Home Wereldnieuws WHO roept op tot onmiddellijke doorgang van humanitaire hulp naar Gaza | Israëlisch-Palestijns battle Nieuws

WHO roept op tot onmiddellijke doorgang van humanitaire hulp naar Gaza | Israëlisch-Palestijns battle Nieuws

0
WHO roept op tot onmiddellijke doorgang van humanitaire hulp naar Gaza |  Israëlisch-Palestijns battle Nieuws


Chief Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt dat hij hoopt dat de resolutie het startpunt zal zijn voor verdere VN-actie tegen crises.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft overeenstemming bereikt over een resolutie, de eerste van een organisatie van de Verenigde Naties, waarin wordt opgeroepen tot onmiddellijke toegang tot essentiële humanitaire hulp en een einde aan de gevechten in Gaza.

De resolutie – waarin wordt opgeroepen tot de “onmiddellijke, aanhoudende en ongehinderde doorgang van humanitaire hulp, inclusief de toegang van medisch personeel” – werd zondag bij consensus aangenomen aan het einde van een speciale zitting van de Raad van Bestuur van de WHO.

Het riep ook “alle partijen op om hun verplichtingen onder het internationaal recht na te komen” en herbevestigde “dat alle partijen bij een gewapend battle volledig moeten voldoen aan de verplichtingen die op hen van toepassing zijn onder het internationaal humanitair recht met betrekking tot de bescherming van burgers in gewapende conflicten en van medisch personeel. ”

De bijzondere vergadering van de raad van bestuur was pas de zevende in de 75-jarige geschiedenis van de WHO.

De passage van de resolutie “onderstreept het belang van gezondheid als universele prioriteit, onder alle omstandigheden, en de rol van gezondheidszorg en humanitarisme bij het bouwen van bruggen naar vrede, zelfs in de moeilijkste situaties”, zei de WHO in een verklaring na de bijeenkomst. ontmoeting.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN-Veiligheidsraad) heeft moeite gehad om te reageren op de zich verdiepende disaster in Gaza die uitbrak nadat de Palestijnse gewapende groep Hamas een ongekende aanval op Israël lanceerde, waarbij 1.200 mensen om het leven kwamen en meer dan 200 gevangen werden genomen.

Als reactie hierop heeft Israël Hamas de oorlog verklaard en Gaza, dat Hamas sinds 2006 controleert, onderworpen aan meedogenloze aanvallen, waarbij minstens 18.000 mensen omkwamen.

De VN zegt dat ongeveer 80 procent van de bevolking ontheemd is en te maken heeft met tekorten aan voedsel, water en medicijnen, samen met een groeiende dreiging van ziekten.

Vrijdag werd een resolutie voor een humanitair staakt-het-vuren, ingediend door de Verenigde Arabische Emiraten en mede gesteund door honderd andere landen, niet aangenomen in de VN-Veiligheidsraad, nadat de Verenigde Staten sprak zijn veto uit over het voorstel. De VS zijn een van de vijf permanente leden van de raad met een veto.

De stemming kwam nadat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zich had ingeroepen Artikel 99 woensdag om de 15 leden tellende raad formeel te waarschuwen voor een mondiale dreiging als gevolg van de twee maanden durende oorlog.

Directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, zei dat de resolutie van de VN-gezondheidsorganisatie een startpunt zou kunnen zijn voor verdere actie.

“Het misplaced de disaster niet op. Maar het is een platform waarop we kunnen voortbouwen”, zei hij in zijn slottoespraak voor het bestuur.

“Zonder een staakt-het-vuren is er geen vrede. En zonder vrede is er geen gezondheid. Ik dring er bij alle lidstaten, en vooral de lidstaten met de meeste invloed, op aan om dringend samen te werken om zo snel mogelijk een einde te maken aan dit battle.”

De gevechten werden deze maand hervat na een pauze van een week in de vijandelijkheden, waardoor enkele Israëlische en buitenlandse gevangenen konden worden vrijgelaten in ruil voor een aantal Palestijnen die in Israëlische gevangenissen werden vastgehouden, en voor de levering van humanitaire hulp aan Gaza.

Nu Israël zijn militaire acties in het zuiden van het grondgebied van ruim twee miljoen mensen opvoert, is de roep om een ​​einde aan de gevechten toegenomen.

De Algemene Vergadering van de VN (AVVN) zal naar verwachting dinsdag al stemmen over een resolutie voor een onmiddellijk staakt-het-vuren, nadat Egypte en Mauritanië Resolutie 377 “Uniting for Peace” hadden ingeroepen in de nasleep van het Amerikaanse veto.

Resolutie 377, aangenomen door de AVVN in 1950, staat het 193 leden tellende orgaan toe op te treden daar waar de VN-Veiligheidsraad er niet in is geslaagd “haar primaire verantwoordelijkheid voor de handhaving van de internationale vrede en veiligheid uit te oefenen”.

In hun transient werd ook verwezen naar Guterres’ beroep op artikel 99 van het VN-Handvest op 6 december.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here