Home Technologie COP28: Olie- en gasbedrijven komen overeen om methaan te verminderen op de VN-klimaatconferentie

COP28: Olie- en gasbedrijven komen overeen om methaan te verminderen op de VN-klimaatconferentie

0
COP28: Olie- en gasbedrijven komen overeen om methaan te verminderen op de VN-klimaatconferentie


Onderhandelaars van over de hele wereld kwamen vorige week bijeen op de COP28-klimaatconferentie in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en kwamen overeen om meer geld te steken in beloften om te bezuinigen. methaan vervuiling. Als deze beloften worden nagekomen, kunnen ze vóór het einde van dit decennium een ​​aanzienlijke hoeveelheid opwarming voorkomen. Maar dat is een grote vraag, vooral omdat landen terughoudend blijven in het aanpakken van de grootste bron van methaanemissies.

Methaan is grofweg een machtig broeikasgas 30 keer krachtiger dan koolstofdioxide als het gaat om het vasthouden van warmte in de atmosfeer. Ongeveer 60 procent van de mondiale methaanuitstoot is afkomstig van menselijke activiteiten een kwart van alle opwarming. Maar in tegenstelling tot koolstofdioxide blijft het niet zo lang in de lucht hangen, dus het terugdringen van de methaanproductie van de mensheid is een van de snelste manieren om de opwarming van de planeet te verminderen.

Het heeft ook waarde als brandstof, dus er is een financiële prikkel om methaan op te vangen en te verbranden in plaats van het te laten ontsnappen. Bovendien is veel methaanvervuiling vaak afkomstig van verschillende bronnen, zoals gasbronnen en stortplaatsen, dus het aanpakken van deze faciliteiten voor bezuinigingen kan een buitensporig impact hebben.

Dit alles maakt methaan tot een rijp, sappig doelwit voor mensen die hopen de CO2-uitstoot te beteugelen klimaatverandering – wat een grotere vermindering van de opwarming oplevert en tegen lagere kosten dan alleen het beperken van de kooldioxide.

Tot nu toe hebben meer dan 150 landen zich al bij het programma aangesloten Mondiale methaanbelofte. Het verplicht de ondertekenaars om de methaanemissies uit menselijke bronnen tegen het einde van dit decennium met 30 procent terug te dringen ten opzichte van het niveau van 2020, wat, indien dit wordt gerealiseerd, het potentieel heeft om een ​​opwarming van 0,2 graden Celsius tegen 2050 (0,36 graden Fahrenheit) te voorkomen.

Op COP28 hebben verschillende landen – waaronder de VS, Canada, BraziliëEn Egypte – hebben aangekondigd hoe zij van plan zijn hun doelstellingen te bereiken, en landen hebben meer dan aangekondigd $ 1 miljard aan nieuwe subsidiefinanciering om methaan te helpen verminderen.

De Verenigde Staten zijn de het op twee na grootste methaanuitstotende land na China En Rusland. De nieuwe Amerikaanse methaanregelgeving voor de olie- en gasindustrie, die de… Milieubeschermingsagentschap die op de conferentie als definitieve regel werd aangekondigd, zou tussen 2024 en 2038 58 miljoen ton methaanvervuiling voorkomen. De verordening vereist ook upgrades van apparatuur en regelmatige inspecties van systemen voor verontreinigingscontrole.

De regelgeving kreeg zelfs lof van een oliemaatschappij: “We waarderen de manier waarop EPA, NGO’s en de industrie hebben samengewerkt aan deze regelgeving”, zei BP America-president Orlando Alvarez in een verklaring. “In de geest van COP28 zorgt de inbreng van een breed scala aan belanghebbenden voor een duurzamere en effectievere aanpak beleid.”

Dit jaar hebben een aantal bedrijven tijdens de COP ook beloofd hun methaanproductie te verminderen. Onder de Handvest voor het koolstofvrij maken van olie en gasoline50 bedrijven die 40 procent van de mondiale olieproductie voor hun rekening nemen, hebben zich ertoe verbonden hun methaanemissies tegen 2050 te elimineren. Ze hebben zich ook ertoe verbonden het affakkelen tegen 2030 te beëindigen. Affakkelen is een praktijk waarbij oliebronnen opgehoopt methaan verbranden in plaats van het op te vangen vanwege regelgeving, voor de veiligheid of omdat het kosteneffectiever is. Om dit te vergemakkelijken heeft de Wereldbank de oprichting aangekondigd van een Trustfonds van $ 250 miljoen om bedrijven te helpen affakkelen te voorkomen, maar grote olie- en gasbedrijven wel Chevron en Exxon Mobil weigerden een bijdrage te leveren voor nu.

