Home Natuur Lifer 683 – Les Motmot – Reflecties van de natuurlijke wereld

Lifer 683 – Les Motmot – Reflecties van de natuurlijke wereld

0
Lifer 683 – Les Motmot – Reflecties van de natuurlijke wereld


Kronieken van een Birders-levenslijst

De afgelopen 40 jaar heb ik het geluk gehad om 85% van de vogelsoorten die aan mijn ‘Levenslijst’ zijn toegevoegd, fotografisch te documenteren. Deze blogserie toont de afbeeldingen en anekdotische verslagen die deze ‘Lifer’-waarnemingen documenteren en iets over de omgeving en cultuur van het gebied. Deze Lifer-blogreeks begint met de eerste LIFER buiten de VS, Lifer #624, en gaat vanaf daar chronologisch verder.

A Reflecties van de natuurlijke wereld Blogpostserie door Jim Winst

@ Reserva de la Biosfera Calakmul – Arqueológica de Calakmul, Campeche, MX

Lesmotmot (Momotus lesii) > Momotidae > Coraciiformes

IDENTIFICATIE: Grote motmot van tropisch laaglandbos en rand, voornamelijk in vochtige gebieden. Zitstokken van laag tot hoog, meestal in schaduwrijke gebieden. Blauwe kroon met een grote zwarte centrale vlek, in tegenstelling tot het effen blauw van de Blauwkapmotmot, dat in het noorden voorkomt. Het verenkleed is over het algemeen minder contrastrijk qua patroon dan de Turkoois-wenkbrauwmotmot, met veel kleinere staartrackets. De naam ‘motmot’ komt van de dubbele toeterende roep van deze soort, die kan klinken als een uil, en wordt voornamelijk rond zonsopgang uitgesproken.


@ Pook’s Hill Lodge, Cayo District, Belize

EERSTE ‘LIFER’-OBSERVATIE:
Datum voor het eerst waargenomen: 10 januari 2022
Plaats: El Tajo, Yucatán, MX
EBird-link: Carrt. El Tajo, Yucatán, MX (21.395, -88.565) | MX-YUC
Vogelen met: Miguel Amar Uribe, Claudio Gomez en Santiago Contreras uit Mexico Kan Excursions

SOORT GLOBAAL eBIRD DISTRIBUTIEKAART
Gele ster geeft de locatie aan van mijn Lifer-waarneming

DETAILS OVER WAARNEMING: We waren gestopt en langs een zijweg gewandeld waar ik een paar lifers had gescoord en waren teruggekeerd naar de auto toen Claudio ons op het Motmot van mijn levensles wees. Helaas kon ik mijn aandacht niet op de vogel richten. Ik had het geluk ze later te zien en te fotograferen in Campeche, Quintana Roo en in Belize.

FOTO’S GEMAAKT: Titels van afbeeldingen geven de locatie aan, waaronder Campeche, Quintana Roo en Belize. Er zijn geen foto’s gemaakt van de eerste Lifer in Yucatán.

@ Brecha Burgos, Quintana Roo, Mexico

Vorige 3 berichten in mijn LIFER-blogserie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here