Home Concert Mijn hond denkt dat ik zijn echte moeder ben (ik heb alleen zijn kleine achterwerk gered uit de hondengevangenis/opvang)

Mijn hond denkt dat ik zijn echte moeder ben (ik heb alleen zijn kleine achterwerk gered uit de hondengevangenis/opvang)

0
Mijn hond denkt dat ik zijn echte moeder ben (ik heb alleen zijn kleine achterwerk gered uit de hondengevangenis/opvang)


We kochten onze hond bij een plaatselijke fokker in dezelfde stad als wij. Ik heb me altijd afgevraagd wat er zou gebeuren als we de fokker en moederhond tijdens een wandeling tegenkwamen, en of mijn hond haar zou herkennen.

Het is een veelgestelde vraag van eigenaren. Zozeer zelfs dat ik onlangs heb onderzocht wat de wetenschap zegt over honden die zich hun moeders en broers en zussen herinneren. Dat kan ik nu vandaag met jullie delen.

Herkennen honden hun moeders? Onderzoek wijst uit dat honden hun moeders herinneren op foundation van geuren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een hond zich zijn ouders tot twee jaar nadat hij van hen gescheiden is, kan herinneren.

Dat is het korte antwoord, maar wat zeggen wetenschap en onderzoek precies over het vermogen van een hond om zich ouders of broers en zussen te herinneren. Hier is een beknopt antwoord, gebaseerd op al het onderzoek en de onderzoeken die ik on-line heb gevonden.

Herkennen honden hun ouders?
Sommige honden herinneren zich hun moeders, sommige honden herinneren zich hun ouders, maar sommige niet. Dat klinkt misschien vreemd om te zeggen, maar wees geduldig, need alles zal duidelijk worden als je naar het betrokken onderzoek kijkt.

Dr. Peter G. Hepper, emeritus hoogleraar aan de Queen’s Universiteit van Belfast, in Noord-Ierland, voerde een experiment uit om te testen of honden hun moeders herkenden (zie onderzoek) en ontdekte dat ze dat in bepaalde opzichten ook deden.

Daarom is het logisch om aan te nemen dat als ze hun moeders herkennen, honden zich hun moeders ook moeten herinneren.

Dus hier is hoe Dr. Hepper erachter kwam.

In een baanbrekend onderzoek dat in 1994 werd gepubliceerd, omvatte Dr. Hepper drie verschillende raszuivere rassen: 3 Elzassers, 4 Golden Labradors en 3 Golden Retrievers, die 10 moeders en 57 pups opleverden. De pups waren 4 tot 5 en een halve week oud.

Vóór aanvang van het testen werden de pet’s gedurende 30 minuten gescheiden van hun moeders. Vervolgens werd de pet in het midden van de kamer geplaatst. Aan de ene kant van de kamer staat een kooi met de moeder van de pup. Aan de andere kant staat een kooi met een niet-verwant teefje van dezelfde leeftijd en hetzelfde ras.

De pup mocht vervolgens in de buurt van de kooien komen. Van de 57 pups vertoonden er 48 een voorkeur voor hun moeder.

Hoe zit het met de 9 andere pet’s?

Ofwel herkenden of herinnerden ze zich hun moeder niet, ofwel vermeden ze haar liever. Het rapport van Dr. Hepper was op dit punt niet duidelijk.

Om de rol van geur bij herkenning te onderzoeken, werden de pups getest op hun voorkeur voor de geuren van hun moeder. Om dit te doen werden zes moeders (2 Elzassers, 2 Golden Labradors en 2 Golden Retrievers) en hun pups (34 pups) getest.

Gedurende 2 nachten werd de moeder gescheiden van haar nestje en in een mattress gelegd met een handdoek. De handdoek werd vervolgens verwijderd en in een afgesloten plastic container geplaatst tot 0 tot 2 dagen later getest.

Web als bij het vorige experiment werd de pup in het midden van een kamer geplaatst, aan de ene kant was een doos van gaas met daarin de handdoek geïmpregneerd met de geur van de moeder, aan de andere kant een doos van gaas met een handdoek geïmpregneerd met de geur van een onbekende vrouwelijk.

28 van de 34 pet’s besteedden meer tijd aan het opsnuiven van de handdoek met de geur van hun moeder.

