Home Wereldnieuws Labour-leiders dringen er bij president Biden op aan om een ​​staakt-het-vuren in Gaza in het Amerikaanse Capitool af te dwingen | Israëlisch-Palestijns battle Nieuws

Labour-leiders dringen er bij president Biden op aan om een ​​staakt-het-vuren in Gaza in het Amerikaanse Capitool af te dwingen | Israëlisch-Palestijns battle Nieuws

0
Labour-leiders dringen er bij president Biden op aan om een ​​staakt-het-vuren in Gaza in het Amerikaanse Capitool af te dwingen |  Israëlisch-Palestijns battle Nieuws


Washington, DC – Invloedrijke vakbondsleiders hebben zich aangesloten bij progressieve wetgevers in het Capitool van de Verenigde Staten om de regering van president Joe Biden ertoe aan te zetten een staakt-het-vuren in het door oorlog verscheurde Gaza.

Tijdens een persconferentie op donderdag hebben vertegenwoordigers van United Auto Employees (UAW), United Electrical Employees en de American Postal Employees Union hun oproep geformuleerd als onderdeel van een lange geschiedenis van arbeidersbewegingen het ondersteunen van de mensenrechten in binnen- en buitenland.

“We weten dat vakbonden een brug vormen naar de strijd tegen alle vormen van haat, fobieën, racisme, seksisme, antisemitisme, homofobie, islamofobie en meer”, zegt Shawn Fain, voorzitter van de UAW.

“Nu is het tijd voor de relaxation van onze gekozen leiders om in actie te komen en te doen wat nodig is om het geweld te beëindigen.”

De persconferentie werd georganiseerd door de Democratische Afgevaardigden Cori Bush en Rashida Tlaib, die in oktober wetgeving introduceerden waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Tot nu toe zijn in Gaza ruim 18.700 Palestijnen gedood tijdens een aanhoudend Israëlisch militair offensief.

“Als activist en organisator en trotse dochter van een voormalig vakbondslid weet ik dat de fundamentele boodschap van elk gilde is om aan de kant van het volk te staan, te vechten voor hun waardigheid en te pleiten voor degenen die het meest gemarginaliseerd zijn”, zei Bush tijdens de bijeenkomst. persconferentie.

“Onze menselijkheid heeft een staakt-het-vuren nodig, en dat is precies de reden waarom ik zo blij ben dat de vakbonden hier vandaag zijn om zich bij deze strijd aan te sluiten, omdat we weten dat vakbonden weten hoe ze zich moeten organiseren. Vakbonden weten hoe ze moeten mobiliseren, stimuleren en stimuleren.”

‘Tijd voor werknemers om onze arbeidskracht te benutten’

Zowel de congresleden als de vakbondsleiders gebruikten de persconferentie om de politieke macht van de vakbonden te onderstrepen.

De UAW vertegenwoordigt bijvoorbeeld naar schatting 400.000 actieve leden, terwijl de American Postal Service Union 330.000 werknemers telt.

Ze lieten doorschemeren dat er bij de stembus gevolgen voor Biden zouden kunnen zijn als hij geen gehoor zou geven aan hun oproep tot een staakt-het-vuren.

“Terwijl de VS de Israëlische terreurcampagne financiert, betalen wij, de arbeiders, de rekening voor de massamoord op onschuldigen in Palestina”, zegt Janvi Madhani van de United Electrical Employees.

“Dit is het second voor werknemers om onze arbeidskracht en electorale macht te benutten om compromisloos solidair te zijn met de zaak van de Palestijnse vrijheid.”

Judy Beard, een vertegenwoordiger van de American Postal Employees Union, gaf aan dat de oproep van haar organisatie tot een staakt-het-vuren een weerspiegeling was van bredere opvattingen onder het Amerikaanse publiek.

“Als vakbond die staat voor gelijkheid, sociale rechtvaardigheid, mensenrechten en internationale solidariteit, verenigen we ons met miljoenen goede mensen (en) leden van het Congres”, zei ze. Haar vakbond kondigde op 8 november voor het eerst haar steun aan voor een staakt-het-vuren.

