Home Voedsel Brie Dauphinoise Aardappelen | ReceptTin Eats

Brie Dauphinoise Aardappelen | ReceptTin Eats

0
Brie Dauphinoise Aardappelen | ReceptTin Eats


Ik ben zo opgewonden om deze Brie Dauphinoise-aardappelen te delen, omdat deze aan veel eisen voldoet! Really feel good meals met wow-factor, ongelofelijk lekker, ongecompliceerd, ideaal als make-ahead en niet zo duur. Het perfecte aardappelbijgerecht voor speciale gelegenheden!

Brie Dauphinoise Aardappelen foto

Aardappel Dauphinoise – verhoogd

Vroeger dacht ik klassiek Aardappel Dauphinoise was het ultieme aardappelgebak. Maar toen gooiden we er brie op, bakten het en het katapulteerde naar een andere stratosfeer! Omdat brie elke dag van de week de gewone kaas overtreft, en bij speciale gelegenheden tweemaal.

Denk aan: in je mond smeltende laagjes dun gesneden aardappel die wegborrelen in een boterroomsaus geparfumeerd met precies de juiste hoeveelheid knoflook en tijm. Al geweldig.

Maar dan plaatsen we de brie erbovenop, snijden we hem met de voorkant naar beneden, en stoppen hem terug in de oven totdat hij smelt en over het hele oppervlak sijpelt en langs de zijkanten sijpelt. Ongelooflijk.

En dan – je snijdt in de briehuiden en ontdekt daaronder zakken met kleverige brie. Je ogen worden groter, je gezicht splijt in een grote grijns, je doet een vrolijk dansje en je haalt veel, veel meer op dan je eerlijke deel.

Je weet dat ik mezelf hier beschrijf. Hoewel ik durf te wedden dat dit jou ook beschrijft, als je dit maakt!!

Brie Dauphinoise Aardappelen vers gebakken
Ik hou van de visuele impression van de minibrie op het oppervlak!

Ingrediënten in Brie Dauphinoise Aardappelen

Dit recept is eigenlijk een vereenvoudigde versie van tartiflette, een aardappelkoekje uit de Franse Alpen. Het wordt gebakken met Reblochon-kaas erop, een van die scherpe kazen met gewassen korst die ik hier in Australië nog niet heb gezien. Dus we gaan voor goede ouwe brie in onze versie! Dit is wat je nodig hebt:

1. Minibrietjes

Voor dit recept zijn 3 kleine brie’s nodig van 8 cm breed en elk 125 g. ik gebruik de Woolworths-merk één die $ 2,80 per stuk kosten. Doe geen moeite met ambachtelijke brie, het is verspild voor dit gerecht!

Brie voor Brie Dauphinoise Aardappelen
Als je naar deze foto kijkt voor de maatcontext: onthoud: ik heb kleine handen. 😂

Kleine bries werken goed, need als ze in tweeën zijn gedeeld, bedekken 3 kleine briesjes bijna volledig het oppervlak van een ovenschaal van 1,5 liter waarin de aardappeldauphinoise wordt gebakken. Het idee achter het gebruik van kleine stukjes is dat de schil van de kaas een deel van de kaas bevat, zelfs als deze volledig gesmolten is, zodat je een indrukwekkend vocht krijgt als je erin snijdt.

Als u de kleine echter niet kunt vinden, gebruikt u gewoon twee grotere. Ik zou ze heel houden, zodat de schil een deel van de kaas eronder vasthoudt, need eerlijk gezegd is dat een van de geweldige dingen aan dit gerecht. 🥰

Brie versus camembert – Camembert werkt internet zo goed, alleen is brie rijker (~65% vet versus 45%).

2. Het aardappelbakgedeelte

Dit zijn dezelfde ingrediënten als klassiek Dauphinoise-aardappelen exclusief geraspte kaas. Need zelfs de zelfverklaarde Kaaskoningin geeft toe dat dat teveel kaas zou zijn!

Ingrediënten in Brie Dauphinoise Aardappelen
 • Aardappelen – We willen zetmeelrijke aardappelen gebruiken voor dit soort aardappelschotels, zodat ze afbreken en zacht en luchtig worden, in plaats van glad zoals vastkokende aardappelen. Het is zo teleurstellend als je de gesmolten kaasachtige topping doorsnijdt en ontdekt dat de aardappelschijfjes alle kanten op glijden (uit de levendige beschrijving kun je wel raden dat ik die fout heb gemaakt!).

  Australië – Sebago (die met vuil geborstelde aardappelen) zijn ideaal. VS – Russet en VK – King Edward of Maris Piper zijn excellent. Of andere zetmeelrijke aardappelen – Hollandse crèmes, King Edwards of Pink Delight.

 • Room – Verdikte of zware room werkt het beste, anders elke volvette room. Dit is de saus in Dauphinoise die de aardappelen zo heerlijk romig maakt.

 • Knoflook en boter – Gemengd met de room voor een heerlijk boterachtige, knoflookachtige smaak in de romige saus.

