Home Concert America On CoffeeWe nodigen u uit om even een time-out te nemen in de ritmische sfeer van onze ontbijt-, brunch- en/of koffieselecties. We zijn blij als je langskomt.“THE HUSTLE” / Van McCoy / Dance / Fragrance”

America On CoffeeWe nodigen u uit om even een time-out te nemen in de ritmische sfeer van onze ontbijt-, brunch- en/of koffieselecties. We zijn blij als je langskomt.“THE HUSTLE” / Van McCoy / Dance / Fragrance”

0
America On CoffeeWe nodigen u uit om even een time-out te nemen in de ritmische sfeer van onze ontbijt-, brunch- en/of koffieselecties.  We zijn blij als je langskomt.“THE HUSTLE” / Van McCoy / Dance / Fragrance”


Van Allen Clinton McCoy (6 januari 1940 – 6 juli 1979)(1)(2), professioneel bekend als

Van McCoy.

was een Amerikaanse muzikant, producer, arrangeur, songwriter, zanger en orkestdirigent. Hij staat vooral bekend om zijn internationaal succesvolle nummer uit 1975

“Het gedoe”. Hij heeft ongeveer 700 auteursrechten op nummers op zijn naam staan, en staat ook bekend om het produceren van nummers voor artiesten als Gladys Knight & the Pips, The Stylistics, Aretha Franklin, Brenda & the Tabulations, David Ruffin, Peaches & Herb en Stacy Lattisaw.

Van McCoy werd geboren in Washington, DC, het tweede variety van Norman S. McCoy, Sr. en Lillian Ray. Hij leerde op jonge leeftijd piano spelen en zong als jongere bij het koor van de Metropolitan Baptist Church.

Op 12-jarige leeftijd begon hij met het schrijven van zijn eigen liedjes, naast het optreden in lokale amateurshows samen met zijn oudere broer, Norman Jr. De twee broers vormden een doo-wop-combo genaamd de Starlighters met twee vrienden terwijl ze op de Roosevelt Excessive College zaten. . In 1956 namen ze een single op met de titel “The Birdland”, een nieuwe dansplaat. Het wekte enige belangstelling, resulterend in een tournee met drummer Vi Burnsides. In 1959 produceerden de Starlighters drie singles voor Finish Information, waaronder “I Cried”. Huwelijk en andere verplichtingen zorgden er uiteindelijk voor dat de groep halverwege de jaren vijftig uit elkaar ging. Van zong ook met een groep genaamd de Marylanders.

afbeelding

In 1961 ontmoette McCoy Kendra Spotswood (ook bekend als Sandi Sheldon) die in de buurt van zijn familie woonde. De volgende vijf jaar zongen en namen ze samen professioneel muziek op. Hun relatie eindigde toen McCoy hun trouwplannen uitstelde vanwege een werkcontract dat hij had getekend bij Columbia Information.

Carrière
McCoy ging in september 1958 naar Howard College om psychologie te studeren, maar stopte na twee jaar om naar Philadelphia te verhuizen, waar hij zijn eigen platenmaatschappij oprichtte, Rockin’ Information, en in 1959 zijn eerste single “Hey Mr. DJ” uitbracht. De single trok de aandacht van Scepter Information-eigenaar Florence Greenberg, die McCoy inhuurde als stafschrijver en A&R-vertegenwoordiger voor het label. Als schrijver componeerde McCoy daar in 1962 zijn eerste succes, “Cease the Music”, voor de populaire vrouwelijke zanggroep The Shirelles. Hij was mede-eigenaar van Vando Information met Philly DJ, Jocko Henderson. Hij was eigenaar van het Share-label en was halverwege de jaren zestig mede-eigenaar van het Maxx-label, waar hij toezicht hield op artiesten als Gladys Knight & The Pips, Chris Bartley en The Advert Libs.

Hij kwam echt tot zijn recht nadat hij eerst als schrijver voor de topproducenten Jerry Leiber en Mike Stoller had gewerkt en vervolgens een contract had getekend bij de grote muziekuitgeverij April-Blackwood, verbonden aan Columbia Information. McCoy schreef vervolgens een reeks hits naarmate de jaren zestig vorderden. Hij schreef “Giving Up” voor Gladys Knight & the Pips (later een hit voor Donny Hathaway), “The Sweetest Factor This Aspect of Heaven” voor Chris Bartley, “When You’re Younger and in Love” voor Ruby & the Romantics, “Recht op het puntje van mijn tong” voor Brenda & the Tabulations, “Child I am Yours” voor Barbara Lewis, “Getting Mighty Crowded” voor Betty Everett, “Abracadabra” voor Erma Franklin, “You are Gonna Make Me Love You” voor Sandi Sheldon en “I Get the Sweetest Feeling” voor Jackie Wilson. Hij stelde ook het hitduo Peaches & Herb samen, waarbij hij in 1966 hun eerste hit, “Let’s Fall in Love”, arrangeerde en coproduceerde voor de dochteronderneming van Columbia, Date. In hetzelfde jaar nam McCoy een solo-LP op voor Columbia. getiteld Evening Time Is a Lonely Time, en een jaar later startte hij zijn eigen kortstondige label, Vando, evenals zijn eigen productiebedrijf VMP (Van McCoy Productions).

Van schreef of produceerde het meest constant voor The Presidents (“5-10-15-20 (25 Years of Love)”), The Alternative 4 (“The Finger Pointers”, “Come Right down to Earth”), Religion, Hope & Charity (“To Every His Personal” en “So A lot Love”) en David Ruffin (“Stroll Away from Love”). Zijn nummer ‘Giving Up’ was in 1969 een hit voor The Advert Libs. Start jaren zeventig begon McCoy een lange, veelgeprezen samenwerking met songwriter/producer Charles Kipps, en arrangeerde hij ook verschillende hits voor de soulgroep The Stylistics. toen hij in 1972 zijn eigen solo-LP uitbracht op het Buddha-label, Soul Improvisations. Het album bevatte een kleine hit, “Let Me Down Simple”, maar het was geen succes na slechte promotie. Hij vormde zijn eigen orkest, Soul Metropolis Symphony(1) en produceerde met de zangers Religion, Hope en Charity verschillende albums en gaf vele optredens.

bron

https://m.youtube.comwatch?v=frCnHr1CmDgLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here