Home Natuur Introverte dieren zijn misschien wel het meest innovatief

Introverte dieren zijn misschien wel het meest innovatief

0
Introverte dieren zijn misschien wel het meest innovatief


blueringmedia, AdobeStock

Ik zou graag willen denken dat er zich in het bos verlegen herten schuilhouden, die vernieuwend zijn in hun dagelijks leven.

Het heeft een aantal jaren geduurd, maar ik heb geleerd trots te zijn introvert; en, nou ja, als schrijver hoort het ook een beetje bij het territorium. Maar wij mensen zijn niet de enigen die introverte mensen onder ons hebben. Ook niet-menselijke dieren hebben hun deel van de ‘stille dieren’.

In haar boek uit 2012 Stil: de kracht van introverte mensen in een wereld die niet kan stoppen met praten auteur Susan Kaïn stelt dat “introverte mensen een opmerkelijk vermogen hebben om onafhankelijk te zijn.” Hun introspectieve karakter leidt volgens haar vaak tot een grotere creativiteit en een groter probleemoplossend vermogen. Het ligt in de menselijke natuur om de meningen van de mensen om je heen na te bootsen, dus alleen zijn kan je helpen je eigen ideeën te benutten, waardoor je zonder afleiding toegang krijgt tot je creativiteit. Dat geeft introverte mensen een voorsprong als leiders: een hoog niveau van creativiteit helpt om regelmatiger met betere ideeën te komen en unieke oplossingen voor problemen te vinden.

Het vermogen om innovatieve oplossingen te vinden voor bekende problemen – of om met antwoorden op nieuwe problemen te komen – biedt cruciale voordelen voor de aanpassing en het voortbestaan ​​van mensen, maar ook van dieren. En nu heeft een onderzoek door onderzoekers van de Spaanse Universiteit van Barcelona deze cognitieve vaardigheid geanalyseerd hoefdieren, een groep zoogdieren zoals dromedarissen, geiten en paarden, gekenmerkt door het lopen op de toppen van hun tenen of hoeven. De resultaten laten zien dat individuen die minder geïntegreerd zijn in de groep en degenen die banger zijn voor nieuwe objecten, het beste waren in het oplossen van een uitdaging van de onderzoekers: het openen van een voedselcontainer.

Wat zijn de kenmerken die specifieke dieren creatief maken? Een nieuw onderzoek, uitgevoerd met hoefdieren, zoals giraffen, suggereert dat een van hen mogelijk een introverte persoonlijkheid is. ©Delbars/Shutterstock.com

Giraffen beoordelen en schapen op maat maken

In het verleden zijn de meeste vergelijkende onderzoeken naar de evolutie van cognitieve vaardigheden uitgevoerd uitgevoerd op vogels en primaten, maar de evolutionaire druk waaraan deze dieren worden blootgesteld, kan anders zijn dan die van andere soorten. Daarom besloten wetenschappers van de Universiteit van Barcelona samen met andere consultants van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie en de Universiteit van Leipzig in Duitsland om andere taxa op te nemen – in dit geval hoefdieren.

Er werd een experiment uitgevoerd op 111 dieren van 13 verschillende soorten, waaronder herten, dromedarissen, giraffen, geiten, lama’s, Przewalki-paarden en schapen, naast andere hoefdieren, die in gevangenschap leefden in dierentuinen in Barcelona, ​​Spanje; La Barben, Frankrijk; en Leipzig en Neurenberg, Duitsland. Elk van deze groepen dieren kreeg een check voorgelegd, bestaande uit het openen van een soort bekerhouder die ze niet kenden en waarin hun favoriete eten zat.

Alle dieren waren voorheen geclassificeerd op foundation van verschillende aspecten die van invloed konden zijn op hun vermogen om problemen op te lossen, zoals hun dieet, angst voor nieuwe voorwerpen en hun sociale integratie in hun groepen. Het doel was om de individuele en sociaal-ecologische kenmerken te identificeren van de dieren die het meest succesvol waren bij het werken aan de uitdaging die de onderzoekers hadden voorbereid.

