Home Wereldnieuws VS verhuist naar Bar Alejandro Giammattei, ex-Guatemalteekse leider

VS verhuist naar Bar Alejandro Giammattei, ex-Guatemalteekse leider

0
VS verhuist naar Bar Alejandro Giammattei, ex-Guatemalteekse leider


Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei woensdag dat Alejandro Giammattei, de president van Guatemala tot a tumultueus machtsoverdracht deze week, werd de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd vanwege volgens functionarissen informatie waaruit bleek dat hij steekpenningen had aangenomen.

De aankondiging gaf aan dat de Verenigde Staten snel actie ondernamen om de anticorruptieactie onder leiding van de nieuwe president van Guatemala, Bernardo Arévalo, te steunen. Guatemala werd onlangs overspoeld door protesten over pogingen om te voorkomen dat de heer Arévalo aan de macht zou komen, en de heer Giammattei weigerde te verschijnen op de conferentie. de inauguratie van zijn opvolger op maandag.

‘Niemand, en zeker geen ambtenaar, staat boven de moist’ gezegd Brian Nichols, de hoogste functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het westelijk halfrond.

Het ministerie van Financiën heeft woensdag ook sancties aangekondigd tegen Alberto Pimentel Mata, voormalig minister van Energie in de regering van de heer Giammattei, in verband met het aannemen van steekpenningen door de heer Pimentel Mata en zijn betrokkenheid bij talloze corruptieplannen met betrekking tot overheidscontracten en vergunningen, zeiden functionarissen.

Afgelopen weekend heeft de Amerikaanse douane en grensbescherming een van de zonen van de heer Giammattei de toegang tot Miami ontzegd en hem maandag het land uitgezet. volgens aan senator Mike Lee, Republikein van Utah en aanhanger van de heer Giammattei.

Alles bij elkaar weerspiegelen deze stappen hoe de Amerikaanse regering de corruptie en straffeloosheid in Guatemala, het meest bevolkte land van Midden-Amerika, probeert tegen te gaan.

Terwijl de heer Giammattei president was, nam een ​​alliantie van aanklagers, rechters, leden van het Congres en andere politieke figuren van 2020 tot 2024 wraak op functionarissen die betrokken waren bij een baanbrekend, door de Verenigde Naties gesteund anticorruptie-initiatief.

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschikt over geloofwaardige informatie waaruit blijkt dat Giammattei steekpenningen heeft aanvaard in ruil voor de uitoefening van zijn publieke functies tijdens zijn ambtstermijn als president”, zei Matthew Miller, een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, in een verklaring.

De voormalige president komt nu “in het algemeen niet in aanmerking” om de Verenigde Staten binnen te komen, voegde de heer Miller eraan toe, hoewel hij geen specifieke informatie verstrekte over de steekpenningen waarvan de heer Giammattei ervan werd beschuldigd deze te hebben aanvaard.

De oud-president was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Verslagen over de betrokkenheid van de heer Giammattei bij corruptieplannen circuleren al jaren in Guatemala. In 2021 startten aanklagers een onderzoek naar beweringen dat Russische burgers omkoping aan de heer Giammattei in verband met een mijnbouwproject, nadat een anticorruptie-aanklager een getuigenis had verkregen van een getuige die zei dat hij naar het huis van de heer Giammattei was gegaan en een temporary had afgegeven opgerold tapijt gevuld met contant geld.

Tijdens zijn ambtsperiode ontkende de heer Giammattei dat hij was omgekocht in verband met het Russische mission.

Onderzoek naar deze claims leverde niet veel vooruitgang op in het ondoorzichtige rechtssysteem van Guatemala. In de zaak waarbij het tapijt gevuld was met contant geld, werd de aanklager die de zaak onderzocht, ontslagen en gedwongen in ballingschap te gaan naar de Verenigde Staten.

De benoeming van de heer Giammattei bij het ministerie van Buitenlandse Zaken komt te midden van andere Amerikaanse pogingen om illegale activiteiten van politieke leiders in Midden-Amerika tegen te gaan. De Verenigde Staten in 2022 uitgeleverd Juan Orlando Hernández, voormalig president van Honduras, wordt in New York aangeklaagd voor drugshandel.

De heer Giammattei, die een resoluut conservatief beleid omarmt, wordt gezien als een bondgenoot van sommige politieke figuren in de Verenigde Staten, zoals de heer Lee en Richard Grenell, een voormalig ambassadeur in Duitsland tijdens de regering-Trump, die bezocht Guatemala vorige week in een betuiging van steun voor de heer Giammattei.

Dat hebben de Verenigde Staten bekendgemaakt sancties vorige maand tegen Miguel Martínez, een van de naaste medewerkers van de heer Giammattei, bovendien visumbeperkingen richt zich op bijna 300 Guatemalteekse burgers, waaronder meer dan 100 leden van het Congres, voor hun inspanningen om de heer Arévalo te verzwakken en te voorkomen dat hij wordt ingehuldigd.

Voormalige presidenten in Midden-Amerika verkrijgen doorgaans immuniteit tegen vervolging in de regio doordat zij worden beëdigd als leden van het Midden-Amerikaanse parlement. Maar die immuniteit strekt zich niet uit tot het Amerikaanse rechtssysteem of tot betrokkenheid bij het overtreden van Amerikaanse wetten. De heer Giammattei trad kort na het verstrijken van zijn ambtstermijn toe tot het Midden-Amerikaanse parlement.

Jody Garcia bijgedragen rapportage uit Guatemala Metropolis.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here