Home Natuur Lammeren geen belangrijke voedselbron voor het fokken van zeearenden in Schotland (RSPB & SOC) – Mark Avery

Lammeren geen belangrijke voedselbron voor het fokken van zeearenden in Schotland (RSPB & SOC) – Mark Avery

0
Lammeren geen belangrijke voedselbron voor het fokken van zeearenden in Schotland (RSPB & SOC) – Mark Avery


Lammeren zijn geen belangrijke voedselbron voor het fokken van zeearenden in Schotland

Nieuw onderzoek toont aan dat een deel van de nesten sporen vertoont van lammeren naarmate de prooi in de loop van twintig jaar afneemt

Een nieuwe studie waarin het dieet van het fokken van zeearenden wordt beoordeeld (Haliaeetus albicilla) – ook bekend als Sea Eagles – in Schotland heeft tussen 1998 en 2017 ontdekt dat mariene prooien van zeevogels en vissen de belangrijkste voedselbron voor hen zijn, terwijl het voorkomen van lamsvlees in hun voedsel is afgenomen naarmate er zich meer paren hebben gevestigd.

Analyse van voedselresten laat een ongelooflijk divers dieet zien tijdens het broedseizoen; Er werden 11.375 verschillende voedselproducten geregistreerd in 293 monsters van nestlocaties in 92 zeearendengebieden in heel Schotland en 121 soorten werden geregistreerd, waaronder 70 soorten vogels, 17 soorten zoogdieren en minstens 30 vissoorten.

Voedselresten verzameld door de studie. Foto: David Carss
Voedselresten verzameld door de studie. Foto: David Carss

Voedselresten verzameld door de studie. Foto: David Carss

De studie, gepubliceerd als een peer-reviewed artikel “Het broedseizoendieet van Zeearenden in Schotland”in het tijdschrift van de Scottish Ornithologists’ Membership Schotse Vogels, begon in 1998 toen er slechts 18 paar zeearenden in Schotland waren, voornamelijk in de Binnen-Hebriden. In 2017 waren er in het hele land minstens 122 paren en in dat jaar werden 58 nesten bemonsterd.

Uit de analyse bleek dat in die tijd het aandeel lamsvleesresten in nesten is afgenomen; aan het start van de onderzoeksperiode tussen 1998 en 2002 werden 15 nesten bemonsterd en lammeren vormden meer dan 30% van de gadgets in vijf van die nesten (dwz in 33% van de nesten). Naarmate de Zeearendpopulatie zich echter uitbreidde, hadden paren die zich in nieuwe gebieden vestigden de neiging zich met minder lammeren te voeden, dus tegen het einde van het onderzoek in 2017 waren lammeren goed voor 30% of meer van de gadgets in vijf van de 58 bemonsterde nesten. (dwz in slechts c9% van de nesten). Opmerking – vetgedrukte haakjes toegevoegd door Mark Avery ter verduidelijking

Zeearenden zijn grote aaseters, waarbij onervaren vogels uit de eerste releaseronde in de jaren zeventig en tachtig zich aangetrokken voelden tot gebieden waar dode schapen of lammeren direct beschikbaar waren. Uit een eerder onderzoek is gebleken dat lammeren de neiging hadden om te worden weggevangen als ze al dood waren en als aas. Uit dat onderzoek bleek ook dat af en toe levende lammeren werden gedood, maar dat deze gevangen lammeren vaak kleiner dan gemiddeld waren en dus kwetsbaarder voor predatie.

Ondanks vele uren veldwaarnemingen bij andere monitoring van zeearenden is de omvang van de predatie van levende lammeren zeer moeilijk te kwantificeren gebleken. In navolging van het oorspronkelijke nederzettingspatroon op de eilanden Mull en Skye, begonnen vooral volgende generaties te broeden in gebieden waar natuurlijke levende prooien gemakkelijker beschikbaar waren, met een verschuiving in het dieet tot gevolg. In de conclusie stelt het artikel dat “de voorheen wijdverbreide opvatting dat lammeren een belangrijk voedsel voor zeearenden zijn, achterhaald is; het overheersende bewijsmateriaal is nu dat mariene producten (zeevogels en vissen) het belangrijkste voedsel in het broedseizoen in Schotland zijn.”

