Home Wereldnieuws Professional-EU Donald Tusk wordt premier van Polen | Verkiezingen Nieuws

Professional-EU Donald Tusk wordt premier van Polen | Verkiezingen Nieuws

0
Professional-EU Donald Tusk wordt premier van Polen |  Verkiezingen Nieuws


Premier Mateusz Morawiecki verliest een belangrijke stem in het parlement, wat de weg vrijmaakt voor Donald Tusk om nieuwe premier te worden.

Donald Tusk wordt naar verwachting de volgende premier van Polen nadat de zittende premier Mateusz Morawiecki een vertrouwensstemming in het Poolse parlement heeft verloren.

De stemming van maandag maakt feitelijk een einde aan acht jaar heerschappij van de nationalistische partij Moist en Rechtvaardigheid (PiS), en maakt de weg vrij voor een brede coalitie van pro-Europese partijen onder leiding van Tusk om de macht te grijpen.

Na de vertrouwensstemming zal het lagerhuis – gecontroleerd door een pro-EU-alliantie – de volgende kandidaat voor het premierschap selecteren.

De machtsoverdracht komt twee maanden nadat de Polen zich in groten getale hebben aangemeld stem voor verandering bij een nationale verkiezing.

“KLAAR, AF!” Tusk schreef op X vooruitlopend op de stemming van maandag.

Verwacht wordt dat het parlement Tusk maandag als nieuwe premier zal benoemen. Dinsdag zou hij de Kamer toespreken.

De laatste daad in de machtsoverdracht zal plaatsvinden wanneer president Andrzej Duda de eed aflegt bij Tusk en zijn regering, naar verwachting woensdag.

Het bewind van de vertrekkende rechts-populistische partij Moist en Rechtvaardigheid (PiS) werd door velen gekenmerkt geschillen met de EU over kwesties als de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, de rechtsstaat en de rechten van minderheden, en hebben ertoe geleid dat miljarden aan middelen uit het blok zijn bevroren.

“De democratie heeft gewonnen… Dit is het einde van de PiS-regering”, zei Tusk zondagavond tijdens een viering tegen partijleden.

Als lid van de EU en de NAVO is Polen dat ook positie – afstappen van het ondersteunen van buurland Oekraïne en zijn reactie op de bevolking het battle ontvluchten – werd nauwlettend in de gaten gehouden door bondgenoten.

Tusk, voormalig voorzitter van de Europese Raad, is van plan Polen dichter bij de Europese bondgenoten te brengen en de steun voor Oekraïne nieuw leven in te blazen. Zijn partij Burgercoalitie (KO) deed mee met Derde Weg en Nieuw Hyperlinks op afzonderlijke kaartjes, maar met een gedeelde inzet voor het herstellen van de banden met Europa.

Tusk heeft gezegd dat hij vanaf de eerste dag zal proberen ongeveer 110 miljard euro ($118 miljard) aan fondsen van de Europese Unie die bestemd zijn voor Polen, die zijn bevroren vanwege zorgen over de rechtsstaat, te deblokkeren als hij een nieuwe regering leidt.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here