Home Concert Huisgedachten bij feestelijke gelegenheden – Simon Frith |

Huisgedachten bij feestelijke gelegenheden – Simon Frith |

0
Huisgedachten bij feestelijke gelegenheden – Simon Frith |


Stay muziekuitwisselingsblog

Deel

In onze nieuwste blogpost reflecteert Professor Simon Frith, mede-oprichter van Stay Music Alternate, professor Simon Frith OBE over de geschiedenis van festivals, en hoe ze zijn bestudeerd, en beschouwt hij de implicaties van Covid-19 voor hun toekomst.

Het Ruisrock Pageant, dat jaarlijks in Turku in Finland wordt gehouden, stond dit jaar gepland voor 3-5 juli. Het werd voor het eerst opgevoerd in 1970 en om het vijftigjarig jubileum te vieren organiseerde Kari Kallionemi van de Universiteit van Turku een studiedag waarop ik werd uitgenodigd om te spreken. Mijn onderwerp was de geschiedenis van rockfestivals. In dat geval werd de studiedag, web als het pageant, afgelast.

Op 13 mei heeft de Voogd gemeld: “De Britse onafhankelijke festivalsector dreigt in te storten, waarbij veel geannuleerde evenementen door de kieren van overheidssteunmaatregelen voor bedrijven vallen die lijden onder de coronacrisis.” Het verhaal was gebaseerd op een onderzoek van de Affiliation of Impartial Festivals (AIF) onder haar leden: 92% zei dat ze te maken kregen met kosten die hun bedrijf zouden kunnen ruïneren als gevolg van geannuleerde evenementen, waarbij bijna alle (98,5%) niet gedekt waren door een annuleringsverzekering. gerelateerd aan Covid-19. De sector werd geconfronteerd met ontslagen van gemiddeld 59% en lag op koers om tussen september 2020 en februari 2021 meer dan de helft van zijn personeelsbestand te verliezen. Zoals AIF opmerkte, “is de overgrote meerderheid van onze leden gefocust op het leveren van één enkele grote gebeurtenis gedurende het hele jaar, en dat is allemaal weggevaagd.

De verloren festivalzomer zal ongetwijfeld een enorme affect hebben op de livemuzieksector in het algemeen. Agent Matt Bates vertelde het Voogd dat tourende muzikanten tot tweederde van hun live-inkomsten zouden verliezen door het annuleren van festivals. Voor degenen die niet tot de supersterren behoren die in enviornment’s spelen: “Het feit dat ze deze zomer geen festivals kunnen spelen, heeft hun inkomen en levensonderhoud absoluut vernietigd”.(i)

Al snel nadat ik dit had gelezen, kwam ik er achter een weblog van altviool-superster Lawrence Energy, waarin hij nadenkt over hoe zijn leven plotseling was veranderd.

Ik begrijp niet hoe we weer web zo vrij de wereld rond kunnen reizen als voorheen. Een positief resultaat zou kunnen zijn dat dit betekent dat we ons muziekmaken veel meer lokaal moeten richten, op een gemeenschapsmanier. Gelukkig is dat sowieso iets waar ik van hou: ik heb mijn eigen pageant, het West Wycombe Chamber Music Pageant, en dat is ons ethos. Het is klein en op zeer korte termijn in elkaar gezet, maar we hebben een geweldig publiek en fantastische vrienden en collega’s doen het op die foundation.

Ik schaam me ervoor dat ik niet meer lokaal doe, need ik ga altijd weg om muziek te maken. Deze situatie zou ons tot nadenken kunnen dwingen. Ik ben er zeker van dat ieder van ons binnen een straal van anderhalve kilometer van waar we allemaal wonen een prachtige concertreeks zou kunnen beginnen. Misschien is een bijproduct hiervan dat we dichtbij moeten samenwerken. Als ik op één plek moet blijven, zou ik dat graag omarmen.(ii)

Voor AIF is de vraag hoe haar leden kunnen overleven in afwachting van de heropening van hun websites. Lawrence Energy stelt een andere vraag: niet hoe kunnen we terugkeren naar de normale gang van zaken, maar willen we dat wel?

