Home Natuur Japanse maanlander overleeft onverwachts de maannacht

Japanse maanlander overleeft onverwachts de maannacht

0
Japanse maanlander overleeft onverwachts de maannacht


Beelden van het maanoppervlak gemaakt en verzonden door LEV-2 (SORA-Q).

De lander werd ondersteboven op het maanoppervlak gefotografeerd. Krediet: JAXA/TOMY Firm/Sony Group Company/Doshisha

Het tartte de verwachtingen, het Japanse ruimtevaartuig, dat landde ongekende precisie nabij de evenaar van de maan vorige maand, heeft de barre maannacht overleefd en is weer met de aarde gaan communiceren. Zondag werd een commando gestuurd naar de Sensible Lander for Investigating Moon, oftewel SLIM, en er werd een reactie ontvangen, aldus de Japanse ruimtevaartorganisatie (JAXA).

SLIM is niet ontworpen om de diepe koude nacht op het maanoppervlak te overleven, waar de temperatuur onder de min 130 graden Celsius daalt. De ingenieurs van JAXA hadden nog steeds hoop dat het de nacht zou doorkomen, zegt SLIM-projectmanager Shinichiro Sakai, maar de boodschap naar huis was “een leuke verrassing”. “We wisten dat een aantal NASA-landmeters het overleefden, dus we vonden dat we ook een kans moesten maken”, zegt hij.

Hij gelooft dat het communicatiesysteem, de boordcomputer en de zonnepanelen van de lander werken. JAXA aangekondigd later op sociale media dat het probeerde nieuwe beelden te maken met een multiband spectroscopische digital camera die werd gebruikt om de samenstelling van rotsen te bestuderen.

Het was een achtbaanrit voor SLIM. Ondanks een succesvolle touchdown op doel, JAXA contact verloren met SLIM voor een paar dagen toen het ondersteboven rolde. Omdat de zonnepanelen de verkeerde kant op waren gericht, had hij slechts een straaltje energie om een ​​foto te maken en naar huis te sturen voordat de maannacht viel. De volgende maanzonsondergang voor SLIM vindt plaats op donderdag.

Tijdens de maandag wordt excessive hitte ook een probleem voor SLIM. Nu de zon hoog staat, raakt de radio-elektronica zeer snel oververhit en Sakai zegt dat het crew zal moeten wachten tot de temperatuur later in de week is gedaald voordat ze het wetenschappelijk onderzoek kunnen hervatten.

Elektronische printplaten kunnen kapot gaan als ze te heat of te koud worden, omdat ze van verschillende materialen zijn gemaakt en de materialen verschillende krimpsnelheden hebben, zegt Simeon Barber, een planetaire wetenschapper van de Open Universiteit in Milton Keynes, VK. “Het kan aanzienlijke draai- en rekkrachten genereren, en ervoor zorgen dat onderdelen of verbindingen barsten of uit elkaar worden getrokken”, zegt hij.

Zowel SLIM als het Amerikaanse ruimtevaartuig Odysseus, dat geschiedenis gemaakt door vorige week de eerste particulier gebouwde maanlander te worden die een zachte landing voltooide, ondervond hij problemen met landingsposities. “Landen op de maan is web zo moeilijk als altijd”, zegt Barber.

De twee recente ruimtevaartuigen zijn gebouwd met veel beperkingen, met identify de kosten, die beperkingen opleggen aan hun omvang en technologie. “De twee landers hadden bijna alles goed, maar gingen op het laatste second mis”, zegt hij.

De groups hebben echter veel gegevens verkregen die toekomstige pogingen zullen ondersteunen. “De beste manier om succesvol te landen is door te blijven proberen en te leren van eerdere pogingen”, zegt Barber.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here