Home Voeding Is gentle frisdrank beter dan gewone frisdrank?

Is gentle frisdrank beter dan gewone frisdrank?

0
Is gentle frisdrank beter dan gewone frisdrank?


Mild frisdrank versus gewone frisdrank: is er één beter?

Deze vraag wordt mij als diëtist vaak gesteld. Gewone frisdrank bevat suiker en calorieën, en gentle frisdrank bereikt een vergelijkbare smaak met behulp van niet-voedzame zoetstoffen en is calorievrij.

Mensen zijn vaak bang voor gentle frisdrank vanwege de kunstmatige zoetstoffen, maar gewone frisdrank bevat suiker, waarvan we weten dat een overmaat niet goed voor ons is.

Geen van beide wordt als voedzaam of ‘gezond’ beschouwd. Ze voegen geen enkele voeding toe aan onze voeding. Voedingsrichtlijnen over de hele wereld suggereren dat water onze favoriete drank moet zijn, waar ik het mee eens ben.

Maar als je frisdrank wilt, is er dan qua gezondheid een verschil tussen een dieet en een normaal drankje?

Laten we kijken.

Mild frisdrank en gewone frisdrank worden gemaakt met vergelijkbare ingrediënten, waaronder koolzuurhoudend water, karamelkleur, cafeïne en fosforzuur. Het belangrijkste verschil is het sort zoetstof dat wordt gebruikt. Mild frisdrank maakt gebruik van kunstmatige zoetstoffen, waaronder aspartaam ​​en acesulfaam Ok, en gewone frisdrank gebruikt glucosestroop met een hoog fructosegehalte.

Eén blikje gewone cola levert 140 calorieën en 39 gram suiker. Eén blikje cola gentle bevat 0 calorieën en 0 gram suiker.

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan dat we per dag niet meer dan 10% van onze calorieën uit toegevoegde suikers halen. De Amerikaanse hartvereniging beveelt een ondergrens van zes procent per dag aan. Voor vrouwen is dat niet meer dan 100 calorieën per dag of ongeveer zes theelepels. Voor mannen is het 150 calorieën per dag, of ongeveer negen theelepels. Eén blikje cola van 12 oz bevat bijna 10 theelepels suiker.

Research hebben aangetoond dat gezoete dranken een van de belangrijkste bronnen van toegevoegde suikers in de Amerikaanse voeding zijn.

dieet versus gewone frisdrank

Het consumeren van te veel suiker wordt in verband gebracht met gewichtstoename en obesitas, diabetes, verminderde cardiovasculaire gezondheid, tandcariës en vele andere gezondheidsproblemen. Overconsumptie van met suiker gezoete dranken, zoals gewone frisdrank en sap, wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van obesitas en gewichtstoename.

Voedingsrichtlijnen wereldwijd suggereren dat water gebruikt moet worden als vervanging voor met suiker gezoete dranken. Geen van hen suggereert dat caloriearme, kunstmatig gezoete dranken ter vervanging moeten worden geconsumeerd.

Wat zijn niet-voedzame zoetstoffen?

Niet-voedzame zoetstoffen omvatten kunstmatige zoetstoffen en suikeralcoholen. Mild frisdrank bevat doorgaans aspartaam ​​en acesulfaam Ok. Aspartaam ​​is 200 keer zoeter dan gewone suiker, dus je hebt er veel minder van nodig om een ​​zoete smaak te verkrijgen. Omdat je er zo weinig van gebruikt, zijn de calorieën verwaarloosbaar. Ik heb veel geschreven over kunstmatige zoetstoffen en hun veiligheid hier.

In juli 2023 ontstond er een media-razernij toen de WHO haar richtlijnen over kunstmatige zoetstoffen bijwerkte en aspartaam ​​verklaarde als “mogelijk kankerverwekkend voor de mens”. Dit werd buiten proporties opgeblazen en ik zal uitleggen waarom.

De classificatie die werd gemaakt door het WHO Worldwide Company for Analysis on Most cancers (IARC) was gebaseerd op “beperkt of onvoldoende bewijs” dat aspartaam ​​kanker bij mensen zou kunnen veroorzaken. Het bewijs was gebaseerd op dierstudies waarbij een dosis aspartaam ​​werd gebruikt die mensen waarschijnlijk nooit zouden bereiken.

veroorzaakt aspartaam ​​kanker?

Deze classificatie is ook gebaseerd op het bewijs van de vraag of iets kan kanker veroorzaken bij de mens, hoe dan ook niet zeggen hoe waarschijnlijk ikHet is bedoeld om kanker te veroorzaken.