Bij het voorbereiden van mijn historische lezing voor het Ruisrock-evenement viel het mij op hoe wijdverspreid het bedrijfsmodel ervan nu als vanzelfsprekend wordt beschouwd. In de afgelopen 25 jaar zijn rockfestivals, losjes gedefinieerd en begrepen, niet alleen de hoofdrol gaan spelen in de internationale economie van livemuziek, maar als gevolg daarvan ook in de internationale livemuziekwetenschap. Festivals lijken meer academische aandacht te trekken in meer disciplines dan welk ander populair muziekonderwerp dan ook. In een poging orde te scheppen in deze massa materiaal heb ik het in vier rubrieken ingedeeld.

  • Economie (inclusief werk op het gebied van advertising, toerisme, vrijetijdsstudies, evenementenbeheer en lokale economische ontwikkeling). Dit is om het pageant als een commodity te benaderen.
  • Sociologie (inclusief culturele research, jeugd- en verouderingsstudies en etnografie). Dit is om het pageant als een ritueel te benaderen.
  • Politiek (inclusief werk op het gebied van regelgeving, recht, beleid en ideologie). Dit is om het pageant te benaderen als een decor voor geschillen en oorzaken.
  • Psychologie (inclusief werk aan identiteit en welzijn). Dit om het pageant als een beleving te benaderen.

In veel van dit werk ontbreekt een gevoel voor geschiedenis en, in het bijzonder, een waardering voor twee fundamentele geschiedenislessen. Eerst, dingen veranderen: vóór 1970 waren er geen rockfestivals in Finland en dat is er ook niet noodzaak dat er na 2020 rockfestivals in Finland zullen zijn. Ten tweede: dingen veranderen niet. Muziekfestivals bestonden al lang vóór de rock en zullen nog lang daarna bestaan. Wat momenteel wordt verondersteld hoe festivals moeten zijn, is op de lange termijn slechts een second in de geschiedenis van festivals, een second dat nu ten einde zou kunnen lopen.

Door historisch naar rockfestivals te kijken, wordt de tegenstrijdige dynamiek van hun evolutie blootgelegd. Aan de ene kant is het organiseren van festivals een uiterst riskante aangelegenheid, waarbij mislukking altijd mogelijk is: de meeste rockfestivals overleven geen vijftig jaar; aan de andere kant waren maar heel weinig van deze festivals bedoeld als eenmalige evenementen. Het was de bedoeling dat ze in de nabije toekomst een jaarlijkse datum op de kalender zouden bezetten.

Enkele jaren geleden werd LMX gevraagd om deskundig bewijsmateriaal te leveren in een rechtszaak, een contractgeschil over een jaarlijks pageant. Het geschil werd uiteindelijk buitengerechtelijk beslecht, maar niet voordat we onze verklaring hadden opgesteld. De vraag die ons werd gesteld was simpel: wat was de waarschijnlijke levensverwachting van een gevestigd rockfestival? Emma Webster en Adam Behr benaderden dit door een uitgebreid overzicht te maken van waarom rockfestivals mislukken. Ze vonden vele redenen, zoals de IJslandse aswolk in 2010 en de Olympische Spelen in Londen in 2012, maar de meest voorkomende waren slecht weer en slechte kaartverkoop. Ons ‘deskundige’ oordeel (er werd van ons verwacht dat we een cijfer zouden geven, hoe voorzichtig ook) was dat redelijkerwijs kon worden verwacht dat het pageant in zijn huidige vorm nog eens 25 jaar zou blijven bestaan. We hadden Covid-19 niet verwacht, maar we waren ons ervan bewust dat de dreiging van een epidemie iets was dat we moesten opnemen in de risicoregisters van festivalorganisatoren. Belangrijker nog, we begrepen dat festivals deel uitmaken van de livemuziek-ecologie; na verloop van tijd moeten ze zich aanpassen aan allerlei ontwikkelingen in de livemuziekeconomie.

Toch verwachten mensen jaarlijks dat festivals terugkeren als bekende gebeurtenissen. In onze geschiedenis van livemuziek behandelen we de lancering van de Edinburgh Worldwide en Aldeburgh Festivals, de Sidmouth en Cambridge Festivals, de Glastonbury en Studying Festivals, WOMAD en het Brecon Jazz Pageant. Deze gebeurtenissen raakten zo diep verankerd in de culturele kalender dat voordat het coronavirus toesloeg niemand eraan leek te twijfelen dat ze voor altijd zouden doorgaan, hoewel ze, zoals we ook documenteren, in feite allemaal te maken kregen met ernstige bedreigingen voor hun voortbestaan ​​en om te overleven moesten ze overleven. accepteer nieuwe manieren om dingen te doen.

