Home Voeding Wat moet je doen voordat je begint met intuïtief eten?

Wat moet je doen voordat je begint met intuïtief eten?

0
Wat moet je doen voordat je begint met intuïtief eten?


Als je geïntrigeerd bent door intuïtief eten, of er in ieder geval van hebt gehoord (en als je mij al een tijdje volgt), vraag je je misschien af ​​wat je moet overwegen, of misschien moet doen, voordat je het probeert. Hier zijn drie factoren die volgens mij belangrijk zijn (dus meer geestestoestanden dan actie-items, hoewel er een paar bruikbare dingen in de combine zitten).

1. Realiseer je dat diëten je niet hebben gediend

Het is zo, zo, zo gebruikelijk om te denken dat elk van de diëten die je hebt gevolgd heeft gewerkt (neem aan dat je ermee bent afgevallen), maar dat JIJ er niet in bent geslaagd door weer aan te komen.

Het smerige kleine geheim van de dieetindustrie (en zelfs van academisch onderzoek naar gewichtsverlies*) is dat er zijn twee fasen van opzettelijk gewichtsverlies: het gewicht verlies fase en het gewicht herwinnen fase. De overgrote meerderheid van de mensen die hun eet- en/of bewegingsgewoonten veranderen om een ​​calorietekort te creëren en af ​​te vallen, herwinnen dat gewicht binnen vijf jaar (of minder) en eindigen soms op een hoger gewicht dan ze begonnen.

*Het meeste onderzoek naar gewichtsverlies volgt mensen niet lang genoeg om de tweede fase volledig huge te leggen. De follow-upperiode eindigt vaak rond het punt waarop de deelnemers weer wat zijn aangekomen, maar zich ver genoeg onder hun startgewicht bevinden om het onderzoek als ‘succes’ te bestempelen.

En voordat je denkt dat je een van die eenhoorns bent die gewicht verliest en dit op de lange termijn afhoudtoverweeg dan deze drie dingen:

 1. Het is onduidelijk waarom uitschieters op het gebied van gewichtsbehoud (ook wel eenhoorns genoemd) uitbijters zijn.
 2. Als je al gewichtsverlies hebt ervaren en weer bent teruggekomen, dan ben je geen eenhoorn (sorry).
 3. Sommige mensen die hun gewicht wel behouden, hebben er moeite mee en leiden een leven vol beperking en ontbering en mogelijk verwondingen door dwangmatige oefeningen (mogelijk in de mate dat ze een daadwerkelijke restrictieve eetstoornis hebben). Is dat het leven dat je echt wilt?

Niet overtuigd? Maak een inventaris van ELK DIEET dat u heeft gevolgd (of het nu een “formeel” dieetprogramma was of een doe-het-zelf-inspanning) en beantwoord voor elk dieet deze vragen:

 • Wat was het dieet?
 • Hoe lang ben je op het dieet gebleven?
 • Ben je gewicht verloren? Hoe veel?
 • Hoe lang heb je het uitgehouden?
 • Hoeveel gewicht ben je teruggekomen?

Was een dieet de moeite waard?

2. Heb een open geest

Ik ga niet liegen: intuïtief eten kan geweldig aanvoelen, zelfs onthullend, maar het kan ook raar aanvoelen, tenminste in het start.

Het idee van jezelf toestaan ​​voorheen verboden voedsel te eten kan spannend, beangstigend en bevrijdend aanvoelen – niet noodzakelijkerwijs in die volgorde, en vaak afwisselend tussen de drie totdat je meer geoefend raakt.

Het idee van jezelf toestaan ​​te eten als je honger hebt zonder jezelf te schamen of het gevoel hebben dat je deugdzaam en gedisciplineerd bent als je het ontbijt overslaat, geen lunch neemt, tussendoortjes vermijdt, of jezelf dwingt om een ​​voorgeschreven aantal uren tussen de maaltijden te wachten, kan zoiets zijn als: “Wauw…wat?”

Jezelf afvragen wat het vriendelijkste is dat je voor jezelf kunt doen als je TE VEEL emoties voelt, en accepteren dat het soms het vriendelijkste is om te gebruiken voedsel omgaan met, kan verbijsterend aanvoelen in een samenleving die emotioneel eten demoniseert en pathologiseert. En brainstormen over manieren om met non-food om te gaan, en deze vervolgens uitproberen, kan aanvoelen als koorddansen zonder internet. (Maar je hebt wel een internet, need als die nieuwe coping-instrumenten niet werken, is er nog steeds voedsel.)

En eerlijk gezegd kan het nodig zijn om actief intuïtieve eetvaardigheden op te bouwen in plaats van – poef – plotseling magisch intuïtief eten als een verrassing te voelen. Maar internet als bij het leren (of opnieuw leren, in het geval van intuïtief eten) van welke vaardigheid dan ook, wordt intuïtief eten gemakkelijker door oefening.

3. Wees bereid om wat lichaamsbeeldwerk te doen

Als je dunner wilt worden, kan het opgeven van diëten en/of dwangmatige lichaamsbeweging ten gunste van het diepere werk van het koesteren van een gezondere, vreedzamere relatie met eten en bewegen een vacuüm creëren.

