Home Natuur China voert de eerste landelijke evaluatie uit van intrekkingen en wangedrag bij onderzoek

China voert de eerste landelijke evaluatie uit van intrekkingen en wangedrag bij onderzoek

0
China voert de eerste landelijke evaluatie uit van intrekkingen en wangedrag bij onderzoek


Technici die volledige PBM's dragen, werken in een laboratorium

De reputatie van de Chinese language wetenschap is de afgelopen jaren “negatief beïnvloed” door het aantal intrekkingen, zo blijkt uit een overheidsmededeling.Krediet: Qilai Shen/Bloomberg/Getty

Chinese language universiteiten zijn nog enkele dagen verwijderd van de deadline voor het voltooien van een landelijke audit van ingetrokken onderzoekspapers en onderzoek naar wangedrag bij onderzoek. Uiterlijk 15 februari moeten universiteiten bij de overheid een uitgebreide lijst indienen van alle wetenschappelijke artikelen die de afgelopen drie jaar zijn teruggetrokken uit Engels- en Chineestalige tijdschriften. Ze moeten ophelderen waarom de papieren zijn ingetrokken en gevallen van wangedrag onderzoeken, volgens een bericht van 20 november van het Ministerie van Onderwijs, de afdeling Wetenschap, Technologie en Informatisering.

De regering lanceerde de landelijke zelfevaluatie als reactie op het feit dat Hindawi, een in Londen gevestigde dochteronderneming van uitgeverij Wiley, een groot aantal artikelen van Chinese language auteurs had ingetrokken. Deze intrekkingen, samen met die van andere uitgevers, “hebben een negatieve invloed gehad op de academische reputatie en het academische klimaat van ons land”, aldus de mededeling.

A Natuur Uit analyse blijkt dat Hindawi vorig jaar meer dan 9.600 intrekkingen heeft uitgebracht, waarvan de overgrote meerderheid – ongeveer 8.200 – een co-auteur in China had. In 2023 zijn door alle uitgevers bijna 14.000 intrekkingsverzoeken verzonden, waarvan bij ongeveer driekwart een Chinese language co-auteur betrokken was.

Dit is “de eerste keer dat we zo’n nationale operatie op het gebied van intrekkingsonderzoeken zien”, zegt Xiaotian Chen, een bibliotheek- en informatiewetenschapper aan de Bradley Universiteit in Peoria, Illinois, die intrekkingen en wangedrag bij onderzoek in China heeft bestudeerd. Eerdere onderzoeken zijn grotendeels per geval uitgevoerd, maar deze keer moeten alle instellingen hun onderzoeken tegelijkertijd uitvoeren, zegt Chen.

Strakke deadline

De mededeling van het ministerie veroorzaakte een reeks waarschuwingen, die doorliepen naar individuele universiteitsafdelingen. In bulletins die op de web sites van universiteiten werden geplaatst, moesten onderzoekers hun intrekkingen vóór een aantal knowledge indienen, meestal in januari, waardoor universiteiten tijd hadden om de gegevens te verzamelen en te presenteren.

Hoewel de waarschuwingen lijsten bevatten met intrekkingen waarvan het ministerie of de universiteiten op de hoogte waren, riepen ze ook op om niet-vermelde intrekkingen toe te voegen.

Volgens NatuurVolgens de analyse van Chinese language co-auteurs, die alleen Engelstalige tijdschriften omvat, zijn er sinds 1 januari 2021, het start van de in de kennisgeving gespecificeerde beoordelingsperiode, meer dan 17.000 intrekkingsberichten uitgegeven voor artikelen gepubliceerd door Chinese language co-auteurs. De analyse, een replace van een versie die in december werd uitgevoerd, maakte gebruik van de Retraction Watch-database, aangevuld met intrekkingsmeldingen uit de Dimensions-database, en omvatte de hulp van Guillaume Cabanac, een computerwetenschapper aan de Universiteit van Toulouse in Frankrijk. Het is onduidelijk of de officiële lijsten hetzelfde aantal ingetrokken papieren bevatten.

Hoe dan ook, de timing voor het indienen van de informatie zal krap zijn, zegt Shu Fei, een bibliometriewetenschapper aan de Hangzhou Dianzi Universiteit in China. Het ministerie gaf universiteiten minder dan drie maanden de tijd om hun zelfevaluatie af te ronden – en dit werd ingekort door de academische winterstop, die doorgaans half januari begint en eindigt na het Chinese language Nieuwjaar, dat dit jaar op 10 februari viel.