Andere dingen die zijn gecategoriseerd als hetzelfde niveau van carcinogeen als aspartaam ​​zijn aloë vera, ingemaakte groenten en mobiele telefoons.

Interessant genoeg publiceerde het Joint FAO/WHO Knowledgeable Committee on Meals Components (JECFA) precies op hetzelfde second dat de IARC-conclusies werden vrijgegeven, hun evaluatie over de veiligheid van aspartaam, waarin werd verklaard dat er “geen overtuigend bewijs uit experimentele dier- of menselijke gegevens dat aspartaam ​​nadelige effecten heeft na inname… er is geen reden om de eerder vastgestelde ADI van 0-40 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag voor aspartaam ​​te veranderen.

Om de conclusie van de JECFA kracht bij te zetten, is de FDA het niet eens met de beoordeling van het IARC, terwijl ze tegelijkertijd haar steun achter de JECFA steunt door te zeggen: “Wij zijn van mening dat JECFA beter geschikt is (dan IARC) om de risico’s die verband houden met de consumptie van aspartaam ​​te beoordelen.”

De FDA heeft dit vastgesteld bovengrenzen over hoeveel kunstmatige zoetstoffen iemand zou moeten consumeren voordat ze schadelijk kunnen zijn. De niveaus zijn veel hoger vastgesteld dan mensen normaal gesproken zouden consumeren. Eén blikje gentle frisdrank van 12 oz bevat bijvoorbeeld 200 mg aspartaam. De FDA heeft de limiet voor aspartaam ​​vastgesteld op 50 mg/kg/dag. Dit betekent dat een persoon die 60 kg weegt, 15 blikjes gentle frisdrank per dag moet drinken om de limiet te bereiken.

Mild frisdrank wordt beschouwd als een ultrabewerkt voedsel. Een klein beetje is oké, maar je wilt geen dieet vol ervan. Hetzelfde geldt voor gewone frisdrank.

Ik heb geschreven over gentle frisdrank en of het ongezond is hier.

Is fructose-glucosestroop slechter dan gewone suiker?

Fructose-glucosestroop (HFCS) is de belangrijkste zoetstof die in gewone frisdrank wordt gebruikt. Het wordt vaak gebruikt in voedingsmiddelen en dranken. Het is gedemoniseerd in de wetenschappelijke gemeenschap en de media. Er wordt gezegd dat het een directe oorzaak van overgewicht omdat het toegenomen gebruik tussen 1960 en 2000 correleert met de toenemende zwaarlijvigheidscijfers in diezelfde periode.

HFCS is verantwoordelijk voor 50% van de calorische zoetstoffen die in de Verenigde Staten worden gebruikt en 8% die wereldwijd wordt gebruikt, terwijl sucrose (tafelsuiker) de relaxation voor zijn rekening neemt. De hypothese dat HFCS een directe oorzaak van obesitas is, wordt niet langer ondersteund. Als HFCS zou worden vervangen door een andere zoetstof, zoals sucrose, zou de calorie-inname niet veranderen, omdat het vergelijkbare calorieën bevat als andere calorische zoetstoffen.

veroorzaakt aspartaam ​​kanker?
Artikelen als deze brengen mensen alleen maar in verwarring.

Eén bepaald voedsel is niet de oorzaak van obesitas. De totale calorie-inname is sinds de jaren zeventig gestegen, vooral uit vetten, meel en granen. We zagen in deze periode ook een toename van het aantal werkende vrouwen en het toenemende gemaksvoedsel dat thuis werd geserveerd. Naarmate technologie populairder werd, werden mensen ook sedentairer, wat tot gewichtstoename kan leiden.

Als een bepaald voedsel te veel wordt geconsumeerd, inclusief toegevoegde suikers, kan dit leiden tot gewichtstoename. Over de hele wereld is HFCS niet verantwoordelijk voor een groot proportion van de gebruikte zoetstoffen.

Obesitas is multifactorieel en kan niet allemaal aan HFCS worden toegeschreven.

Mild frisdrank versus gewone frisdrank en gewicht:

Hoewel verwacht magazine worden dat het vervangen van gentle frisdrank door reguliere frisdrank de calorie-inname en het gewicht kan helpen verminderen, is dit onderwerp door de jaren heen besproken en sommige mensen zeggen dat het drinken van gentle frisdrank kan leiden tot gewichtstoename.

In een systematische evaluation en meta-analyse, werd het vervangen van dranken met weinig of geen calorieën door met suiker gezoete dranken in verband gebracht met een lager gewicht (een kleine hoeveelheid, slechts ~1 kg) en BMI en een lager proportion lichaamsvet. Water als vervanging voor met suiker gezoete dranken ging niet gepaard met significante verbeteringen.

