Home Concert America On CoffeeWe nodigen u uit om even een time-out te nemen in de ritmische sfeer van onze ontbijt-, brunch- en/of koffieselecties. We zijn blij als je langskomt. “Chicago – Weet iemand echt hoe laat het is?”

America On CoffeeWe nodigen u uit om even een time-out te nemen in de ritmische sfeer van onze ontbijt-, brunch- en/of koffieselecties. We zijn blij als je langskomt. “Chicago – Weet iemand echt hoe laat het is?”

0
America On CoffeeWe nodigen u uit om even een time-out te nemen in de ritmische sfeer van onze ontbijt-, brunch- en/of koffieselecties.  We zijn blij als je langskomt. “Chicago – Weet iemand echt hoe laat het is?”


afbeelding

Chicago is een Amerikaanse rockband, opgericht in 1967 in Chicago, Illinois. De zelfbenoemde ‘rock-‘n-rollband met hoorns’ begon als een politiek geladen, soms experimentele rockband en ging later over op een overwegend zachter geluid, wat verschillende hitballads genereerde. De groep had in de jaren zeventig en tachtig een gestage stroom hits. Chicago staat op de tweede plaats, na The Seaside Boys in de hitlijsten van singles en albums van Amerikaanse bands, en is een van de langstlopende en meest succesvolle rockgroepen, en een van ‘s werelds finest verkochte groepen aller tijden, met meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren. gegevens.(1)(2)

Volgens Billboard was Chicago in de jaren zeventig de belangrijkste Amerikaanse singles-hitlijstgroep. Ze hebben in de VS ruim 40 miljoen exemplaren verkocht, waarvan 23 gouden, 18 platina en 8 multi-platina albums.(3)(4) In de loop van hun carrière hebben ze vijf nummer één albums en 21 prime tien albums gehad. alleenstaanden.

Groepsgeschiedenis

Chicago Transit Authority en vroeg succes

De oorspronkelijke bandleden bestonden uit saxofonist Walter Parazaider, gitarist Terry Kath, drummer Danny Seraphine, trombonist James Pankow, trompettist Lee Loughnane en toetsenist/zanger Robert Lamm. Parazaider, Kath, Seraphine, Pankow en Loughnane ontmoetten elkaar in 1967 toen ze studeerden aan de DePaul College. Lamm werd gerekruteerd aan de Roosevelt Universiteit. De groep van zes noemde zichzelf “The Huge Factor” en bleef prime 40-hits spelen. Omdat ze zich realiseerden dat er behoefte was aan een tenor als aanvulling op bariton Lamm en Kath, voegden ze de lokale tenor en bassist Peter Cetera toe.(5)

Jimi Hendrix zei ooit tegen Parazaider: “Jeetje, jouw blazers zijn als één stel longen en jouw gitarist is beter dan ik.”(6)

Terwijl ze enig succes boekten als coverband, begon de groep aan originele nummers te werken. In juni 1968 verhuisden ze naar Los Angeles, Californië onder leiding van hun supervisor James William Guercio, en tekenden bij Columbia Information. Na een contract bij Guercio veranderde The Huge Factor hun naam in “Chicago Transit Authority”.(1)

Hun eerste plaat (april 1969), de gelijknamige Chicago Transit Authority, is een dubbelalbum, wat zeldzaam is voor de eerste launch van een band. In 1970 werden er meer dan een miljoen exemplaren van verkocht en werd het bekroond met een platina-schijf.(7) Het album bevatte een aantal pop-rocknummers – “Does Anyone Actual Know What Time It Is?”, “Beginnings”, “Questions 67 en 68”, en “I’m a Man” – die later als singles werden uitgebracht.

Toen de feitelijke Chicago Transit Authority kort na de launch van het album met juridische stappen dreigde, werd de naam van de band ingekort tot Chicago.(8)(9)

De jaren zeventig: Chicago

De band bracht een tweede album uit, getiteld Chicago (met terugwerkende kracht bekend als Chicago II), ook een dubbel-LP. Het middelpunt van het album is een zevendelige, 13 minuten durende suite gecomponeerd door Pankow genaamd “Ballet for a Woman in Buchannon”. De suite leverde twee prime tien-hits op: “Make Me Smile” (nr. 9 US) en “Color My World”, beide gezongen door Kath. Onder de andere nummers op het album: Lamm’s dynamische maar cryptische “25 of 6 to 4” (Chicago’s eerste High 5-hit), een verwijzing naar een songwriter die 25 of 26 minuten vóór 4 uur ‘s ochtends probeert te schrijven , en werd gezongen door Cetera met Terry Kath op gitaar, het lange oorlogsprotestlied “It Higher Finish Quickly”; en aan het einde het door Cetera op de maanlanding geïnspireerde “The place Do We Go from Right here?”. De binnenhoes van het dubbel-LP-album bevat de afspeellijst, de volledige tekst van “It Higher Finish Quickly” en twee verklaringen: “Dit streven moet opeenvolgend worden ervaren”, en “Met dit album wijden we onszelf, onze toekomst en onze energie aan het volk van de revolutie. En de revolutie in al zijn vormen.”