Maandenoude pups herkennen hun moeders dus op foundation van zicht of geur na een scheiding van 30 minuten. Maar zullen honden zich hun moeder gedurende een langere periode van scheiding herinneren, bijvoorbeeld twee jaar?

Handige tip: Nieuw onderzoek toont aan dat honden niet weten dat het hun eigen spiegelbeeld is.

Zullen honden zich hun moeder altijd herinneren?
Dr. Hepper dacht daar ook over na en verhoogde de lat voor zijn experiment. Hij probeerde erachter te komen of honden zich na een scheiding van twee jaar nog steeds hun moeders zullen herinneren.

Achttien moeders (7 Golden Labradors, 5 Elzassers, 6 Golden Retrievers en hun pups (49 pups) werden getest. De pups waren van hun moeders gescheiden toen ze 8 tot 12 weken oud waren.

Toen ze ongeveer 2 jaar oud waren, werden ze verzameld en getest. De honden herkenden hun moeder nog steeds, waarbij 37 van de 49 pups meer tijd besteedden aan het opsnuiven van het door hun moeder geparfumeerde doekje.

Ze waren in staat om de herinnering aan hun moeder van kindertijd tot volwassenheid mee te dragen.

Een ander onderzoek met verschillende hondenrassen heeft de bevindingen van Dr. Hepper bevestigd. Gillis C. et.al voerden een soortgelijk experiment uit met 8 honden (4 Collies, 2 Cairn Terriers, 1 Golden Retriever en 1 Shih Tzu) die gedurende 7 tot 68 maanden van hun moeder waren gescheiden.

7 van de 8 honden besteedden meer tijd aan het opsnuiven van de handdoek die doordrenkt was met de geur van hun moeder.

Herinneren moederhonden zich hun pet’s?
In het experiment van Dr. Hepper gaven de moeders, toen ze de keuze kregen tussen een doek dat doordrenkt was met de geur van hun nakomelingen of dat van een onbekende hond van dezelfde leeftijd, hetzelfde geslacht en hetzelfde ras, de voorkeur aan het doek met de geur van hun eigen nest.

De moeders konden dit zelfs doen nadat ze twee jaar gescheiden waren geweest van hun nakomelingen, en zelfs nadat ze in de tussenliggende periode andere pups hadden gekregen.

Welke moeder-pup-activiteiten zouden deze band kunnen hebben gevormd, afgezien van het feit dat moeder haar melk met haar pups deelde?

Veel.

Een moeder is zoveel meer dan een melkstation.

In hun artikel “Moedergedrag bij gedomesticeerde honden”, Lezama-García et.al. besprak hoe moederhonden hun pups contact, verzorging, verzorging/likken, spel, straf, thermoregulatie en beweging bieden.

Pet’s worden meestal doof en blind geboren en hebben beperkte bewegingsvaardigheden. De eerste dagen na de bevalling laat de moeder haar pups nauwelijks in de steek en likt ze terug als ze van haar afdwalen.

Vanaf de geboorte tot de leeftijd van vier weken likt de moeder het anogenitale gebied van haar pup om de ontlasting en het plassen te stimuleren, wat ze nog niet alleen kunnen doen. Ook kunnen de pups zichzelf niet heat houden en zorgt de moeder voor de warmtebron om ze op een stabiele lichaamstemperatuur te houden.

Onder de borsten van de moeder bevinden zich klieren die een stof afscheiden die Canine Appeasing Feromones (DAP) wordt genoemd. Wanneer de pups borstvoeding geven, wordt DAP vrijgegeven en dit geeft hen rust, consolation en een gevoel van welzijn.

Dit zijn allemaal dingen die honden kunnen helpen hun moeder op korte termijn te herinneren.

Herkennen honden hun broers en zussen?
Dr. Hepper heeft hier ook een antwoord op. Babyhonden kunnen hun broers en zussen herkennen, maar volwassen honden kunnen hun broers en zussen alleen herkennen als ze bij hen blijven wonen.

Honden kunnen zich hun broers en zussen herinneren aan de geur (afbeelding through https://pixabay.com/images/dogs-puppies-play-two-group-1210323/)
Na twee jaar scheiding kunnen broers en zussen elkaar niet meer herkennen. Maar gelukkig kan hun moeder dat wel, dus zullen ze haar maar op haar woord moeten geloven.

