Home Voeding Vraag Sharon: is havermelk goed voor je?

Vraag Sharon: is havermelk goed voor je?

0
Vraag Sharon: is havermelk goed voor je?


Havermelk heeft zijn hoogtepunt, maar is havermelk goed voor je? Lees meer over de voor- en nadelen van de voeding en duurzaamheid van havermelk, en hoe de beste havermelkproducten zich verhouden in deze deskundige havermelkgids.

Tegenwoordig vind je in de meeste supermarkten een eindeloze reeks plantaardige melkopties, waaronder melk uit soja, amandel, cashewnoten, hennep, vlas en meer. En havermelk is een van de populairste tendencies onder alle plantaardige melkopties en wordt ons favoriete plantaardige melkalternatief. Je ziet het in creamers, ijs, koffiedranken, yoghurt en nog veel meer. Je kunt havermelk ook met grote veelzijdigheid in de keuken gebruiken, omdat het door de milde, romige smaak een favoriete toevoeging is aan ontbijtgranen, desserts, sauzen, smoothies, dranken en baksels. Maar wat zijn de voordelen van havermelk? Hoe presteert het als het gaat om het vergelijken van havermelk met amandelmelk of andere soorten plantaardige melk? Er zijn zeker voor- en nadelen aan het geven van de voorkeur aan havermelk in uw dieet. Daarom beantwoord ik in deze deskundige havermelkgids jouw belangrijkste vragen over de vraag of havermelk goed voor je is.

Kinderen en degenen die een 100% veganistisch dieet volgen, moeten zich echter meer bewust zijn van de ingrediënten en voedingswaarde van de plantaardige melk om voldoende hoeveelheden eiwitten, calcium en vitamine D in hun dieet te krijgen. Er zijn talloze merken havermelk die van nature zoet van smaak zijn zonder de toegevoegde suikers, maar het is nog steeds belangrijk om het voedingsetiket te lezen om havermelk te vermijden die toegevoegde suiker bevat. Over het algemeen zijn er misschien betere opties voor melkalternatieven die ook 100% plantaardig zijn en boordevol voedingsstoffen zitten. Vandaag ben ik hier om je belangrijkste vragen te beantwoorden over de vraag of havermelk de beste plantaardige melkoptie voor jou is!

Er is tegenwoordig een verscheidenheid aan havermelkproducten verkrijgbaar, waaronder havermelkcreamers.

Vraag: Wat zijn enkele voordelen van havermelk?

Sharons antwoord:
Havermelk heeft een betere ecologische voetafdruk dan veel soorten melk, inclusief zuivelmelk. Het heeft een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk en gebruikt ook aanzienlijk minder land en water. Omdat het van een graan is gemaakt, heeft het een betere ecologische voetafdruk, omdat granen over het algemeen zeer duurzaam voedsel zijn. Bovendien is haver niet erg allergeen; de meeste mensen kunnen het vrij goed verdragen. Dus als je final hebt van noten- of soja-allergieën, is havermelk een goede optie. En haver heeft ook specifieke gezondheidsvoordelen. Het consumeren van haver houdt bijvoorbeeld verband met de gezondheid van het hart. Bovendien heeft havermelk een hele milde, romige, neutrale smaak, waardoor het voor veel toepassingen in de keuken geschikt is. Het nadeel van havermelk is dat het niet erg veel eiwitten bevat: slechts ongeveer 2 gram per portie. Als je eiwitten nodig hebt in je plantaardige melkkeuzes, dan wil je misschien op zoek gaan naar een hogere eiwitkeuze, zoals sojamelk of verrijkte plantaardige melk.

Bekijk deze vergelijking van hoe verschillende plantaardige melksoorten zich vanuit milieuoogpunt verhouden.

Vraag: Wie magazine geen havermelk drinken?

Sharons antwoord:

Ik raad eiwitrijke melk aan voor jonge kinderen en mensen die een 100% plantaardig dieet volgen en betrouwbare eiwitbronnen in hun plantaardige melk nodig hebben. Dit geldt vooral voor mensen die mogelijk een tekort aan eiwitten hebben. Als plantaardige melk een grote bijdrage levert aan uw dieet en u 100% plantaardig eet, denk ik dat het belangrijk is om te proberen eiwitrijke plantaardige melk in uw dieet te krijgen, die ten minste 7 gram eiwit per 1 kopje bevat. portie. Andere mensen die baat zouden kunnen hebben bij een meer hoogwaardige plantaardige melk zijn ouderen, die meer eiwitten nodig hebben en moeite kunnen hebben om in het algemeen aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Het goede is dat veel havermelk verrijkt is met vitamine D en calcium, wat betekent dat ze goede bronnen van die belangrijke voedingsstoffen kunnen bieden. Ik raad aan om naar deze verrijkte plantaardige melkproducten te zoeken.

Probeer havermelk in smoothies, zoals dit recept Gouden Kurkuma Smoothie.

Vraag: Welke aspecten van deze havermelk zijn niet gezond? Hoe zit het met havermelk lattes?