Weinig van de aangekondigde acties omvatten echter de grootste oorzaak van methaanvervuiling: het voedsel dat we eten.

Van het bewerken van de grond tot het planten van gewassen, tot kunstmest, vee, mest, oogsten, scheepvaart en afval: voedselsystemen produceren 34 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Landbouw is de de grootste antropogene of door de mens aangedreven bron van methaan, en het grootste deel daarvan komt door onze honger naar vlees. Dieren die voor voedsel worden gefokt, zijn verantwoordelijk voor 32 procent van door de mens aangedreven methaan.

Slechts één koe kan overal vandaan produceren Jaarlijks 154 tot 264 pond methaanDe 1,5 miljard runderen die over de hele wereld voor rundvlees worden gefokt, boeren dus samen 231 miljard pond van dit broeikasgas op.

Een grote groep bruine, zwarte en witte koeien kijkt de kijker aan door een prikkeldraadomheining.  Foto genomen op 31 mei 2021, nabij Harris Ranch, Californië.

Eén koe kan tot 264 pond methaan per jaar produceren.
George Rose/Getty Photos

Er zijn op de COP28 enkele kleine inspanningen geleverd om de klimaatimpact van voedsel aan te pakken, en tijdens de bijeenkomst is meer tijd aan de landbouw besteed dan tijdens eerdere conferenties. Meer dan tweederde van het menu voor de conferentie was plantaardig, wat een veel kleinere behoefte aan land, water en energie met zich meebrengt dan een menu dat meer dieren bevat. Meer dan 100 landen overeengekomen om manieren te vinden om de uitstoot van de voedselproductie te verminderen. De VS en de VAE hebben dat aangekondigd 17 miljard greenback bijeengebracht om klimaatvriendelijkere landbouwtactieken over de hele wereld te bevorderen. Er waren ook een paar nieuwe aankondigingen die specifiek betrekking hadden op methaan. Canada geïntroduceerd stimuleringsmaatregelen voor Canadese boeren om de methaanemissies van hun veehouderijen terug te dringen. En een aantal van de ‘s werelds grootste zuivelproducenten Ze zeiden dat ze volgend jaar zullen beginnen met het rapporteren van hun methaanemissies en plannen zullen opstellen om deze terug te dringen.

Maar er is weinig animo om de vraag naar vlees en zuivel terug te dringen, vooral onder de rijke landen die de meeste dierlijke producten consumeren. zoals Kenny Torrella van Vox uitlegde:

De desinteresse van westerse regeringen in het veranderen van diëten is niet verrassend: vlees blijft het derde spoor van de klimaatpolitiek. Het smaakt lekker, het is een steunpilaar geworden van de westerse diëten en het is verbonden geraakt met idealen als welvaart en mannelijkheid. Het van het menu halen om de planeet te helpen redden is politiek niet populair, dus zelfs milieubewuste politici, milieuactivisten en klimaatverslaggevers vermijden de kwestie grotendeels.

Volgens documenten verkregen door DeSmog en de Guardian, beweren sommige lobbyisten op de COP28 zelfs dat meer vlees en zuivel gunstig zijn voor het milieu. The Guardian meldde ook dat sommige voormalige functionarissen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zeiden dat hun werk de schadelijke methaaneffecten van vee aantoont werd buitenspel gezet en gecensureerd.

De onwil om zelfs maar de gevolgen voor het klimaat van het fokken van dieren voor voedsel te erkennen, is verontrustend aan het einde van de disaster warmste jaar ooit gemeten. Volgens de FAOmoet de methaanuitstoot door vee tegen 2030 met 25 procent dalen ten opzichte van 2020 om op koers te blijven voor de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde deze eeuw te beperken tot minder dan 1,5°C of two,7°F. De totale uitstoot van warmtevangende gassen is nog steeds aanwezig gepland om te verhogenwaardoor deze doelen bijna buiten bereik zijn.

Zelfs met de nieuwe ronde van toezeggingen op de COP28 zal de wereld waarschijnlijk voorbij de 1,5°C-doelstelling komen, aldus de Internationaal Energieagentschapen het valt nog te bezien of zelfs deze lauwe beloften zullen worden vervuld.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here