdat je te veel pecannotentaart hebt gegeten, of als je je schuldig voelt omdat je niet zo goed voor jezelf zorgt, herinner jezelf er dan aan dat je bent niet alleen.

Zeg het met mij, Ik ben. Niet. Alleen.

Het derde principe van zelfcompassie is gemeenschappelijke menselijkheid, waarbij je jezelf eraan herinnert dat je niet de enige bent in je worstelingen. Dat we als mensen allemaal gebrekkig en onvolmaakt zijn en dat we allemaal lijden ervaren. Het is de menselijke ervaring.

En de menselijke ervaring rond de feestdagen is meestal stress!

Als je je afvraagt ​​waarom je moeite hebt om van deze tijd van het jaar te genieten, terwijl het erop lijkt dat alle anderen plezier hebben en vreugde vinden, herinner jezelf er dan aan dat anderen moeite hebben met het stellen en handhaven van grenzen met hun familie op het gebied van eten en praten over gewicht, en dat anderen zich schuldig voelen. over hun voedselkeuze, anderen vinden geen tijd voor zelfzorg. Andere mensen voelen zich angstig, verdrietig of gefrustreerd.

Het is niet altijd alleen maar vreugde, deze tijd van het jaar. Het is normaal om een ​​breed scala aan emoties te ervaren. Herinner jezelf daaraan wanneer je je eenzaam begint te voelen of het gevoel hebt dat je de enige bent die deze heel menselijke ervaring ervaart.

afbeelding met citaat: "Het is normaal om een ​​breed scala aan emoties te ervaren.  Herinner jezelf daaraan wanneer je je eenzaam begint te voelen of het gevoel hebt dat je de enige bent die deze heel menselijke ervaring ervaart."

Deze tijd van het jaar is VEEL. Wees zacht voor jezelf. Veel genade. Veel zelfcompassie. Vergeet niet dat het een oefening is, geen bestemming. Zorg ervoor dat u geen zelfcompassie toevoegt aan uw lijst met dingen waar u ‘niet in slaagt’.

Op welk gebied wil jij deze maand meer werken? Hoe oefen jij zelfcompassie in deze tijd van het jaar? Vertel het me in de reacties hieronder!

Grafische opsomming van 3 manieren om zelfcompassie te oefenen rond de feestdagen.

Voor meer vakantie- en intuïtieve eettips, bekijk mijn posts hieronder!

3 manieren om door dieetpraatjes rond de feestdagen te navigeren

5 ideas om goed gevoed te blijven tijdens de feestdagen

3 ideas voor het stellen van gezondheidsdoelen voor het nieuwe jaar die daadwerkelijk duurzaam zijn

6 manieren om meer plezier te beleven aan eten

3 manieren om te navigeren als kleding niet bij je previous (zonder een ander dieet!)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here