Home Huisdieren Tekenen, diagnose en behandeling

Tekenen, diagnose en behandeling

0
Tekenen, diagnose en behandeling


Er zijn veel variaties op hondentumoren en ze zijn niet allemaal gelijk. Sommige tumoren zijn minder problematisch voor honden, terwijl andere het risico lopen zich door het lichaam te verspreiden. Het begrijpen van veelvoorkomende typen tumoren, hoe ze zich voordoen en worden behandeld, en de symptomen waarop moet worden gelet, is essentieel bij een vroege behandeling en interventie.

Twee hoofdtypen hondentumoren

Tumoren worden gekenmerkt als goedaardig of kwaadaardig:

Goedaardig tumoren zijn niet-kankerachtige tumoren die zich niet door het lichaam verspreiden.

Kwaadaardig tumoren zijn kankerachtig en kunnen zich verspreiden kanker door het hele lichaam van uw hond. Vroegtijdige interventie is een belangrijk onderdeel van behandeling en herstel.

Oraal melanoom
Een orale melanoom-hondtumor, hierboven afgebeeld, is doorgaans agressief. Vraag uw dierenarts naar het melanoomvaccin voor honden. © Claire Primo

Veel voorkomende tumoren bij honden zijn onder meer:

 • Lipoom.Goedaardige, vettige tumoren die de neiging hebben zacht en mobiel te zijn (niet vastgemaakt aan de lichaamswand van uw hond) en in grootte variëren.
 • Mastceltumor (MCT). Kwaadaardige tumoren die vaak op wratten of insectenbeten lijken en van grootte kunnen veranderen. MCT’s worden het meest gezien in Boksers, Boston terriërs, BullterriërsEn Mopsen.
 • Papilloma.Wratachtige, virale tumoren die meestal in of rond de mond van een hond verschijnen. Papilloma’s zijn goedaardig maar besmettelijk tussen honden en worden doorgaans gekenmerkt als witachtige massa’s met een bloemkooltextuur.
 • Histiocytoom. Een snelgroeiende, goedaardige tumor die meestal voorkomt bij jonge honden. Deze tumoren staan ​​bekend om hun infectie en zweren, maar hebben de neiging om na verloop van tijd vanzelf te verdwijnen.
 • Hemangiosarcoom. Een zeer kwaadaardige tumor afkomstig van bloedvaten. Deze tumor tast vaak de lever, huid en milt aan en heeft vaak gevolgen oudere pups.
 • Osteosarcoom. Kwaadaardige tumor van de botten, osteosarcoom veroorzaakt aanzienlijke pijn, vaak met gevolgen voor de voorpoot.
 • Melanoma. Kwaadaardige tumoren worden vaak aangetroffen in de mondholte van honden en kunnen zeer agressief zijn. Er is nu een melanoom vaccin beschikbaar voor honden waarbij deze tumor is vastgesteld!
 • Talgkliertumor. Verhoogde knobbeltjes die afkomstig zijn van talgklieren. In zeldzame gevallen worden talgcysten kwaadaardig. Vergeet niet dat geen enkele tumor onopgemerkt magazine blijven of vergeten magazine worden!

Symptomen

Symptomen van hondentumoren zullen sterk variëren, afhankelijk van vele factoren, en kunnen zijn:

 • Een knobbel of bult visualiseren
 • Hinkelen
 • Pijn
 • Lage eetlust
 • Moeilijkheden met eten
 • Braken of diarree
 • Hoesten
 • Gewichtsverlies

Als uw hond een van deze symptomen vertoont, bezoek dan uw dierenarts.

Diagnose

De meest gebruikelijke manieren om hondentumoren te diagnosticeren zijn:

 • Fijne naaldaspiraat (FNA). Een fijne naaldaspiraat (FNA) omvat het verzamelen van cellenmonsters van de tumor van uw hond met behulp van een naald en spuit en het microscopisch bekijken van deze cellen.
 • Een biopsie omvat het verzamelen en indienen van een klein deel van de tumor voor pathologisch onderzoek. Een biopsie onthult gedetailleerde informatie over de tumor en kan helpen bij het stadium van kwaadaardige tumoren.

Uw dierenarts kan aanvullende exams aanbevelen, zoals röntgenfoto’s, echografie van de buik of een lymfeklierbiopsie.

Lipoom
Hier is een foto van een lipoom-hondtumor, een goedaardige vettumor die in grootte varieert. © Claire Primo

Behandeling

Het behandelen van kwaadaardige tumoren kan omvatten:

 • Chirurgisch verwijderen
 • Straling
 • Chemotherapie
 • Palliatieve zorg of hospicezorg

Het behandelen van goedaardige tumoren kan omvatten:

 • Chirurgisch verwijderen
 • Infectie beheren
 • Levenslange monitoring

Vroegdetectie thuis

Goedaardige tumoren moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden door u en uw veterinaire staff. Als er veranderingen optreden in grootte, vorm of consistentie, laat deze dan opnieuw beoordelen. Regelmatige onderzoeken door uw dierenarts zijn van cruciaal belang bij het vinden van tumoren die minder zichtbaar zijn voor het blote oog.

Vroegtijdige detectie van kwaadaardige tumoren gebeurt vaak thuis. Regelmatig het masseren van uw hond kan u helpen huidige en nieuwe tumoren in de gaten te houden. Houd veranderingen in het dagelijkse gedrag van uw hond in de gaten en luister naar uw gevoel. U bent de grootste medische pleitbezorger van uw hond!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here