Anekcen Kypoyknh, AdobeStock

De dynamiek van splijting en fusie komt veel voor bij het hoeden van hoefdieren, zoals de paarden van Przewalski. Deze dieren leefden ooit in heel Azië en Europa. Maar de concurrentie met mensen en vee – evenals veranderingen in de omgeving – leidden ertoe dat de paarden naar het oosten, naar Azië, trokken en uiteindelijk in het wild uitstierven. Tegenwoordig zijn Przewalski-paarden alleen te vinden op herintroductielocaties in China, Kazachstan en Mongolië.

Handige dromedarissen en begaafde geiten

Gemiddeld nam 62% van de proefpersonen in dit onderzoek deel aan ten minste één voorwaarde van de taak. De deelname varieerde echter sterk per soort: 100% van de dromedarissen naderde de cups, maar slechts 33% van de schapen. In totaal slaagde slechts 36% van de proefpersonen (40 dieren) erin minstens één keer voedsel te verzamelen. De soorten met een hoger share succesvolle individuen waren dromedarissen en geiten, waarbij respectievelijk 86% en 69% van de individuen de bekers openden.

Gedomesticeerde soorten en soorten met een hogere splijtings-fusiedynamiek (die behoren tot complexe groepen die samengaan of uiteengaan, afhankelijk van de omgeving en de tijd) hadden een grotere kans om aan de taak deel te nemen, internet als individuen die minder neofoob waren (die bang waren voor of afkeer van nieuwigheid of nieuwe dingen). Bovendien hadden minder neofobe individuen en sociaal minder geïntegreerde individuen een grotere kans om de taak op te lossen.

In succesvolle gevallen beoordeelden de onderzoekers de diversiteit van de middelen die werden gebruikt om de uitdaging op te lossen. De meeste triomfantelijke dieren openden de containers met hun lippen, snuit of neus; slechts negen van deze veertig dieren gebruikten meer dan één strategie om de uitdaging op te lossen, zoals het deksel voorzichtig met hun lippen optillen of de beker op de grond slaan.

Oleg Zjoekov, AdobeStock

Dromedarissen bleken een van de minst neofobe hoefdieren te zijn. Iedereen die aan een current onderzoek heeft deelgenomen, benaderde bekers die onderzoekers hadden opgesteld en die ze nog niet eerder hadden gezien.

Over het algemeen concluderen de onderzoekers dat de dieren hebben aangetoond dat persoonlijkheidskenmerken en sociale integratie een belangrijke rol spelen bij hoefdieren, door op betrouwbare wijze de variatie in hun probleemoplossende vaardigheden te verklaren.

Leeuwenhartige eenlingen en onderzoeken naar hoefdieren

De bevindingen uit dit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Proces van de Royal Society B in april 2023, zijn in lijn met recente wetenschappelijke literatuur over gevangenschap en wilde primaten; en ze laten zien dat minder sociaal geïntegreerde individuen minder snel hulpbronnen, zoals voedsel, zullen verkrijgen, maar dat ze eerder de neofobie zullen overwinnen om hun situatie te verbeteren.

Dit artikel is ook een baanbrekend onderzoek op het gebied van cognitieonderzoek bij hoefdieren, aangezien “er nauwelijks een handvol soortgelijke onderzoeken zijn” met dit soort soorten, zeggen de auteurs. Het bevestigt dat hoefdieren een veelbelovende groep dieren zijn voor het testen van evolutietheorieën met een vergelijkende benadering.

Klanarong Chitmung, AdobeStock

De proefpersonen met schapen in het onderzoek waren inderdaad ‘schaapachtig’: ze gedroegen zich schuchter, waarbij slechts 33% van hen dapper genoeg was om de bekers te benaderen.

Verlegen op de savanne en teruggetrokken in het bos

Dit nieuwe natuuronderzoek doet me voorstellen dat ik me ergens in het bos of in het volle zicht op de weg verstop Afrikaanse savanne, er zijn verlegen herten en teruggetrokken giraffen, die creatievere beslissingen nemen en meer problemen oplossen dan hun meer extraverte en luidruchtige soortgenoten.

Ik denk graag dat wij, introverte mensen, veel hebben om over op te scheppen en trots op te zijn. Introverte mensen van de wereld, ik sta graag in jullie gelederen, of jullie nu twee of vier voeten hebben.

Op het vinden van je ware plaatsen en natuurlijke habitats,

Snoep

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here