Home Voeding 6 veganistische mythen ontkracht – Sharon Palmer, de plantaardige diëtist

6 veganistische mythen ontkracht – Sharon Palmer, de plantaardige diëtist

0
6 veganistische mythen ontkracht – Sharon Palmer, de plantaardige diëtist


Wat zijn enkele van de meest voorkomende mythen en zorgen over veganistische diëten? Van gebrek aan eiwitten tot het krijgen van bloedarmoede: vandaag ontkracht ik veganistische mythen in deze op bewijs gebaseerde voedingsgids.

Als plantaardige diëtist met enkele decennia voedingservaring heb ik veel mythen gehoord op sociale media en als ik spreek op evenementen door het hele land. Dat komt omdat er talloze dieetmythes rond veganistische diëten bestaan. Ja, dat kun je krijgen voldoende eiwitten op een volledig plantaardig dieet. En nee, u moet verrijkte voedingsmiddelen aanvullen (of consumeren). vitamine b12 als je veganistisch eet, kun je dat niet op twee manieren doen. En de verwarring en mythen over het dieet blijven binnenstromen. Daarom vroeg ik een aantal van mijn favoriete voedingsdeskundigen op het gebied van plantaardige, geregistreerde diëtisten om te delen in de vreugde van het rechtzetten van deze veelvoorkomende zes veganistische mythen die ontkracht zijn.

6 veganistische mythen ontkracht

Tofu Cobb Salade van Levenslang aangedreven door planten is een geweldige plantaardige eiwitbron.

Mythe 1: Veganisten en vegetariërs krijgen niet genoeg ijzer binnen, waardoor ze vaak bloedarmoede krijgen.

Betrapt! “Er zijn zoveel medische redenen waarom iemand bloedarmoede kan hebben! Veganisten hebben veel manieren om voldoende ijzer binnen te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat vegetariërs over het algemeen evenveel ijzer consumeren als, of iets meer, dan alleseters. IJzer in voedsel wordt gecategoriseerd als heem en niet-heem. Vlees bevat beide soorten ijzer, terwijl planten alleen non-heem bevatten. Dit is waar de verwarring ontstaat, denk ik. Heemijzer wordt met ongeveer 15-35% gemakkelijker geabsorbeerd. De opname van niet-heem-ijzer varieert tussen 2-30%, maar is overvloedig aanwezig in vegetarische voedingsmiddelen zoals bonen, linzen, tofu, noten, zaden, groene bladgroenten en volle granen. Vitamine C is een sterke versterker van de ijzerabsorptie en het toevoegen van zelfs een kleine hoeveelheid, zoals 150 mg, verhoogt de ijzerabsorptie tot bijna 30%. Ik stuur mensen graag recepten met ijzerrijke veganistische voedingsmiddelen die ook een goede vitamine C-bron hebben, zoals deze Vegetarische stoofpot van abrikozenkikkererwten”, zegt diëtist en gezondheidsschrijver uit Seattle, Gember Hultin, MS, RDN, CSO. Leer meer over plantaardige ijzerbronnen en probeer een van mijn favoriete ijzerrijke recepten voor Tofu Cobb Salad hierboven.

Rokerige Zoete Aardappel Chili is een economisch recept met gedroogde bonen.

Mythe 2: Het eten van een veganistisch, plantaardig dieet is duur.

Betrapt! “Veel beroemdheden transformeren hun dieet naar een plantaardig, veganistisch dieet, zodat het dieet geassocieerd kan worden met een duurdere levensstijl. Het eten van een veganistisch, plantaardig dieet is echter eigenlijk een van de meest goedkope en duurzame manieren om te eten. Door verstandig te kiezen in de supermarkt kun je daadwerkelijk geld besparen”, zegt Sherene Chou, MS RD, adviseur duurzame voeding en voeding. Sherene deelt deze economische ideas voor plantaardig eten:

  • Bulkbakken: Je kunt nietjes, zoals linzen, bonen en volle granen, die doorgaans minder dan $ 2 per pond kosten, vinden om je voorraadkast aan te vullen. Veel winkels bieden ook bulkkruiden aan, wat handig is als je maar 1-2 theelepels nodig hebt voor een recept.
  • Het bevroren gangpad: Je kunt goedkopere en soms beter smakende groenten en fruit vinden, zoals bessen die rijk zijn aan antioxidanten, die op het hoogtepunt van rijpheid worden geplukt en snel worden ingevroren om hun integriteit te behouden.
  • Onvolmaakte producten: U kunt de beste offers voor verse producten vinden als u op zoek bent naar de imperfecte producten. Markten beginnen lelijke, onvolmaakte producten te vieren door lagere productprijzen voor deze groenten en fruit aan te bieden. U kunt niet alleen geld besparen, maar ook de voedselverspilling in ons land helpen tegengaan.

