Home Carrière Kraak je carrièrecode | Het carrièreblog

Kraak je carrièrecode | Het carrièreblog

0
Kraak je carrièrecode |  Het carrièreblog


De afgelopen 15 jaar heb ik contact gehad met bedrijven van wereldklasse, waarbij ik hun leiders adviseerde over hoe ze geweldige mensen kunnen vinden, hen in de juiste rollen kunnen plaatsen en een carrière kunnen creëren die hen inspireert om te blijven. Als loopbaancoach en auteur van twee boeken over het leven en loopbaannavigatie is het voor mij nooit een saaie dag op kantoor. Er is niets waar ik meer van geniet dan het kraken van de code over hoe elk uniek individu dat ik tegenkom het beste denkt, voelt en functioneert in de wereld van werk.

We zullen tot 80.000 uur van ons leven op het werk doorbrengen. Dit is meer tijd dan we thuis zullen hebben met degenen van wie we het meest houden. Werk neemt een groot deel van onze tijd en energie in beslag en is een integraal onderdeel van onze identiteit, ons zelfgevoel en onze sociale standing. Het is dus de moeite waard om weloverwogen beslissingen te nemen en de tijd te nemen om echt na te denken over plannen die ons enthousiast maken en doelen die ons inspireren. Als het gaat om welk gebied van het leven dan ook waar we keuze hebben, is dat niet altijd gemakkelijk. Te veel keuze kan zelfs overweldigend zijn. Dus hoe neem je de belangrijke beslissing waar je je tijd en aandacht de komende jaren, na je studie, op gaat richten?

‘te veel keuze kan overweldigend zijn…’

Tevredenheid en succes op het werk worden bepaald door vier factoren. Het gebruik van uw vaardigheden, het plezier dat u beleeft aan datgene waar u mee bezig bent, uw gevoel van vooruitgang in de richting van doelen die voor u belangrijk zijn en ten slotte, hoe goed de omgeving in uw omgeving bevorderlijk is voor u om uw beste werk te doen. Deze vier componenten noemen we The Profession Equation®.

Ik wil u enkele inzichten bieden over hoe u uw carrièrecode kunt kraken met behulp van The Profession Equation...

Het eerste dat u moet zeggen, is dat uw eerste keuze precies dat is, slechts de eerste van vele keuzes gedurende uw hele leven. Bij Profession Issues, mijn bedrijf, zeggen we dat een carrière een reeks keuzes is waarbij we onderzoeken hoe we onze gaven kunnen afstemmen op de manier waarop we onze tijd besteden en ons geld verdienen. Een goede keuze maken is dus inventariseren wat jou drijft.

Wat zijn je sterke kanten? Waar krijg jij vaak een praise voor? Wat is voor jou vanzelfsprekend en voelt gemakkelijk? Werken in een gebied met natuurlijke capaciteiten is vaak de moeite waard en een goed beginpunt. Welke activiteiten geven jou plezier? Over welk onderwerp wil je graag meer leren? Zijn er manieren waarop je de tijd uit het oog verliest? Problemen oplossen, ideeën genereren… wat brengt jou in move?

Bovendien wilt u overwegen hoe u succes meet. We kunnen gemakkelijk aannemen dat succes alleen wordt gemeten aan de hand van standing, promotie en salaris. Hoewel al deze zaken meetbaar zijn, vallen niet alle belangrijke zaken onder deze maatregelen. Bedenk hoe u zich zou willen voelen aan het eind van de dag, het jaar, het decennium? Hoe kon je weten dat er goed werk was verricht? Voor mij moeten dingen bijvoorbeeld tastbaar zijn. Een boek gepubliceerd, een deal gesloten, een carrière omgedraaid, een klant gewonnen. Ik moet mijn resultaten zien en voelen. Ik hou er ook van om de duur van een relatie bij te houden en ik vind het leuk om ontdekt te worden door mensen die by way of mond-tot-mondreclame van mijn bedrijf hebben gehoord. En jij? Wat zal uw maatstaf zijn, afgezien van een eerlijk loon voor eerlijk werk?

‘Bedenk hoe je succes gaat meten…’

Final however not least is de omgeving waarin u werkt misschien wel de belangrijkste issue waarmee u rekening moet houden bij het kraken van uw code. Mogelijk moet u met verschillende omgevingen experimenteren om erachter te komen wat het beste voor u werkt. Presteer jij beter in een rustige of drukke omgeving? Werk je liever aan meerdere taken tegelijk of concentreer je je langdurig op één taak? Werk je liever alleen of samen met anderen? Werk jij graag binnen of buiten? Voor mij geef ik de voorkeur aan een gezellige en informele omgeving met betrouwbare wifi en interessante collega’s. Ik waardeer afwisseling in mijn werk. Iedereen heeft zijn eigen ideale werkomgeving, internet zoals elke plant een optimaal groeiklimaat heeft. Hoe ziet jouw bloeiende zone eruit? Mogelijk moet u een gokje wagen en experimenteren om erachter te komen.

Een internationaal beursgenoteerd bedrijf is een heel andere omgeving dan een kleine, opgestarte start-up. Een bedrijf met een hoofdkantoor in het buitenland zal heel anders zijn dan een bedrijf dat eigendom is van het Verenigd Koninkrijk. Luxeretail zal andere culturele normen hebben dan een pop-upwinkel. Je snapt het idee. Neem de tijd om verschillende omgevingen te leren kennen en er tijd door te brengen, om de balans op te maken van hoe u zich daarin voelt en een idee te krijgen van hun tempo, cultuur en persoonlijkheid.

Je carrière is een van je grootste levensavonturen. Als je de code kunt kraken en gaandeweg leert wie je bent, is het een reis vol rijke en lonende ervaringen. En als je op een doodlopende weg zit, kan zelfinzicht je helpen om vol vertrouwen terug te keren en een andere route te kiezen. Ik wens je veel succes.

Erica Sosna is een government loopbaancoach en bedenker van de Profession Equation. Wil je meer inzicht krijgen in hoe jij tikt? Meld u on-line aan voor een free of charge cursus loopbaanplanning hier:LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here