Verder, research Kijkend naar mensen in de Nationwide Weight Management Registry, een onderzoek dat mensen bijhoudt die ten minste 30 pond zijn afgevallen en dit gedurende ten minste een jaar hebben volgehouden, is gebleken dat 26% van de deelnemers regelmatig gentle frisdrank consumeert (gedefinieerd als ten minste een keer per dag). Van degenen die het minstens één keer per week consumeerden, was de meerderheid van mening dat het hen hielp hun calorie-inname onder controle te houden of te verminderen. Velen van hen waren ook van mening dat het aanbrengen van veranderingen in hun drankconsumptie belangrijk was om hen te helpen gewicht te verliezen. Ander research hebben ook hogere percentages van caloriearme drankconsumptie gevonden bij mensen die met succes zijn afgevallen en op gewicht zijn gebleven.

veroorzaakt aspartaam ​​kanker?

Voor mensen die routinematig gewone frisdrank drinken en willen afvallen, suggereert het bewijs dat het overstappen op dieetversies een klein voordeel kan hebben en dat ze mensen ook lijken te helpen hun gewicht te behouden.

De gedachte rond gentle frisdrank en gewichtstoename is dat de zoete smaak mensen nog meer naar snoep doet verlangen, en leidt tot een hogere calorie-inname en dus tot gewichtstoename. Dit is echter nooit bewezen.

Is frisdrank slecht voor onze botten?

De suikers, fosforzuur, cafeïne en zuurgraad van frisdrank kunnen het botmetabolisme beïnvloeden door de calciumabsorptie te verminderen en de calciumuitscheiding through de urine te verhogen. Door zuren aan dranken toe te voegen, krijgen ze de pittige smaak waar mensen van genieten.

Er wordt ook gedacht dat als iemand veel frisdrank of andere gezoete dranken drinkt, dit de melk verdringt, die calcium in een goed opneembare vorm bevat en dat consumptie een positieve invloed heeft op de gezondheid van de botten. Er wordt ook gedacht dat het drinken van gezoete dranken verband houdt met een algehele lagere voedingskwaliteit, bijvoorbeeld meer fastfood-inname en minder fruit en groenten.

In een systematische evaluation en meta-analysevonden onderzoekers een omgekeerd verband tussen de consumptie van met suiker gezoete dranken (SSB’s) en de gezondheid van de botten. De artikelen in de recensie varieerden afhankelijk van de inbegrepen dranken; sommige bevatten alleen koolzuurhoudende dranken, terwijl andere naar SSB’s in het algemeen keken (sap, frisdrank, gezoete koffiedranken). De effecten van SSB op de gezondheid van de botten leken meer uitgesproken bij vrouwen en meisjes dan bij mannen en jongens, ook al hadden jongens/mannen een hogere consumptie. Vrouwen hebben kleinere botten dan mannen en zijn over het algemeen gevoeliger voor fracturen.

Het consumeren van cafeïne in grote hoeveelheden kan de calciumabsorptie negatief beïnvloeden. Het impact hiervan is groter als iemand niet genoeg calcium binnenkrijgt through de voeding. Dus als u veel koffie of cafeïnehoudende frisdranken drinkt, zorg er dan voor dat u voldoende calcium binnenkrijgt.

Er bestaat niet veel literatuur over gentle frisdranken en de gezondheid van de botten, maar gentle frisdrank bevat fosforzuur, dus het kan hetzelfde impact hebben op de gezondheid van de botten als gewone frisdrank, vooral als het andere gezondere dranken, zoals melk, verdringt. Mensen die gentle frisdrank kiezen, beperken mogelijk ook hun calorieën om af te vallen of op gewicht te blijven en hebben mogelijk een lagere totale inname van calcium en andere voedingsstoffen.

Mild frisdrank versus gewone frisdrank: het komt erop neer

Als het gaat om de keuze tussen een dieet en gewone frisdrank, is er geen ‘gezonde’ keuze. Beide bieden geen voedingswaarde voor onze voeding, maar er is geen reden waarom je er niet af en toe van kunt genieten, als je ervan geniet.

Als het om gewicht gaat, biedt gentle frisdrank een voordeel voor mensen die willen afvallen en voor mensen die het gewichtsverlies proberen huge te houden.

Of je nu zowel suiker als kunstmatige zoetstoffen gebruikt, kies er zo min mogelijk voor. De meesten van ons zouden er wel aan kunnen doen om onze suikerinname in het algemeen te verminderen.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here