Chicago III zou twee hitsingles bevatten. “Free” uit Lamm’s “Journey Suite” zou de grootste hit van het album worden. De band zou lp’s uitbrengen met een snelheid van minstens één album per jaar vanaf hun derde album in 1971 tot en met de jaren zeventig. Gedurende deze periode bestonden de albumtitels van de groep steevast uit de naam van de band, gevolgd door een Romeins cijfer, dat de volgorde van het album in hun canon aangaf. De uitzonderingen op dit plan waren het vierde album van de band, een live-boxset getiteld Chicago at Carnegie Corridor, hun twaalfde album Sizzling Streets en het Arabisch genummerde Chicago 13. Hoewel het live-album zelf geen nummer droeg, had elk van de vier schijven in de set waren genummerd van deel I tot en met IV.

In 1971 bracht de band Chicago uit in Carnegie Corridor Volumes I, II, III en IV, bestaande uit reside optredens, voornamelijk met muziek van hun eerste drie albums, van een week lang optreden op de beroemde locatie. De verpakking van het album bevatte ook nogal schelle politieke boodschappen over hoe “Wij (jeugd) het systeem kunnen veranderen”, inclusief enorme muurposters en informatie over kiezersregistratie. Niettemin werd Chicago in Carnegie Corridor de finest verkochte boxset van een rockact, en behield dat report 15 jaar lang. Dat geen van de eerste vier titels op losse lp’s verscheen, was te danken aan de productieve creativiteit van deze periode en de lengte van de jazzrockstukken.(10)

In 1972 bracht de band hun eerste single-disc launch uit, Chicago V, die nummer één bereikte in zowel de Billboard pop- als jazzalbumlijsten. Het bevat ‘Saturday within the Park’, waarin het dagelijks leven en politiek verlangen op een subtielere manier worden gemengd. Het piekte start 1972 op nummer 3 in de Billboard Sizzling 100. Chicago zou hun concerten lang openen met de hit. Een andere door Lamm gecomponeerde hit daarin was “Dialogue (Half I & II)”, met een muzikaal “debat” tussen een politiek activist (gezongen door Kath) en een blasé pupil (gezongen door Cetera).

In 1973 produceerde en regisseerde Guercio Electra Glide in Blue, een movie over een motorpolitieagent uit Arizona. De movie speelt Robert Blake en bevat Cetera, Kath, Loughnane en Parazaider in bijrollen. De groep verschijnt ook outstanding op de soundtrack van de movie.

Andere albums en singles volgden in elk van de daaropvolgende jaren. Chicago VI uit 1973 was het eerste van een aantal albums met de Braziliaanse jazzpercussionist Laudir de Oliveira en zag Cetera naar voren komen als de belangrijkste leadzanger. Chicago VII, de dubbelschijfuitgave van de band uit 1974, hun uitgave uit 1975, Chicago VIII, bevatte de politieke allegorie “Harry Truman” (#13) en het nostalgische, door Pankow gecomponeerde “Outdated Days” (#5). Die zomer was er ook een gezamenlijke tournee door Amerika met de Seaside Boys, waarbij beide acts afzonderlijk optraden en vervolgens samenkwamen voor een finale.

Chicago X uit 1976 bevat Cetera’s ballad “If You Depart Me Now”, die de eerste plaats bekleedde in de Amerikaanse hitlijsten (twee weken lang) en de Britse hitlijsten (drie weken lang). Het nummer received Chicago ook hun enige Grammy-prijs, voor Beste Popoptreden door een duo of groep in 1977. Het nummer haalde bijna niet de selectie voor het album. ‘If You Depart Me Now’ werd op het allerlaatste second opgenomen. Het succes van het nummer was een voorafschaduwing van een latere afhankelijkheid van ballads.

De launch van de groep uit 1977, Chicago XI, bevat Cetera’s ballad “Child, What a Huge Shock”, een nummer 4 Amerikaanse hit die de laatste prime 10-hit van het decennium van de groep werd.

