Home Concert America On CoffeeWe nodigen u uit om even een time-out te nemen in de ritmische sfeer van onze ontbijt-, brunch- en/of koffieselecties. We zijn blij wanneer je langskomt.Dusty Springfield “Model New Me”

America On CoffeeWe nodigen u uit om even een time-out te nemen in de ritmische sfeer van onze ontbijt-, brunch- en/of koffieselecties. We zijn blij wanneer je langskomt.Dusty Springfield “Model New Me”

0
America On CoffeeWe nodigen u uit om even een time-out te nemen in de ritmische sfeer van onze ontbijt-, brunch- en/of koffieselecties.  We zijn blij wanneer je langskomt.Dusty Springfield “Model New Me”


Beïnvloed door Amerikaanse popmuziek creëerde Dusty Springfield een kenmerkend soulgeluid met blauwe ogen. BBC Information merkte op dat “(h)er soulvolle stem, tegelijk schril en kwetsbaar, haar onderscheidde van haar tijdgenoten … Ze voelde zich web zo thuis bij het zingen van Broadway-standaarden, blues, nation of zelfs technopop”. Jason Ankeny van Allmusic beschreef haar …

Groot-Brittannië’s grootste popdiva, Stoffige Springfield was ook de beste blanke soulzangeres van haar tijd, een artiest met een opmerkelijke emotionele resonantie wiens oeuvre de decennia en de daarmee gepaard gaande muzikale transformaties omspant met een consistentie en zuiverheid die door geen van haar tijdgenoten wordt geëvenaard; hoewel ze een kampicoon is van glamoureuze overdaad in haar torenhoge bijenkorfkapsel en zwarte mascara met panda-ogen, de zwoele intimiteit en hartverscheurende urgentie van Springveld‘s stem overstijgt beeld en mode en omvat alles van weelderig georkestreerde pop tot gruizige R&B tot disco met ongeëvenaarde verfijning en diepgang.

Ze werd geboren als Mary O’Brien op 16 april 1939 en groeide op met een eclectisch dieet van klassieke muziek en jazz, waarbij ze Peggy Lee kwam aanbidden; Na het voltooien van haar opleiding sloot ze zich aan bij de Lana Sisters, een popvocaal trio dat een paar singles op Fontana uitbracht voordat ze ophief. In 1960, toen ze samenwerkte met haar broer Dion O ‘Brien en zijn vriend Tim Feild in het folktrio de Springfields, O’Brien nam de artiestennaam over Stoffige Springfield; dankzij een reeks hits, waaronder ‘Breakaway’, ‘Bambino’ en ‘Say I Will not Be There’, was de groep al snel de finest verkochte act in Groot-Brittannië.

Na de Springfields bereikte in 1962 de Amerikaanse High 20 met ‘Silver Threads and Golden Needles’. De groep reisde naar de Verenigde Staten om op te nemen in Nashville, waar de blootstelling aan de opkomende Amerikaanse meidengroep en Motown-geluiden een influence hadden op Stoffig zo diep dat ze in 1963 vertrok de Springfields op het hoogtepunt van hun roem om een ​​solocarrière na te streven. Haar eerste single,

‘I Solely Need to Be With You’ had een dramatisch geluid en een soulvolle melodie die een hit van Phil Spector waardig was, en bereikte al snel de Britse High Vijf; het viel ook web buiten de High Tien in de VS, waar het de eerste grote plaat werd van een andere Britse act dan de Beatles sinds de lancering van de British Invasion door de Fab 4. Haar grootste Amerikaanse High Tien-hit,

“Wishin’ and Hopin’”, was de eerste in een reeks Springfield-hits uit de pen van songwriters Burt Bacharach en Hal David; Vervolgens coverde ze Bacharach/David-klassiekers, waaronder ‘Anybody Who Had a Coronary heart’ en ‘I Simply Do not Know What to Do With Myself’, alleen overtroffen door Dionne Warwick als de beste vertolker van de nummers van het duo.