Lees meer over ideas voor budgetvriendelijke plantaardige diëten hier.

Het is prima om af en toe van lekkernijen zoals deze te genieten Zeslaagse veganistische magische repen.

Mythe 3: Je moet alle bewerkte voedingsmiddelen, zout en olie mijden om gezond te zijn.

Betrapt! “Dit is gewoon niet het geval. In feite is een dieet dat een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen omvat, zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden, naast pleziervoedsel, het meest duurzaam en zal het op de lange termijn tot de beste algehele gezondheid leiden. -termijn. Helaas zie ik veel ongeordend eten onder plantaardige lijners. Ik leer mensen de principes van intuïtief eten en lichaamsacceptatie en assist hen strategieën voor zelfzorg te ontwikkelen die hun fysieke, mentale en emotionele gezondheid ten goede komen. Ik assist veganisten te leren de beperkingen te versoepelen en te genieten van een grote verscheidenheid aan heerlijk voedsel dat binnen hun ethiek previous”, zegt Taylor WolframMS, RDN, LDN.

Wortelen op een lokale boerenmarkt.

Mythe 4: Veganisten hebben een heel goed gezichtsvermogen omdat ze zoveel voedsel eten dat rijk is aan bètacaroteen.

Betrapt! “Ik denk dat mensen de rol van vitamine A in het gezichtsvermogen verkeerd begrijpen met een vitamine A-tekort, wat gelukkig zeldzaam is in de VS; een symptoom is xeroftalmie. Xerophthalmia is een aandoening waarbij het hoornvlies beschadigd raakt, het nachtzicht wordt aangetast en uiteindelijk blindheid ontstaat. Het eten van voedsel dat vitamine A bevat, of de voorloper ervan, bèta-caroteen, zorgt ervoor dat xerofalmie zich niet ontwikkelt en beschermt op die manier het gezichtsvermogen. Als uw dieet echter voldoende vitamine A bevat, zal het eten van meer uw zicht niet verbeteren. Als je een bril nodig hebt, heb je nog steeds een bril nodig, hoeveel wortels je ook eet”, zegt Reed Mangels, PhD, RD, voedingsadviseur, VRG.

Neem als gast iets gezonds en lekkers mee, zoals dit recept Koriander Avocado Hummus.

Mythe 5: Mensen weten niet hoe ze om moeten gaan met veganistische maaltijdverzoeken.

Betrapt! “Als ik bij iemand thuis wordt uitgenodigd voor een geplande maaltijd, vertel ik uit beleefdheid tegenover de gastheren altijd dat ik veganist ben, dus dat is geen verrassing. Ik voeg een disclaimer toe die lijkt op: ‘We begrijpen dat het anders kan zijn, maar laat het alstublieft niet belasten hoe u het evenement plant.’ In deze zin brengen we onze voedingsvoorkeuren over zonder druk uit te oefenen op de gastheren. Gelukkig hebben onze gastheren onze verwachtingen overtroffen. Schep altijd veel liefde op de maaltijdplanners als ze een veganistische maaltijd op een grand-slam-home run creëren. Ze verdienen het!” zegt Irana Hawkins, PhD, MPH, RDN. Lees meer over ideas voor het omgaan met een veganistisch dieetverzoek in sociale situaties hier.

Het eten van een plantaardig dieet kan eenvoudige, toegankelijke voedingsmiddelen omvatten, zoals bonen en rijst. Probeer dit recept voor Veganistische kom met zwarte bonen en rijst.

Mythe 6: Veganistisch eten is elitair.

Betrapt! “Hoewel sommige veganistische producten misschien hoog in prijs zijn, betekent dat niet dat een veganistisch dieet dat ook moet zijn. Het eten van een veganistisch dieet kan zeer betaalbaar zijn, vooral bij het winkelen voor basisproducten zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en noten. Omdat ze jarenlang met klanten met een laag inkomen hadden gewerkt, waren ze vaak verbaasd over hoe budgetvriendelijk het eten van volwaardige, plantaardige voeding kon zijn. Enkele van mijn favoriete opties zijn gedroogde linzen, bonen uit blik en diepgevroren groenten en fruit”, zegt Chris Vogliano MS, RDN.

Voor andere blogs over gezond, plantaardig eten, bekijk het volgende:

Eten voor gezond ouder worden
5 ideas om uw eetstijl te stimuleren
Hoe u een gezond, plantaardig mediterraan dieet kunt eten
7 stappen om plantaardig te worden
Creëer een ontstekingsbestrijdende keuken met deze 20 beste ideas voor ontstekingsremmende voedingsmiddelen
De vele voordelen van het leren hoe u uw eigen voedsel kunt verbouwen

Afbeelding: Toscaanse Asperges Venkel Farro SaladeSharon Palmer, MSFS, RDN

Meer hulpmiddelen om de goedheid te eten en te beleven

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here