Home Carrière Advocaatjargon: frequent law-jargon ontcijferd

Advocaatjargon: frequent law-jargon ontcijferd

0
Advocaatjargon: frequent law-jargon ontcijferdIn de loop van honderden jaren lijken advocaten en rechters een eigen taal te hebben ontwikkeld, boordevol Latijnse termen die je niet kunt ontcijferen zonder de aantekeningen van de negende klas die je na de finale bent kwijtgeraakt. Deze geheime taal geeft juridische professionals een zekere dramatische mystiek die intimiderend en horny kan zijn, en zoals iedereen rechtenstudent weet het, vervelend om te leren.

Wat betekenen deze woorden?

1. Bezwaar

‘Bezwaar’ wordt gebruikt om te protesteren wanneer een advocaat van de tegenpartij een ongepaste vraag stelt aan een getuige. Een advocaat kan ook bezwaar maken als een getuige een verklaring aflegt die niets met de betreffende vraag te maken heeft.

2. Aanhoudend

Als een rechter een bezwaar ‘aanvaardt’, gaat hij of zij ermee akkoord en zegt tegen de advocaat die de vraag heeft gesteld dat hij of zij het bezwaar moet laten vallen en verder moet gaan.

3. Overruled

Wanneer een rechter een bezwaar verwerpt, zegt hij tegen de getuige dat hij door moet gaan en de vraag moet beantwoorden.

4. Ingetrokken

Een minder gênant woord voor “Ik neem het terug!”

5. Weerlegging

Een comeback ondersteund door bewijs. Als de aanklager bijvoorbeeld stelt dat er in de studeerkamer van professor Plum een ​​bebloede kandelaar is aangetroffen, zou de verdediging kunnen weerleggen dat de professor de betreffende kandelaar de week ervoor aan een antiquair heeft verkocht.

6. Op het eerste gezicht

Prima facie is Latijn voor ‘op het eerste gezicht’ of ‘op het eerste gezicht’, en in het legalese verwijst het naar een situatie waarin iemand schuldig lijkt. Een van de leuke dingen van ons rechtssysteem is dat zelfs als je schuldig lijkt, het systeem beter moet kijken en je de kans moet geven jezelf te verdedigen.

In een ‘prima facie’-zaak kan een jury bijvoorbeeld het bewijs voorgelegd krijgen van uw pistool dat is gevonden op de plaats van de moord op uw man, en iedereen zou verwachten dat u op foundation van dat bewijs wordt aangeklaagd – tenminste tot de fatale kogel bleek te zijn geweest ontslagen van het pistool van de politieagent die de misdaad “ontdekte”!

7. Koopje

Dit is wanneer de aanklager en de verdediging, met goedkeuring van de rechter, een deal sluiten waarbij de verdachte schuld bekent in ruil voor iets. Als u bijvoorbeeld een slijterij berooft en wordt betrapt, kunt u schuldig bekennen in ruil voor een korte straf, waardoor iedereen de moeite van een rechtszaak wordt bespaard. De verdachte kan ook informatie over andere misdrijven of criminelen opgeven in ruil voor een milde straf.

8. Verdaging

Een uitstel is een opschorting of uitstel van het gehele proces tot een latere datum. Dit gebeurt soms wanneer nieuw en verrassend bewijsmateriaal wordt geïntroduceerd dat de loop van het proces verandert.

9. Habeascorpus

Habeas corpus is Latijn voor ‘jij hebt het lichaam’, wat onheilspellend klinkt, maar het is eigenlijk een van de meest fundamentele rechten van een burger. Wanneer een dagvaarding van habeas corpus aan een rechter wordt voorgelegd, betekent dit dat iemand die een ander heeft gevangengezet persoon moet de wettelijke foundation voor die gevangenisstraf aantonen.

Met andere woorden: de moist van habeas corpus verhindert dat politie en gevangenisfunctionarissen mensen opsluiten zonder te proberen aan te tonen dat ze iets verkeerd hebben gedaan.

10. Reces

Een reces is een korte onderbreking van een proces (niet te verwarren met een uitstel, wat een lange pauze is van een proces). Helaas hebben de meeste gerechtsgebouwen geen aangrenzende speeltuinen, zodat advocaten de neiging hebben om tijdens hun pauzes alles te doen wat nodig is om het proces voort te zetten.

Dit artikel is geschreven door Melissa Woodson, de communitymanager voor @WashULaw namens CAREEREALISM-Accredited Companion, 2tor – een onderwijstechnologiebedrijf dat samenwerkt met de Washington College in St. Louis om een ​​première aan te bieden LLM rang. In haar vrije tijd houdt ze van hardlopen, koken en halfbakken pogingen ondernemen om haar hond te trainen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here