Er is hier sprake van een onderliggend historisch verhaal, een evolutie van grote evenementen: van het naoorlogse, door de staat gesubsidieerde mannequin van het kunstfestival, by way of de ontwikkeling van jazz-, folk- en free of charge festivals in de jaren vijftig en zestig naar de consolidatie van het rockfestival in de jaren zeventig en tachtig, naar de consolidatie van het rockfestival in de jaren zeventig en tachtig. de opkomst van grote internationale dance-evenementen zoals Creamfields en Tomorrowland rond de eeuwwisseling. Maar er is ook altijd een grote verscheidenheid aan kleine evenementen geweest, sommige geworteld in de lange traditie van oogstfeesten, dorpsshows en vakantievermaak aan zee, andere (zoals het kamermuziekfestival van Lawrence Energy in West Wycombe) georganiseerd door artiesten of door enthousiastelingen voor bepaalde doeleinden. muzieksoorten. Het is alsof er in Groot-Brittannië een constante stroom van festivals is, waaruit soms, met de juiste samenloop van economische en culturele omstandigheden, één soort evenement – ​​bijvoorbeeld Glastonbury – naar de oppervlakte borrelt en commerciële investeringen, aandacht in de massamedia en academische instellingen aantrekt. voordat het een vanzelfsprekende routine wordt of weer wegzakt tussen de talloze bijeenkomsten, buiten de publieke belangstelling.

Vanuit dit perspectief zijn de essentiële kwaliteiten van alle festivals zijn dit.

  • Ze geven een gevoel van gemeenschaphoe dan ook gedefinieerd en ervaren.
  • Zij zijn feestenof het nu gaat om vakanties, volwassen worden, of gewoon als een bijeenkomst van gelijkgestemde mensen, en kermissengebeurtenissen die buiten de alledaagse sociale normen en conventies vallen.
  • Het zijn instellingen voor lokaal handel En handel (en bij veel festivals zijn er routinematig muziekwedstrijden en prijzen betrokken).

Eén manier om naar de geschiedenis te kijken van wat bekend is geworden als rockfestivals, is door te onderzoeken hoe zij de noodzakelijke elementen van gemeenschap, feest en kleinschalige handel hebben behouden in de context van digitale technologie, massamarketing en het streven van bedrijven naar winst.(iii) Maar je moet ook beseffen dat Covid-19 nu een festivalmodel bedreigt dat misschien al de houdbaarheidsdatum had bereikt, zoals milieuactivisten al een tijdje suggereren.(iv) Zou het iets uitmaken als het Glastonbury Pageant nooit meer zou worden opgevoerd? Willen we dat Ruisrock zijn 100ste verjaardag viert?

Wat de huidige disaster mij heeft doen beseffen is dat een pageant een opmerkelijk flexibele manier is om gemeenschapsbanden en culturele verwachtingen te laten zien en, in zijn carnavalselementen, deze los te maken en belachelijk te maken. Festivals spelen deze sociale rol al eeuwenlang. Samenlevingen veranderen; festivals weerspiegelen de veranderingen. In plaats van te wanhopen dat onze favoriete festivals misschien nooit meer zullen plaatsvinden op de manier die we gewend zijn, moeten we uitkijken naar nieuwe festivals die op nieuwe manieren zullen plaatsvinden, op manieren die we ons momenteel niet kunnen voorstellen.

(i) https://www.theguardian.com/music/2020/might/13/uk-live-music-festivals-sector-at-risk-coronavirus

(ii) https://www.thestrad.com/playing-and-teaching/lawrence-power-life-lessons-from-lockdown/10640.article

(iii) Dit is een thema in de beste academische studie over rockfestivals in Groot-Brittannië, Chris Anderton’s 2018 Muziekfestivals in Groot-Brittannië. Voorbij het carnavaleske.

(iv) Zie bijvoorbeeld de LMX-blog van Abigail Dunn: http://livemusicexchange.org/weblog/looking-for-silver-linings-abigail-dunn/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here