Overlijden van Terry Kath en overgang Edit
1978 begon met een breuk met Guercio. Op 23 januari van datzelfde jaar stierf Kath aan een accidentele, zelf toegebrachte schotwond.(11)

Na auditie te hebben gedaan bij meer dan 30 potentiële vervangers voor Kath, koos Chicago voor gitarist/zanger/songwriter Donnie Dacus. Tijdens het filmen voor de musical Hair sloot hij zich in april 1978 aan bij de band, web op tijd voor het Sizzling Streets-album. De energieke openingssingle “Alive Once more” bracht Chicago terug naar de High 15; Pankow schreef het “oorspronkelijk als een liefdeslied, maar uiteindelijk als erkenning van Kaths leidende geest die van boven naar beneden straalt.”(12)

Het album Sizzling Streets uit 1978 had producer Phil Ramone aan het roer. Het was Chicago’s eerste album met een titel in plaats van een nummer; en was de eerste LP van de band waarop een foto van de band (geschoten door fotograaf Norman Seeff) outstanding op de hoes stond (waarbij het alomtegenwoordige brand verkleind was). Deze twee bewegingen werden door velen gezien als aanwijzingen dat de band was veranderd na de dood van Kath. Tot op zekere hoogte keerde de band bij de volgende releases terug naar het oude naamgevingsschema, hoewel de meeste titels nu Arabische cijfers zouden dragen in plaats van Romeinse cijfers. Sizzling Streets, het twaalfde album van de band, piekte op nummer 12 in de Billboard-hitlijsten; het was Chicago’s eerste launch sinds hun debuut die er niet in slaagde de High 10 te halen. De launch markeerde ook een stap enigszins weg van de jazz-rockrichting waar Kath de voorkeur aan gaf en naar meer popsongs en ballads. Dacus bleef bij de band tot en met het album Chicago 13 uit 1979, en is ook te zien in een promotievideo op de dvd die in de boxset van Rhino Information Chicago uit 2003 zat. Opnieuw geproduceerd door Ramone, was het het eerste studioalbum van de groep dat geen album bevatte. High 40-hit. Dacus verliet de band kort na de launch van het album.

De jaren tachtig: veranderend geluid en de ballads

Chicago XIV (1980), geproduceerd door Tom Dowd, degradeerde de blazerssectie op een aantal nummers naar de achtergrond, en de twee singles van het album haalden de High 40 niet. Chris Pinnick voegde zich bij de band om de gitaartaken op zich te nemen en zou blijven 1985, en de band werd tijdens de daaropvolgende tour ook aangevuld met saxofonist Marty Grebb. In de overtuiging dat de band niet langer commercieel levensvatbaar was, schrapte Columbia Information ze in 1981 uit de selectie en bracht later dat jaar een tweede deel “Best Hits” uit (ook bekend als Chicago XV) om aan zijn contractuele verplichting te voldoen.

Eind 1981 had de band een nieuwe producer (David Foster), een nieuw label (Warner Brothers) en de toevoeging van toetsenist, gitarist en zanger Invoice Champlin (Sons of Champlin). Percussionist Laudir de Oliveira en Marty Grebb verlieten de band. Tijdens het rentmeesterschap van Foster werd minder nadruk gelegd op het op hoorns gebaseerde geluid van de band, en werd vervangen door weelderige powerballads, die in de jaren tachtig de stijl van Chicago werden. Het nieuwe geluid bracht de band meer singlessucces dan ooit tevoren, maar veroorzaakte naar verluidt interne wrijving binnen de bandleden, wat op zijn beurt naar verluidt leidde tot het vertrek van Cetera in 1985.

Voor het album Chicago 16 uit 1982 schakelde Foster studiomuzikanten in voor sommige nummers (waaronder de kernleden van Toto), en gebruikte hij nieuwe technologie (zoals synthesizers) om het geluid te ‘updaten’ en te stroomlijnen, waardoor de blazerssectie verder werd teruggedrongen, en in sommige gevallen worden ze zelfs helemaal niet gebruikt. De band keerde wel terug naar de hitlijsten met de door Cetera gezongen ballad “Exhausting to Say I am Sorry/Get Away”, die te horen is in de soundtrack van de Daryl Hannah-film Summer time Lovers.

Chicago 17 uit 1984 werd het finest verkochte album uit de geschiedenis van de band en produceerde nog twee High Tien (beide nr. 3) singles, “You are the Inspiration” en “Exhausting Behavior to Break”. Het album bevatte nog twee andere singles: “Keep the Evening” (nr. 16) en “Alongside Comes a Lady” (nr. 14). Peter’s broer, Kenny Cetera, werd voor de 17e tour bij de groep gehaald om percussie en hoge harmoniezang toe te voegen.

en.m.Wikipedia.orgLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here