Sharons antwoord:

U kunt de voedingsinformatie van havermelklattes opzoeken op bedrijfswebsites. Sommige havermelk bevat geen toegevoegde suikers of bevat weinig toegevoegde suikers. Dat zijn degenen die je wilt kiezen. Het is echter belangrijk op te merken dat veel plantaardige melk, waaronder havermelk, Doen bevatten toegevoegde suikers, vooral in de gearomatiseerde varianten. Het is een goed idee om de ingrediëntenlijst te lezen op zoek naar toegevoegde suikers, en het paneel met voedingsfeiten om te zoeken naar toegevoegde suikers. Probeer dit tot een minimal of helemaal niet te beperken. En houd er rekening mee dat sommige coffeeshops siropen en zoetstoffen aan lattes toevoegen, dus bekijk de voedingsfeiten voordat je je koffie bestelt.

Havermelk kan zo uit het glas heerlijk zijn.

Vraag: Hoe verhoudt havermelk zich tot zuivelmelk?

Sharons antwoord: Havermelk heeft niet hetzelfde voedingsprofiel als zuivelmelk; het heeft een lager eiwitgehalte, maar bevat ook vezels (2 gram per portie) en andere nuttige voedingsstoffen die van nature in haver voorkomen. Bovendien bevat havermelk, in tegenstelling tot volvette zuivelproducten, geen ldl cholesterol of verzadigd vet; de natuurlijke vetten in haver zijn onverzadigd. Bovendien zijn veel havermelk verrijkt, zodat ze vergelijkbare niveaus van vitamine D en calcium hebben als zuivelmelk. Veel plantaardige melk bevat iets minder eiwitten, dus havermelk is in dat opzicht sterk vergelijkbaar met plantaardige melk. Sojamelk heeft het hoogste eiwitgehalte, wat qua voedingswaarde zeer vergelijkbaar is met zuivelmelk. Bovendien kun je doelbewust met eiwit verrijkte havermelk vinden die een hoger gehalte heeft.

Je kunt havermelk gebruiken in recepten zoals Gebakken Pindakaas Chocolade Cranberry Haver.

Vraag: Wat maakt havermelk zo lekker?

Sharons antwoord: Door het mengen tijdens het productieproces kan het romig worden, in tegenstelling tot sommige plantaardige melksoorten die kalkachtig aanvoelen. Granen zoals haver bevatten zetmeel, dat een natuurlijke zoetheid en verdikkende kwaliteit kan produceren. Bovendien is haver zeer neutraal van smaak, waardoor ze een gentle gearomatiseerde melk opleveren die meer naar zuivelmelk smaakt, in tegenstelling tot sojamelk die een bonensmaak kan hebben. Veel havermelk die niet is gezoet met toegevoegde suikers, is van zichzelf gentle en van nature zoet. Er zijn echter zeker producten met toegevoegde suikers te vinden, dus houd de ingrediëntenlijsten goed in de gaten. Havermelk kun je thuis zelf maken; het is niet zo moeilijk. Het enige wat je hoeft te doen is de haver mengen met water en het zeven.

Tremendous Berry Quinoa Acai Bowl

Voedingsvergelijking van havermelkproducten

PLANTAARDIGE MELK (1 Kopje) calorieën vet Verzadigd vet Koolhydraten

(G)

Natrium

(mg)

Suiker

(G)

Eiwit

(G)

Calcium

(mg)

Vitamine

D(iu)

365 Originele Havermelk 120 5 0 16 140 7 3 350 140
Califia Farms suikervrije haverdrank 100 4.5 0 12 100 0 1 260 176
Califia Farms Haver Barista-mengsel 130 7 0,5 14 110 7 2 250 81
Chobani Havermelk Further Romig 140 8 1 13 105 7 2 100 60
Elmhurst ongezoete gemolken haver 80 1.5 0 14 120 1 3 22 0
Forager Venture biologische havermelk 160 8 1 23 70 5 2 31 0
Completely satisfied Planet Originele Havermelk 100 2 0 17 70 6 3 300 0
Kleine cijfers Havermelk Barista 116 5 0,5 23 110 11 0,5 240 0
Haver Wat Havermelk Origineel 130 4 0 21 60 13 2 289 80
Oatly magere havermelk 91 1 0 16 100 7 3 350 144
Oatly originele havermelk 120 5 0,5 16 100 7 3 350 144
Pacific Meals Originele biologische havermelk 130 2 0,5 25 105 17 4 120 80
Planet Ongezoete havermelk 45 0,5 0 8 100 0 1 350 160
Planeet Haver Origineel 90 1.5 0 19 120 4 2 350 160
Quaker

Haverdrank origineel

50 2.5 0 10 65 5 1 350 100
Malk Originele biologische havermelk 90 1.5 0 17 190 6 3 10 0
Silk Canada Originele havermelk 120 5 0 18 100 7 1 470 160
Silk Oat Yeah Havermelk ongezoet 70 4.5 0,4 8 90 0 1 300 80
Gewoon Haver Origineel 80 1 0 15 100 4 2 0 0
Handelaar Joe’s Havermelk 110 2 0 22 25 4 2 20 0

Probeer deze recepten die plantaardige melk bevatten:

Bekijk ook de andere voedingsvragen die ik beantwoord bij The Plant-Powered Dietitian:

Lees hier meer over vergelijkingen van plantaardige alternatieven:

Geschreven door Sharon Palmer MSFS, RDN met Savannah Malki, stagiaire diëtetiek en Jael Nyambura, stagiaire diëtetiek

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here