Herkennen honden hun vader?
Meer dan twintig jaar na de experimenten van Dr. Hepper met moeders, pups en hun broers en zussen herinnerde iemand zich dit en vroeg: “Hoe zit het met de vader? Herinneren deze honden zich hun vader?”

In 2015 pasten Jennifer Hamilton en Jennifer Vonk de methodologie van Hepper toe om deze vraag te beantwoorden.

In dit onderzoek werden 15 honden (Labrador retrievers, Golden retrievers en gemengde rassen) getest of ze de geuren van hun vader konden onderscheiden ondanks dat ze meer dan 1 jaar geen contact hadden gehad.

Verrassend genoeg vertoonden vrouwelijke honden een voorkeur voor de geur van hun vader, maar de mannelijke honden niet. Vanwege het kleine aantal deelnemers adviseerden Hamilton en Vonk deze bevinding in een groter onderzoek te bevestigen.

Handige tip: Misschien vindt u dit artikel over vaderhonden die hun pet’s herkennen ook greatest interessant.

Pongcrakz, Peter et.al ontwikkelden een vragenlijst voor de eigenaren van 113 gezelschapshonden. In tegenstelling tot de eerdere experimenten waarbij het gedrag van de honden rechtstreeks werd geobserveerd, onderzocht deze studie het gedrag van honden zoals herinnerd, waargenomen en geïnterpreteerd door hun mensen.

De relatie tussen mens en hond kan zo intiem zijn dat deze wordt vergeleken met die van een moeder en een sort. Als kinderartsen de moeders interviewen om meer over hun kinderen te weten te komen, kan informatie van mensen over hun honden ook waardevol zijn.

Handige tip: Heb je je ooit afgevraagd of honden mensen als hun ouders beschouwen? Ik heb dit ook voor je onderzocht, en dit is wat de wetenschap zegt.

Aan de hondenbezitters werd gevraagd of zij denken dat hun hond een goed geheugen had voor bepaalde geheugenitems (personen, andere dieren, gebeurtenissen, voorwerpen).

Een van de interessante bevindingen in dit onderzoek is dat een hond die door zijn mens als “slechts een huisdier” werd beschouwd, werd gezien als iemand met het slechtste geheugen, vergeleken met een hond die werd beschouwd als een familielid, een sort of een vriend.

Pongcrakzand en zijn crew reflecteerden hierover: “De vraag blijft echter of deze resultaten uitsluitend de mening van de eigenaren weerspiegelen, of dat een min of meer ondersteunende sociale omgeving inderdaad de geheugenprestaties van honden kan beïnvloeden.”

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik weet zeker dat mijn hond een heel goed geheugen heeft. We hebben een Franse Bulldog, Claude. We kregen hem toen hij 8 weken oud was, en we praten met hem zoals we met onze kinderen praten.

Ik zie dat hij bepaalde dingen begrijpt aan de manier waarop zijn oren spitsen. Of trouwens dat zijn ogen groter worden als ik hem vraag of hij met zijn kauwspeeltje wil spelen, nog voordat ik zijn kauwspeeltje uit de doos haal.

Wij begrijpen onze hond en onze hond begrijpt ons. We kunnen heel snel hun favoriete persoon worden.

Soms is het grappig als we praat met mensen die deze band misschien niet met hun honden delen. Tijdens een familiebijeenkomst hadden we het toevallig over onze honden en ik vertelde een van de gasten dat mijn hond mij mama noemt. En de gast riep uit: “Kan jouw hond praten?!”

Nee. Ik heb het uitgelegd. Terwijl we aan het ontbijten waren, kwam Claude naar mij toe en legde zijn snuit op mijn schoot. Ik vertelde hem dat ik al mijn toast met marmelade had opgegeten en dat Claude het aan zijn moeder moest gaan vragen. Onmiddellijk draaide Claude zich om, liep naar de andere kant van de tafel en legde zijn snuit op haar schoot. Hij kent zijn moeder.

Conclusie
Zoals we kunnen zien suggereert de wetenschap dat honden zich hun ouders, moeder en mogelijk broers en zussen nog enkele jaren na de scheiding herinneren.

Of honden hun moeder missen is een heel andere zaak.

Maar het lijkt erop dat ze zich hun moeders zeker een paar jaar herinneren, als je aanneemt dat het herkennen van geur hetzelfde is als herinneren.

Bron Doggy Saurus WordPress.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here