 • Verse tijm – Verspreid over elke laag aardappelen voegt verse tijm een ​​prachtig vleugje kruidige smaak toe. Gedroogde tijm is echt niet hetzelfde. Maar als je echt niet vers kunt krijgen, gebruik dan gewoon gedroogd (de helft van de hoeveelheid gedroogd is intenser dan vers).

 • Zout en peper – Voor het verspreiden over de lagen tijdens het monteren.


Hoe maak je Brie Dauphinoise-aardappelen?

Het deel dat een beetje kieskeurig is, is het in dunne plakjes snijden van de aardappelen, maar als je een mandoline hebt, maak je er korte metten mee. Verder is dit een fluitje van een cent om te maken!

 1. Snijd de brie horizontaal doormidden om 2 rondjes te vormen. Doe dit terwijl de koelkast koud is, dat is gemakkelijker (het snijden van kleverige brie op kamertemperatuur is een puinhoop!).

 2. Roomsaus – Meng de room, boter en knoflook in een kan.

 1. Plak Maak de aardappelen schoon met een mandoline (als je die hebt), slijp anders je mes en ga aan de slag!

 2. Laag een derde van de aardappelen in een ovenschaal van 1,5 liter. Giet er een derde van de room over (zorg ervoor dat je ook een deel van de knoflook op de bodem opschept) en bestrooi met een derde van de tijm, zout en peper.

 1. Herhalen nog twee keer, waarbij je alle room, tijm, zout en peper gebruikt, zodat je in totaal 3 lagen hebt.

 2. Omslag met folie en bak gedurende 1 uur en 20 minuten of tot de aardappelen bijna gaar zijn, dat wil zeggen. zacht (gebruik een botermes om in het midden te testen).

  Ik weet dat dat lang klinkt, en die van jou is misschien sneller, vooral als je een grotere ovenschaal gebruikt, zodat de aardappelen niet zo diep worden gestapeld als de mijne. Maar voor mij duurt het consequent 80 minuten! Tijdens de brie-smelttijd van 30 minuten worden de aardappelen niet veel zachter, ze genieten er gewoon van om weg te borrelen in de smeltende brie.

 1. Brie – Verwijder de folie. Leg de brie erop, met de voorkant naar beneden gesneden.

 2. Bakken gedurende nog eens 30 minuten of tot de gesmolten brie borrelt en de randen goudbruin zijn. Rust 5 minuten en serveer!

Brie Dauphinoise-aardappelen scheppen
Brie Dauphinoise Aardappelen in een kom
Op de foto met Granaatappel Spinazie Salade en ingeademd als avondeten!

Het is een kant….het is een maaltijd!

Je weet dat ik dit als bijgerecht aan je voorleg. Er gaan geruchten rond in de WhatsApp-thread van de RecipeTin-familie dat dit op eerste kerstdag naast de Zeevruchtenschotel wat zo goed zou gaan – denk aan lichte, koude zeevruchten met warme, vochtige aardappeldauphinoise. JA!!!

Maar ik overdrijf niet als ik zeg dat ik kommen hiervan heb geïnhaleerd als maaltijd met een groene salade. Het is hierboven afgebeeld met een passende vakantie Granaatappelsalade (er zitten gekonfijte walnoten in!). En nog geen 5 minuten geleden was ik klaar met het maken van de receptvideo en hiermee was het avondeten Raket salade aan de kant.

Vooruit maken – en restjes

En tot slot wil ik je laten weten dat dit een make-ahead schoonheid is! Monteer en bak voor het overdekte deel. Zet het in de koelkast en bak het op de dag zelf af met de brie erop.

Als u het geluk heeft restjes over te hebben, raad ik u ten zeerste aan om het gerecht achter in de koelkast te verstoppen, zodat u van de restjes kunt genieten zonder ze te delen. Of doe wat ik een vriend voorstelde: bedek het met folie en label het als RAW CHICKEN (om tienerjongens af te schrikken). Het werkt. 😈 – Nagi x


Kijk hoe je het maakt

Honger naar meer? Abonneer u op mijn nieuwsbrief en volg mee Fb, Pinterest En Instagram voor alle laatste updates.

Brie Dauphinoise Aardappelen foto

Brie Aardappel Dauphinoise (Gratin)

Porties10 mensen

Tik of beweeg met de muis om te schalen

Receptvideo hierboven. Vroeger dacht ik klassiek Aardappel Dauphinoise was het ultieme aardappelgebak. Maar toen gooiden we er brie op en het katapulteerde naar een andere stratosfeer! Omdat brie elke dag van de week de gewone kaas overtreft, en bij speciale gelegenheden tweemaal.Minibrie’s zijn van goede waarde in supermarkten ($ 2,80 per stuk), dure exemplaren worden voor dit doel verspild. Dit is ook geweldig om vooruit te maken.

Instructies

 • Crème mengsel: Doe boter, room en knoflook in een kan. Meng tot gecombineerd.

 • Oven voorverwarmen tot 180°C/350°F (zowel hetelucht- als standaardovens).