Meest ‘pro-labour’-president in de geschiedenis

Biden heeft zichzelf lange tijd aangeprezen als de “meest vakbondspresident in de Amerikaanse geschiedenis”.

Maar hoewel hij de steun genoot van zowel de UAW als de Amerikaanse Postal Employees Union Tijdens de presidentiële race van 2020 zou zijn onwil om op te roepen tot een staakt-het-vuren de vakbonden kunnen vervreemden terwijl hij op zoek is naar herverkiezing in 2024.

De Democratische president was terughoudend in het bekritiseren van het Israëlische militaire offensief in Gaza, daarbij verwijzend naar de “recht om zichzelf te verdedigen”in de nasleep van een aanval van 7 oktober waarbij 1.200 mensen om het leven kwamen.

Maar de daaropvolgende oorlog tegen Gaza heeft duizenden levens geëist, onder wie velen vrouwen en kinderen. Hele wijken zijn met de grond gelijk gemaakt, waarbij deskundigen van de Verenigde Naties waarschuwden voor een “ernstig risico op genocide” op het Palestijnse grondgebied.

De zich steeds verder uitbreidende humanitaire disaster in Gaza heeft tot wijdverbreide verontwaardiging geleid. Zelfs Biden heeft gewaarschuwd dat ‘willekeurige bombardementen’ ervoor zouden kunnen zorgen dat Israël de publieke steun verliest.

Toch hebben velen binnen Bidens eigen partij hem bekritiseerd vanwege zijn ‘onwankelbare steun’ voor Israël. Volgens de Working Households Social gathering, een linkse politieke groepering, hebben naar schatting 62 leden van het Amerikaanse Congres woensdag opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Uit een peiling van Reuters/Ipsos die vorige maand werd gepubliceerd, bleek ook dat 68 procent van de Amerikanen de oproep tot een staakt-het-vuren steunde. Dat aantal was alleen al onder de Democraten zelfs nog hoger.

Het verzamelen van vakbondssteun

Nu de presidentiële race van 2024 nadert, blijkt uit onderzoeken dat Biden achterop raakt bij zijn belangrijkste Republikeinse rivaal Donald Trump in belangrijke swing states als Michigan, die over grote Arabische en islamitische Amerikaanse staten beschikt. gemeenschappen.

Dat bleek uit een opiniepeiling van Bloomberg Information/Morning Seek the advice of die deze maand werd gepubliceerd Trump leidt Biden 46 procent tegen 42 in een één-op-één matchup in de staat.

Maar Biden heeft vooruitgang geboekt in zijn pogingen om Michigan’s relatief grote groep vakbondswerkers het hof te maken. Een geschatte 14 procent van de “loon- en salarisarbeiders” in de staat behoort tot een vakbond, hoger dan het nationale gemiddelde van 10 procent.

In september vloog Biden naar Michigan, waar hij de eerste zittende Amerikaanse president om een ​​piketlijn van stakende UAW-arbeiders te bezoeken.

De auto-unie bevond zich destijds midden in haar allereerste staking tegen alle ‘Grote Drie’ autobedrijven: Common Motors, Ford en Stellantis. De staking was ook de langste van de vakbond in bijna een kwart eeuw, en resulteerde in hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden voor autoarbeiders.

Maar Trump probeerde tijdens de staking ook een beroep te doen op autoarbeiders, door een bijeenkomst te houden een dag nadat Biden aan de piketlijn verscheen.

De UAW moet nog een kandidaat voor de race van 2024 goedkeuren. Met het hoofdkantoor in Detroit, Michigan, heeft het een aanzienlijke invloed in de zogenaamde ‘Rust Belt’-staten, waar de productie een historische motor van de lokale economie is geweest.

“Ik roep de relaxation van de arbeidersbeweging op om zich bij ons aan te sluiten in deze missie voor vrede en sociale rechtvaardigheid voor de hele mensheid”, zei Fain, de president van de UAW, donderdag, terwijl hij andere vakbondsleiders ertoe aanzette zich aan te sluiten bij de oproep tot een staakt-het-vuren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here