“De timing is niet goed”, zegt hij. Shu verwacht dat universiteiten hoogstwaarschijnlijk slechts een voorlopig rapport zullen indienen over de ingetrokken artikelen van hun onderzoekers die op de officiële lijsten staan.

Maar Wang Fei, die onderzoeksintegriteitsbeleid onderzoekt aan de Dalian College of Know-how in China, zegt dat universiteiten laborious zullen werken om hun bevindingen op tijd in te dienen, omdat het ministerie een deadline heeft gesteld.

Onderzoekers met ingetrokken artikelen zullen moeten uitleggen of de intrekking het gevolg was van wangedrag, zoals beeldmanipulatie, of een eerlijke fout, zoals auteurs die fouten in hun eigen werk identificeren, zegt Chen: “Met andere woorden, ze moeten zichzelf misschien verdedigen. .” Universiteiten moeten dan wangedrag onderzoeken en bestraffen. Als een onderzoeker er niet in slaagt zijn ingetrokken artikel aan te geven en het later wordt ontdekt, worden ze gestraft, aldus het bericht van het ministerie. De kosten van het niet melden zijn hoog, zegt Chen. “Dit is een zeer ernstige maatregel.”

Het is niet bekend welke vorm de straf zou kunnen aannemen, maar in 2021 zal de Chinese language Nationale Gezondheidscommissie dit doen de resultaten geplaatst van haar onderzoek naar een reeks ingetrokken papieren. Straffen omvatten salarisverlagingen, intrekking van bonussen, degradaties en tijdelijke schorsingen van het aanvragen van onderzoekssubsidies en beloningen.

In de mededeling wordt expliciet vermeld dat de eerste corresponderende auteur van een artikel verantwoordelijk is voor het indienen van het antwoord. Deze eis zal grotendeels het probleem aanpakken van onderzoekers die de verantwoordelijkheid voor samenwerking ontlopen, zegt Li Tang, onderzoeker op het gebied van wetenschap en innovatiebeleid aan de Fudan Universiteit in Shanghai, China. De mededeling benadrukt ook een eerlijk proces, zegt Tang. Onderzoekers die wangedrag zouden hebben gepleegd, hebben het recht om tijdens het onderzoek in beroep te gaan.

De kennisgeving is een goede aanpak om wangedrag aan te pakken, zegt Wang. Eerdere pogingen van de Chinese language overheid zijn er niet in geslaagd nieuwe richtlijnen voor onderzoeksintegriteit uit te vaardigen die slecht werden geïmplementeerd, zegt ze. En als overheidsinstanties zelfonderzoek naar gepubliceerde literatuur lanceerden, hadden ze een beperktere reikwijdte en ontbraken er duidelijke doelstellingen. Deze keer is het doel duidelijk – intrekkingen – en de reikwijdte is breed, waarbij de hele universitaire onderzoeksgemeenschap betrokken is, zegt ze.

“Het cultiveren van onderzoeksintegriteit kost tijd, maar China is op de goede weg”, zegt Tang.

Wat nu

Wat het ministerie met de stroom aan inzendingen gaat doen, is nog niet duidelijk. Wang zegt dat, omdat de intrekkingskennisgevingen al vrij beschikbaar zijn, het publiceren van de verzamelde lijsten en de onderliggende redenen voor intrekking nuttig zou kunnen zijn. Ze hoopt dat er elk jaar een soortgelijke evaluation wordt uitgevoerd “om meer druk uit te oefenen” op auteurs en universiteiten om de wetenschappelijke integriteit te monitoren.

Wat er daarna gebeurt, zal onthullen hoe serieus het ministerie wangedrag in onderzoek beschouwt, zegt Shu. Hij suggereert dat, als het ministerie na het Chinese language Nieuwjaar geen verdere actie onderneemt, de aankondiging een poging zou kunnen zijn om te reageren op de reputatieschade veroorzaakt door de massale intrekkingen van vorig jaar.

Het ministerie reageerde niet Natuur‘s vragen over het wangedragonderzoek.

Chen zegt dat, ongeacht wat het ministerie met de informatie doet, het rapportageproces zelf zal helpen wangedrag te beteugelen, omdat het “gênant is voor de mensen in het rapport”.

Maar het kan vooral gevolgen hebben voor onderzoekers die in Engelstalige tijdschriften publiceren. Berichten over intrekking in Chineestalige tijdschriften zijn zeldzaam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here