 • Aardappelen snijden: Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van 3 mm dik. Of gebruik een snijmachine!

 • Laag 1: Verdeel 1/3 van de aardappelen in een ovenschaal van 1,5 liter (Opmerking 5). Giet er vervolgens 1/3 van het Roommengsel over, bestrooi met 1/3 van het zout, peper en tijm.

 • Lagen 2 & 3: Herhaal dit voor de 2e en derde laag.

 • Afdekken en bakken: Dek af met folie en bak gedurende 1 uur en 20 minuten of tot de aardappelen in het midden zacht zijn (gebruik een mes om te testen), dit kan 1 1/2 uur duren. (Opmerking 6)

 • Bestrijk met brie en bak opnieuw: Folie verwijderen. Leg de brie op het oppervlak, met de snijkant naar beneden. Bak nog eens 30 minuten tot de brie vochtig is en de randen goudkleurig zijn.

 • Serveer – Sta 5 minuten voor het serveren en wees bereid om te zwijmelen!

Receptnotities:

1. Crème – Gebruik voor een lichtere versie licht vet, of half om half (of gebruik 1/2 room, halve melk). Maar het zal niet hetzelfde rijke mondgevoel hebben. Probeer dit niet met alleen melk.
2. Aardappelen – Australië: gebruik Sebago (“vuile” aardappelen, overal verkrijgbaar), VS: Russet, VK: King Edward of Maris Piper
OF andere zetmeelrijke aardappelen. Hollandse crèmes, King Edwards of purple delight. Ook geweldige allrounders als golden delight, coliban en purple rascal zijn prima.
3. Tijm – Probeer echt vers te komen voor dit bijzondere gerecht. Maar als dat niet lukt, gebruik dan 1 theelepel gedroogde tijm en druk deze tussen je vingers tot een poeder, zodat er een beetje further smaak vrijkomt.
4. Brie – Je hoeft geen dure te kopen, ik gebruik de Woolworths-merk één (125g/4oz, 8cm / 3″ diameter) die $2,80 per stuk kosten. Camembert werkt ook, maar brie is rijker en heeft een hoger vetgehalte van ~65% versus 45% voor camembert.
Snijd wanneer de koelkast koud ishet is gemakkelijker omdat het steviger is.
Kleine brie werkt het beste omdat 3 in tweeën gesneden het oppervlak mooi zullen bedekken, en de schil houdt een deel van de vochtige kaas huge, hoewel een deel eruit zal sijpelen en zich over het oppervlak zal verspreiden en langs de zijkanten sijpelt.
Als je niet klein kunt worden, gebruik dan gewoon 2 grotere.
5. Grootte van ovenschaal – Ik gebruik een ovale vorm van 1,5 liter / 1,5 Qt / 6, 18 x 26 cm x 5 cm / 7 x 11 x 2 inch, of daaromtrent, maar het is vol tot aan de rand, dus een iets grotere zou idealer zijn. Een koekenpan van 26 cm / 11″ werkt ook uitstekend. Een vierkante pan van 20 cm/8″ is dat wel te klein. Een groter gerecht is prima, maar betekent alleen dat de gegratineerde aardappelen niet zo diep zijn
6. Baktijd – Zal verschillen afhankelijk van de vorm van de schaal, de diepte van de aardappelen, het warmtebehoud van de ovenschaal, de betrouwbaarheid van de oven enz., 1 uur en 20 minuten afgedekt is voor mij altijd de tijd.
7. Maak vooruit: Bijna excellent om vooruit te maken! Bak afgedekt met folie tot de aardappelen volledig gaar zijn (dit kan 1 1/2 uur duren). Koel onbedekt op het aanrecht en zet vervolgens afgedekt in de koelkast. Haal het 2 uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm in de oven afgedekt met aluminiumfolie gedurende 15 minuten, leg de brie erop en bak onafgedekt 30 minuten.
Om het sneller te maken, kun je het in de magnetron zetten en dan in de oven doen (dit is compact, dus het duurt behoorlijk lang voordat het in de oven is opgewarmd, afhankelijk van de diepte van de ovenschaal die je gebruikt).
Restjes in de koelkast 3 tot 4 dagen houdbaar.
Voeding gaat uit van 10 porties.

Voedingswaarde-informatie:

Portie: 110GCalorieën: 334cal (17%)Koolhydraten: 16G (5%)Eiwit: 11G (22%)Vet: 26G (40%)Verzadigd vet: 16G (100%)Meervoudig onverzadigd vet: 1GEnkelvoudig onverzadigd vet: 7GTrans vet: 0,1GLdl cholesterol: 85mg (28%)Natrium: 483mg (21%)Potassium: 430mg (12%)Vezel: 1G (4%)Suiker: 2G (2%)Vitamine A: 847IU (17%)Vitamine C: 6mg (7%)Calcium: 107mg (11%)Ijzer: 1mg (6%)

Meer aardappelkanten waar ik van hou


Het leven van DozerLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here