Bovendien scoorde hij eind 1964 hits als ‘Keep Awhile’ en ‘All Cried Out’ Springveld was misschien wel de grootste solo-act in de Britse pop en received de eerste van vier opeenvolgende prijzen voor Beste Vrouwelijke Vocalist in NME; datzelfde jaar veroorzaakte ze ook politieke furore nadat ze uit Zuid-Afrika was gedeporteerd omdat ze weigerde te spelen voor een raciaal gescheiden publiek. Terugkerend naar Engeland, in 1965 Springveld presenteerde de televisiespecial The Sound of Motown, een present die algemeen wordt gecrediteerd voor de introductie van de Sound of Younger America bij hun Britse tegenhangers, en bleef hits als

“Dropping You”, “Your Hurtin’ Kinda Love” en “Within the Center of Nowhere”; in 1966 scoorde ze haar grootste internationale hit met de verwoestende ballad ‘You Do not Should Say You Love Me’, die bovenaan de Britse hitlijsten stond en de High Vijf bereikte in de VS. hartverscheurende evocatie van onbeantwoorde liefde bereikte al snel ook de Britse High Tien; het werd echter gevolgd door de Bacharach/David-schreef ‘The Look of Love’, een bossa nova-achtige klassieker die positief straalt van dromerige zinnelijkheid.

In 1968 echter Springveld‘s commerciële fortuin was aan het afnemen – in de nasleep van psychedelica en de Summer time of Love werden ‘meisjeszangers’ nu algemeen gezien als niet meer dan pluisjes. Als reactie hierop tekende ze bij het Amerikaanse label Atlantic en reisde ze naar Memphis om op te nemen met producers Jerry Wexler, Tom DowdEn Arif Mardin; het resulterende album, uitgegeven start 1969 als Stoffig in Memphis, blijft haar meesterwerk, een excellent huwelijk van pop en soul, verbluffend door zijn emotionele complexiteit en aardse schoonheid. Hoewel de klassieke single ‘Son of a Preacher Man’ aan beide kanten van de vijver in de High Tien stond, was het album zelf niettemin een commerciële mislukking, web als de prima opvolger uit 1970. Een gloednieuwe ik, opgenomen in Philadelphia met de inbreng van het songwriting-/productieteam van Kenny Gamble en Leon Huff. Een gepland vervolg, Verlangenswerd verlaten voordat het voltooid was, en afgezien van het zingen van back-up Anne Murray‘S Samen album, Springveld bracht het midden van de jaren ’70 buiten de muziek door terwijl hij worstelde met middelenmisbruik. Ze dook uiteindelijk weer op in 1978 met de Roy Thomas Bakker-geproduceerd Het begint opnieuween jaar later gevolgd door Leven zonder jouw liefde; beide trokken weinig aandacht, hoewel de niet-albumsingle “Child Blue” in 1979 een kleine Britse hit was.

Afgezien van een handvol soundtrackbijdragen, Springveld zweeg totdat hij in 1982 terugkeerde naar Londen om op te nemen Witte hitte, een album dat stevig verankerd is in het heersende synthpopgeluid van zijn tijd; ondanks goede kritische mededelingen bleef een comeback opnieuw uit. Ze zou de komende jaren slechts een handvol singles uitbrengen, waaronder de 1984 Spencer Davis duet ‘Personal Quantity’, de ballad ‘Generally Like Butterflies’ uit 1985 en een samenwerking uit 1987 met Richard Timmerman‘One thing in Your Eyes’, dat een klein succes werd in de VS

Bij keerde in 1987 terug naar Californië, Springveld werd gecontacteerd om samen te werken met technopopvernieuwers, de Pet Store Boys, aan een duet met de titel “Wat Heb ik gedaan om dit te verdienen?” De single was A wereldwijde blockbuster, met een piek op nummer twee in zowel de VS als het VK, en het introduceerde haar bij een nieuwe generatie luisteraars; DierenwinkeljongensNeil Tennant En Chris Lowe stemde er ook mee in om een ​​handvol nummers te produceren voor Popularity uit de jaren 90, dat werd Springveld‘s finest verkochte nieuwe album sinds haar hoogtepunt in de jaren 60.

In 1994 werd bij Dusty borstkanker vastgesteld. Ze kreeg maandenlang chemotherapie en bestraling, en de kanker bleek in remissie te zijn. In 1995 begon Springfield, schijnbaar in goede gezondheid, met het promoten van het album, dat dat jaar werd uitgebracht. Halverwege 1996 was de kanker teruggekeerd en ondanks krachtige behandelingen stierf ze Henley-on-ThamesOxfordshire, op 2 maart 1999, een maand voor haar 60e verjaardag.ccLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here