Home Natuur RSPB-persbericht – Vogelgriep – Mark Avery

RSPB-persbericht – Vogelgriep – Mark Avery

0
RSPB-persbericht – Vogelgriep – Mark Avery


Roze Stern Sterna dougallii, Rockabill Island, Ierland. Foto: Brian Burke (rspb-images.com)

Nieuwe studie toont de rol aan van de vogelgriep bij de wijdverbreide achteruitgang van Britse zeevogels

  • Een nieuw rapport van de RSPB heeft voor het eerst de effecten gekwantificeerd van recente uitbraken van hoogpathogene vogelgriep (HPAI) op de populaties van Britse zeevogels.
  • Van de dertien soorten die in het onderzoek zijn opgenomen, vertoonden er negen achteruitgang, waarvan er drie te wijten zijn aan HPAI, terwijl nog eens twee hoogstwaarschijnlijk aan de ziekte zijn toe te schrijven. De rol van de ziekte bij andere vormen van achteruitgang is minder duidelijk en vereist verder onderzoek.
  • Uit recente onderzoeken blijkt dat de Britse zeevogels in grote problemen verkeren en worden geconfronteerd met bedreigingen zoals niet-duurzame visserijpraktijken, predatie door invasieve niet-inheemse zoogdieren, de ontwikkeling van offshore windenergie, klimaatverandering en nu ook de vogelgriep.

Een nieuw rapport heeft voor het eerst de gevolgen aangetoond van recente uitbraken van hoogpathogene vogelgriep (HPAI of vogelgriep) op populaties van Britse zeevogels. Vanwege de tienduizenden dode vogels die in 2021 en 2022 zijn waargenomen, is HPAI een van de grootste directe bedreigingen voor het behoud geworden waarmee meerdere zeevogels worden geconfronteerd, en bijgewerkte populatieschattingen zijn een dringende prioriteit.

Grote Jager Stercorarius jager. Foto: Andy Hay (rspb-images.com)

Uit het onderzoek kwam een ​​zeer zorgwekkend beeld naar voren van wijdverbreide en omvangrijke achteruitgang, waarbij negen van de dertien in het rapport opgenomen soorten in aantal met ruim 10% zijn afgenomen sinds eerdere onderzoeken tussen 2015 en 2021. Voor Jan van Genten, Grote Jager en Roze Stern zijn deze achteruitgangen grotendeels toe te schrijven aan HPAI en voor grote sterns en visdiefjes is HPAI de waarschijnlijke oorzaak. Voor de overige soorten (Noordse Jager, Kokmeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Zilvermeeuw, Grote Mantelmeeuw, Drieteenmeeuw, Noordse Stern en Zeekoet) is verder onderzoek nodig om de waarschijnlijke bijdrage van HPAI aan de klimaatverandering beter te begrijpen. afneemt.

Het mission werd geleid door de RSPB in samenwerking met de British Belief for Ornithology, de Statutory Nature Conservation Our bodies en andere natuurbeschermingsorganisaties.

In 2022 raakte de huidige H5N1-stam van HPAI wijdverspreid in de wilde vogelpopulaties in Groot-Brittannië, vooral onder zeevogels en watervogels, nadat deze in de zomer van 2021 voor het eerst was geregistreerd bij Grote Jagers. Het aantal gerapporteerde vogelsterfgevallen in 2022 toonde aan dat HPAI was toegenomen een van de grootste directe bedreigingen voor het behoud waarmee veel van onze zeevogelsoorten worden geconfronteerd, waaronder enkele, zoals de Grote Jager, waarvoor Groot-Brittannië verantwoordelijk is voor een groot deel van de wereldbevolking.

Eind vorig jaar, Aantal zeevogels (2015-2021) werd gepubliceerd. Dit is de meest recente telling van broedende zeevogelpopulaties in Groot-Brittannië, Ierland, Isle of Man en de Kanaaleilanden. Het schetste een zeer somber beeld voor onze zeevogels, waarbij bijna 62% van de zeevogelsoorten in heel Groot-Brittannië achteruitgaat en 70% van de soorten in Schotland, het Britse zeevogelbolwerk, achteruitgaat. Deze achteruitgang is het resultaat van de vele bedreigingen waarmee zeevogels momenteel worden geconfronteerd, waaronder niet-duurzame visserijpraktijken, predatie door invasieve niet-inheemse zoogdieren, de ontwikkeling van offshore windenergie en klimaatverandering. echter, de Zeevogels tellen De telling was voltooid vóór de HPAI-uitbraak en dus werd het verkrijgen van bijgewerkte populatieschattingen om de gevolgen van de ziekte te helpen beoordelen een topprioriteit voor het monitoren van het behoud van zeevogels. Deze gegevens zijn ook waardevol voor de overheid en iedereen die werkt en planning maakt in de mariene ontwikkeling.

Uit de nieuwe onderzoeken die gedurende het broedseizoen 2023 op geselecteerde locaties zijn uitgevoerd, is gebleken dat de nieuwe studie verwoestende verliezen bij Jan-van-genten, Grote Jagers en Roze Sterns registreert, die grotendeels aan HPAI kunnen worden toegeschreven. Alle drie de soorten waren vóór de HPAI-uitbraak in Groot-Brittannië al in aantal toegenomen (stijgingen van respectievelijk 39%, 14% en 114% sinds het start van de eeuw). Uit de nieuwe onderzoeksresultaten blijkt dat deze soorten binnen een periode van slechts 2 tot 9 jaar een daling van respectievelijk 25%, 76% en 21% ondervonden bij 75%, 81% en 98% van hun Britse bevolking. Op dezelfde manier waren de populaties van Grote Stern en Visdief voorheen stabiel, dus de dalingen van 35% en 42% die in het nieuwe onderzoek werden gevonden, geven ook aan dat deze waarschijnlijk grotendeels worden veroorzaakt door HPAI.

De uitbraak blijft de zeevogelpopulaties treffen en in 2023 werden er nog aanzienlijk meer sterfgevallen geregistreerd voor soorten als drieteenmeeuwen en zeekoeten nadat de gegevensverzameling voor dit rapport was voltooid.

De directeur natuurbehoud van de RSPB, Katie-jo Luxton, zei: “Met zijn ruige kustlijn en talloze kleine eilanden voor de kust is Groot-Brittannië mondiaal belangrijk voor zeevogels. Decennia lang hebben we echter niet voor deze natuurlijke schatten gezorgd en onze zeevogelpopulaties zijn dramatisch afgenomen als gevolg van onze daden; de introductie van invasieve roofdieren op eilanden die nesten en kuikens vernietigen, en de toenemende gevolgen van klimaatverandering die de beschikbaarheid van hun voedsel beïnvloeden. Deze nieuwe studie toont aan dat de vogelgriep kan worden toegevoegd aan de lange lijst van dingen die onze zeevogels verwoesten.

We weten dat inspanningen voor natuurbehoud en slim beleid, zoals de recente aankondiging van zandspiering, werken en de veerkracht van onze zeevogels helpen vergroten om beter bestand te zijn tegen welke nieuwe storm dan ook aan de horizon. Maar we hebben onze regeringen nodig om deze inspanningen uit te voeren en plannen te maken voor een toekomst waarin onze zeevogels deel uitmaken van een bloeiend marien milieu.

Jan-van-gent. Foto: Ben Andrew (rspb-images.com)

LOOPT AF

(registratieformulier)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here