Home Huisdieren Oorzaken, tekenen en behandeling

Oorzaken, tekenen en behandeling

0
Oorzaken, tekenen en behandeling


Wanneer de schildklier van een hond niet genoeg hormonen produceert, treedt er een aandoening op die hypothyreoïdie wordt genoemd. Honden van middelbare leeftijd en oudere honden worden het vaakst getroffen. Schildklierhormonen helpen bij het reguleren van veel interne functies, zoals de stofwisseling en de hartslag. Wanneer deze hormonen laag zijn, worden vitale functies verstoord en ontstaan ​​er klachten. Gelukkig hebben de meeste honden met hypothyreoïdie, met vroege detectie en behandeling, een normale levensverwachting.

dogster pootverdeler

Oorzaken van hypothyreoïdie bij honden

Lymfatische thyreoïditis, een immuungemedieerde aandoening, is de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie bij honden. Het treedt op wanneer het immuunsysteem de schildklier aanvalt en vernietigt, wat resulteert in aanzienlijke ontstekingen en een lage hormoonproductie. Het is onbekend waarom het immuunsysteem besluit de schildklier aan te vallen, maar er wordt aangenomen dat het erfelijk is.

Hypothyreoïdie bij honden kan ook optreden als gevolg van schildklieratrofie. Tijdens dit proces wordt het functionele weefsel van de schildklier vervangen door vet. Dierenartsen weten ook niet waarom dit proces plaatsvindt.

Een hypofysetumor is een andere oorzaak, maar deze is uiterst zeldzaam. De hypofyse bevindt zich aan de foundation van de hersenen van een hond en is verantwoordelijk voor de afscheiding van schildklierstimulerend hormoon. Bij honden met een hypofysetumor wordt dit proces verstoord en wordt de schildklier niet gestimuleerd. Daarom worden er geen schildklierhormonen geproduceerd.

Tekenen van hypothyreoïdie bij honden

Vermoeide Sint-Bernardhond die binnenshuis ontspant
Een teken van hypothyreoïdie bij honden zijn chronische oorinfecties. ©
Jose Luis Pelaez Inc/Getty Pictures

Hypothyreoïdie veroorzaakt bij honden talloze symptomen, waaronder mogelijk:

 • Gewichtstoename ondanks een normale eetlust
 • Vetophoping rond schouders, nek en achterpoten
 • Lethargie
 • Saai haar jas
 • Langzame haargroei
 • Schilferige en/of verdikte huid
 • Patches van alopecia (haaruitval)
 • Trage hartslag
 • Koude intolerantie
 • Terugkerende huid en Oor infecties
 • Vruchtbaarheidsproblemen
 • Verminderde traanproductie (droge ogen)
 • Zenuwafwijkingen

Honden met hypothyreoïdie kunnen een hoog cholesterolgehalte, een hoog vetgehalte en milde bloedarmoede hebben bij bloedonderzoek.

Hoe hypothyreoïdie bij honden te behandelen

Honden met hypothyreoïdie hebben orale suppletie nodig van een synthetisch schildklierhormoon genaamd levothyroxine. Dit medicijn wordt dagelijks gegeven en is relatief goedkoop. De dosis, die wordt bepaald door de gewicht van de hond, kan in de loop van de tijd veranderen op foundation van zijn reactie op de behandeling. Periodiek bloedonderzoek helpt de dierenarts de hormoonspiegels te beoordelen en de dosis indien nodig aan te passen. Suppletie is nodig voor de relaxation van het leven van het huisdier.

Omdat honden met hypothyreoïdie al gevoelig zijn voor een hoog cholesterolgehalte, kan het overstappen op een magere brokjes is gunstig. Omega-3 vetzuren bevorderen ook een gezondere huid en vacht. Uw dierenarts kan u het beste kind voer aanbevelen dat aan de specifieke behoeften van uw hond voldoet.

Levensverwachting

Hypothyreoïdie is geen geneesbare aandoening. De meeste gezonde honden met hypothyreoïdie leven echter een lang en gelukkig leven met de juiste monitoring en behandeling. Honden met aanvullende gezondheidsproblemen, zoals hartziekte of nierziekte, kunnen een kortere levensduur hebben vanwege de moeilijkheid bij het beheersen van hypothyreoïdie naast gelijktijdige ziekte.

Indien onbehandeld, resulteert hypothyreoïdie in een slechte kwaliteit van leven, een verhoogd risico op complicaties en een kortere levensduur. Een vroege diagnose zorgt ervoor dat uw huisdier de behandeling krijgt die hij nodig heeft om gelukkig en gezond te zijn. Als u bij uw hond tekenen van hypothyreoïdie opmerkt, breng hem dan ter beoordeling naar de dierenarts.


Uitgelichte beeldcredits: Purple Collar Pet Pictures / Getty Pictures

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here