Als u zich niet goed voelt over uw lichaam (of in uw lichaam), maar niet langer probeert uw lichaam te veranderen, dan is het essentieel om het vacuüm dat ontstaat door te stoppen met het nastreven van gewichtsverlies te vullen met het mentale werk van het opbouwen van een positief lichaamsbeeld. . Anders zal de aantrekkingskracht om nog een dieet te volgen sterk zijn. Zo sterk.

Voordat je denkt dat dit betekent dat je moet leren houden van hoe je eruit ziet, wil ik het even verduidelijken. Positief lichaamsbeeld is niet zomaar een luchtige creatie op sociale media, het gaat over het waarderen en respecteren van je lichaam voor wat het voor je doet. Het gaat ook om een ​​algemene waardering – en mogelijk zelfs liefde – voor je lichaam, omdat het uniek is voor jou.

(Denk aan de mensen in je leven van wie je houdt, met gebreken en zo. Geen enkele persoon is ‘good’, en geen enkel lichaam is ‘good’, omdat perfectie subjectief, ongrijpbaar en vluchtig is, als er geen andere reden is.)

Deze versie van een positief lichaamsbeeld wordt ook vaak genoemd belichaming. Het is heel anders dan wat de meeste mensen zoeken als ze hun lichaamsbeeld willen verbeteren. Door al uw betere lichaamsbeeld-eieren in de smaak van uw uiterlijkmandje te plaatsen, plaatst u uw lichaam in de rol van een voorwerpen jij in de rol van objectifier. Embodiment behandelt je lichaam als een onderwerpeentje waarmee je een betere relatie kunt ontwikkelen.

Een ander belangrijk onderdeel van lichaamsbeeldwerk is het idee uitdagen dat jouw waarde in je lichaam of je uiterlijk ligt. Je bent zoveel meer dan je lichaam, en je hebt zoveel meer te bieden dan je buitenkant.

Waar te beginnen

Natuurlijk begint een intuïtieve eetreis logischerwijs met de ‘officiële’ intuïtieve eetboeken (geschreven door diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch, makers van het Intuïtieve Eetmodel. Zeker “Intuïtief eten: een revolutionaire anti-dieetbenadering,” “Het werkboek voor intuïtief eten: 10 principes voor het voeden van een gezonde relatie met voedsel” (als je van werkmappen houdt), “Het intuïtieve eetdagboek: uw begeleide reis naar het voeden van een gezonde relatie met voedsel‘ (als je van tijdschriften houdt), en

Intuïtief eten voor elke dag: 365 dagelijkse praktijken en inspiraties om de geneugten van eten te herontdekken‘(als je hapklare stukjes wijsheid en stof tot nadenken wilt van de verbazingwekkende, wijze mens die Evelyn Tribole is.

Daaraan zou ik een solide physique image-boek toevoegen. Er zijn veel boeken die ik leuk vind en aanbeveel, maar “Meer dan een lichaam: je lichaam is een instrument, geen sieraad‘ is altijd een goede keuze, omdat er gekeken wordt naar de systemische krachten die de ontevredenheid over het lichaam voeden, en omdat het praktische ideas biedt voor het opbouwen van een positief lichaamsbeeld.

Sommige mensen merken dat ze met onafhankelijke zelfstudie de overstap van lijner naar intuïtieve eter kunnen maken, terwijl anderen beseffen dat ze professionele begeleiding nodig hebben. Iedereen is anders, en soms is het verschil…

 • Hoe lang iemand op dieet is
 • Hoe sterk zijn hun gevoelens van ontevredenheid over het lichaam
 • Wat voor berichten ze kregen over voeding en lichaamsgewicht toen ze jong waren.

Wees niet bang om hulp te vragen als de doe-het-zelf-aanpak u niet brengt waar u wilt zijn.

Gerelateerde berichten (naast de berichten waarnaar ik al hyperlink in dit bericht):

Dit bericht bevat Amazon-affiliatielinks. Als Amazon Affiliate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen.


Carrie Dennett, MPH, RDN, is een in de Pacific Northwest gevestigde geregistreerde diëtist, voedingsdeskundige, freelance schrijver, intuïtief eetadviseur, auteur, en luidspreker. Haar superkrachten omvatten voedingsmythen doorbreken En inspirerende vrouwen om zich beter in hun lichaam te voelen en voedselkeuzes te maken die plezier, voeding en gezondheid ondersteunen. Dit bericht is uitsluitend voor informatieve doeleinden en vormt geen geïndividualiseerd voedings- of medisch advies.

Op zoek naar 1-op-1 voedingsadvies? Carrie biedt een 6 maanden durend Meals & Physique programma (intuïtief eten, lichaamsbeeld, mindfulness, zelfcompassie) en a IBS-managementprogramma van 4 maanden (low-FODMAP dieetcoaching met de nadruk op het vergroten van de voedselvrijheid). Bezoek de hyperlinks voor meer informatie en boek een free of charge kennismakingsgesprek om te zien of het programma goed bij je previous, en of wij goed bij je passen!

Druk dit bericht af Druk dit bericht af

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here