Home Wereldnieuws Britse Sunak wint stemming in het parlement over deportatie van asielzoekers naar Rwanda | Politiek nieuws

Britse Sunak wint stemming in het parlement over deportatie van asielzoekers naar Rwanda | Politiek nieuws

0
Britse Sunak wint stemming in het parlement over deportatie van asielzoekers naar Rwanda |  Politiek nieuws


Sunak neemt het op tegen de rebellen van de Conservatieve Partij door een scherpe stemming te winnen over zijn nieuwste plannen om vluchtelingen en migranten naar Rwanda te sturen.

De noodwet van de Britse premier Rishi Sunak om zijn plan om asielzoekers naar Rwanda te sturen nieuw leven in te blazen, heeft een nederlaag in het parlement voorkomen. Hij overleefde een opstand van tientallen van zijn eigen parlementsleden die de diepe verdeeldheid van zijn partij blootlegde.

Sunak, die dat wel heeft gedaan zijn reputatie gevestigd over de strategie ondanks waarschuwingen in elke fase dat het niet zou werken, gained dinsdag de eerste stemming over het plan in het Lagerhuis met 313 tegen 269 na laatste wanhopige onderhandelingen en drama in het parlement.

Ondanks de overwinning bleek uit de uitslag dat de premier moeite heeft om de controle over zijn partij te behouden.

Gematigde conservatieven zeiden dat ze het voorstel niet zullen steunen wetsontwerp als dit betekent dat Groot-Brittannië zijn verplichtingen op het gebied van de mensenrechten zal schenden, en rechtse politici zeggen dat dit niet ver genoeg gaat.

De gebroken conservatieven van Sunak hebben een groot deel van hun self-discipline verloren en staan, na dertien jaar aan de macht te zijn geweest, ongeveer twintig punten achter op de oppositiepartij Labour, terwijl er volgend jaar verkiezingen worden verwacht.

“We hebben collectief besloten dat we het wetsvoorstel vanavond niet kunnen steunen vanwege de vele omissies ervan”, zei Mark Francois namens enkele rechtse conservatieve wetgevers. Ze zeiden dat ze zich liever van stemming zouden onthouden dan Sunak zouden steunen.

Alle conservatieve wetgevers hadden van degenen die verantwoordelijk waren voor het partijmanagement de opdracht gekregen om het wetsvoorstel te steunen, en de onthoudingen waren een voorproefje van waarschijnlijke verdere opstanden in de volgende fasen van het parlementaire proces.

“Laten we dit in januari weer oppakken. We zullen amendementen indienen en van daaruit verder gaan”, zei Francois, die zei dat de groep van ongeveer veertig rechtse wetgevers zich het recht had voorbehouden om op een later tijdstip tegen de wetgeving te stemmen.

Als teken van hoe onzeker Sunak was over de uitkomst, verliet de Britse minister van klimaatverandering, Graham Stuart, de COP28-klimaatbesprekingen in Dubai om terug te keren naar het parlement om te stemmen, ondanks dat er nog steeds kritische onderhandelingen gaande waren.

De premier werd gedwongen om potentiële rebellen tijdens een ontbijtbijeenkomst in Downing Road aan te geven dat ze de wetgeving later konden wijzigen om hen aan te moedigen zich terug te trekken uit een opstand die het wetsvoorstel zou hebben gedood.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here