Home Carrière 10 manieren waarop werknemers proactiever kunnen zijn op het werk

10 manieren waarop werknemers proactiever kunnen zijn op het werk

0
10 manieren waarop werknemers proactiever kunnen zijn op het werk


Proactiviteit, zoals gedefinieerd door organisatiegedrag, is ‘anticiperend, op verandering gericht en zelf geïnitieerd gedrag in situaties, in plaats van alleen maar te reageren.’ Wanneer een persoon proactief is, handelt hij vooruitlopend op een toekomstige gebeurtenis. Er hoeft niet gevraagd te worden iets te doen, en er zijn meestal minder gedetailleerde instructies voor nodig.


Proactief gedrag is van toepassing op de eigen rol of op verantwoordelijkheden in de “additional rol”. Binnen de eigen rol kan iemand bijvoorbeeld een efficiëntere manier vinden om een ​​of meer van zijn verantwoordelijkheden te vervullen. Further rolverantwoordelijkheden (dat wil zeggen taken die buiten de door u opgegeven functieomschrijving vallen) spreken over het organisatorisch burgerschapsgedrag (OCB) van een werknemer. De proactieve medewerker zou bijvoorbeeld een aanbod doen om zijn collega’s te helpen voordat deze door zijn collega’s of zijn supervisor om hulp wordt gevraagd.

De stappen die u kunt nemen om proactiever te worden op het werk, zijn van toepassing op zowel uw formele rol als uw deel van de reikwijdte van de OCB binnen uw staff, uw afdeling en uw algehele organisatie.

Er zijn variaties op het thema; de volgende gedragingen vormen echter een gemeenschappelijke foundation voor proactiviteit binnen alle theorieën.

Organiseren | De balans opmaken | Wees positief

Proactieve medewerker helpt collega's

Grote voorraad

Proactiviteit vereist dat u georganiseerd bent. Dat geldt ook voor uw mentaliteit, uw ruimte en natuurlijk uw planning! Door uw tijd te organiseren, kunt u taken efficiënter aanpakken en kunt u meer openstaan ​​voor kansen. Deze planning moet “downtime” omvatten voor de activiteiten die dat vereisen houd je leven in balans.

Een positieve houding staat bovenaan elke lijst. Door taken vanuit een positief perspectief te benaderen, moedigt u aan om in elke situatie naar het beste te zoeken. Het helpt u de werknemer te worden die ‘klaar, bereid en in staat’ is, op wie u altijd kunt rekenen. Een teamspeler die betrouwbaar en beschikbaar is, wordt de go-to individual, de probleemoplosser.

Maak een balans op van uw huidige verantwoordelijkheden:

  • Wat zijn jouw taken?
  • Wat zijn de prioriteiten?
  • Wat kan worden geconsolideerd, geëlimineerd of ingekort?
  • Wat kunt u doen om minder dringende taken voor te blijven?
  • Hoe los je problemen op?
  • Kunt u problemen voorkomen door vooruit te plannen en anticiperend alternatieve processen te ontwikkelen?
  • Wat zijn de dingen die je nog moet weten?
  • Kunt u al uw taken automatiseren, zodat ze effectiever en minder tijdrovend worden?

Communiceren | Verbinden | Netwerk

Proactieve medewerkers/collega's leiden een vergadering op het werk

Grote voorraad

Vind een rolmodel door te observeren leiders in uw bedrijf. Breng indien mogelijk tijd met hen door om inzicht te krijgen in hun gedrag. Probeer hun technieken uit. Sommige zullen voor je werken, andere niet. Je zult moeten verfijnen wat je verwerft, zodat je je eigen repertoire kunt opbouwen.

Laat anderen weten dat u meer betrokken wilt zijn. Je zult je eigen kansen moeten creëren. Wacht niet tot u wordt gevraagd: presenteer uw ideeën aan uw managementteam.

Doelen | Volharding | Uitmuntendheid

Proactieve medewerkers/collega’s werken samen aan een project

Grote voorraad

Stel doelen voor jezelf. Schrijf het op. Maak een lijst van alles wat je wilt bereiken. Stel deadlines. Zodra u het doel voor ogen heeft, kunt u het gewenste resultaat bereiken. Een serie van kleine doelen De aanloop naar de voltooiing van een groot doel zorgt ervoor dat taken niet onoverkomelijk worden.

Blijf op koers over hoe u uw doelen wilt bereiken. Hiervoor kan het nodig zijn dat je je angsten overwint en boven obstakels of tegenslagen uitstijgt. Je zult buiten je comfortzone moeten stappen en steeds veerkrachtiger moeten worden.

Streef van start tot eind naar uitmuntendheid. Zorg ervoor dat u altijd uw beste werk presenteert: uw voltooide mission zonder losse eindjes. Wees gepassioneerd over wat je doet. Geef alles. Welke rol u ook krijgt toegewezen, u zult effectiever zijn als u uw volledige energie en inspanning erin steekt.

Vieren! | Flexibel zijn!

Proactieve medewerkers/collega's vieren hun succes tijdens een werkoverleg

Grote voorraad

Vieren jouw successengroot en klein, terwijl u uw pad bewandelt om proactiever te worden!

Flexibel zijn! Je kunt niet op elke uitkomst plannen, dus kunnen reageren op het onverwachte is een belangrijke eigenschap voor de proactieve persoon. Het gaat om het besef van het bestaan ​​van keuzes, ongeacht de situatie of de context.

Een proactieve medewerker is vaak een onmisbare medewerker. Door deze 10 gedragingen te vertonen, staat u bekend als de ‘go-to individual’ op het werk, een waardevol bedrijf dat het bedrijf niet wil verliezen.

Heeft u meer hulp nodig om proactief te zijn in uw carrière?

Lid worden om te leren hoe u uw ware potentieel kunt ontketenen om te krijgen wat u wilt van uw werk!

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op een eerdere datum.

Van uw siteartikelen

Gerelateerde artikelen op web

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here