De meest voorkomende soort die in nesten wordt aangetroffen is nu Stormvogel – 30% van de gadgets per nest – waarbij lamsvlees nu gemiddeld slechts 6% voor zijn rekening neemt. Omdat dit onderzoek was gebaseerd op prooiresten, zijn vissen, jonge vogels en kleinere voorwerpen waarschijnlijk ondervertegenwoordigd, omdat deze resten gemakkelijker worden verteerd of afgebroken. Het resultaat is dat deze studie het belang van grote zoogdieren en vogels in het dieet zal hebben overschat.

De studie registreerde ook verschillen in dieet op foundation van de geografische locatie van de nesten, ter ondersteuning van eerdere onderzoeken die aantonen dat Zeearenden generalistische verzamelaars zijn – die een breed scala aan prooisoorten opnemen – en in staat zijn hun dieet aan te passen aan wat lokaal direct beschikbaar is. In kustgebieden vormden zeevogels en vissen het grootste deel van de voedselresten. Bij nesten in gebieden verder landinwaarts domineerden voedselsoorten zoals moerasvogels en konijnen. De auteurs van het onderzoek merken op dat naarmate de zeearenden doorgaan met het herkoloniseren van historische gebieden, weg van de kust, soorten zoals berghazen en zoetwatervissen waarschijnlijk belangrijke voedselbronnen zullen worden.

Het artikel is een belangrijke bijdrage aan de groeiende hoeveelheid kennis over het dieet van deze vogels, met robuuste veldgegevens en analyses die essentieel zijn voor het voeden van beleid en beheer, zoals het Sea Eagle Administration Scheme (SEMS), gepromoot door NatureScot om boeren en boeren te ondersteunen. in gebieden waar Zeearenden aanwezig zijn. Het SEMS zal in 2024 worden herzien en bijgewerkt.

De auteurs van het artikel benadrukken dat, aangezien de onderzoeksmethode zich richtte op nesten waar de voortplanting succesvol was, toekomstige research met volgapparatuur op adelaars om het foerageergedrag te monitoren en voedingsstokken te identificeren nodig zullen zijn om voedselresten van jonge of onvolwassen vogels en volwassen vogels daarbuiten te identificeren. het broedseizoen.

Robin Reid, een van de auteurs van het artikel, zei: “Deze publicatie is mogelijk gemaakt door samenwerking tussen vele onderzoekers en veldwerkers en met steun van verschillende organisaties. Als gevolg hiervan zijn de bevindingen gebaseerd op een grote en robuuste dataset met prooiresten verzameld uit de meerderheid van de zeearendgebieden die tijdens de onderzoeksperiode in Schotland werden bezet. Het was fascinerend om te zien hoe het dieet varieert tussen individuele territoria en tussen regio’s. Het brede scala aan geregistreerde prooien toont aan dat de zeearend een opportunistisch en aanpasbaar roofdier en aaseter is, in overeenstemming met bevindingen uit onderzoeken elders in het soortenbereik in Europa.

Eilidh McNab, ontwikkelingsfunctionaris van de Scottish Ornithologists’ Membership die het artikel publiceerde, zei: “Het SOC is verheugd de publicatie van belangrijk onderzoek op het gebied van de Schotse ornithologie te ondersteunen through ons driemaandelijks tijdschrift Scottish Birds. Het is fantastisch om de terugkeer van charismatische en iconische soorten als de zeearend naar de Schotse hemel te zien, en het is bemoedigend dat de populatie zich uitbreidt naar gebieden waar ze al meer dan een eeuw niet meer zijn gezien. Dit artikel biedt een fascinerend inzicht in het dieet van onze grootste roofvogel, en draagt ​​in grote mate bij aan de kennisbasis van hun voedingsgedrag in Schotland.”

Duncan Orr-Ewing, hoofd van Species and Land Administration bij RSPB Scotland en lid van de Nationwide Sea Eagle Stakeholder Group, zei; “Deze studie zal van onschatbare waarde zijn voor een empirisch onderbouwde aanpak bij het opstellen van het volgende Sea Eagle Administration Scheme en het richten van de beschikbare middelen op geografische gebieden waar de steun het meest nodig is. We hopen ook dat de resultaten van deze studie boeren en boeren enige geruststelling zullen bieden in verband met hun zorgen over predatie door vee en bij het vaststellen van het grotendeels natuurlijke dieet van de meeste fokkende zeearenden in Schotland.”

Loopt af

(registratieformulier)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here