Home Onderwijs PBL wordt niet genoeg gebruikt; laten we daar verandering in brengen

PBL wordt niet genoeg gebruikt; laten we daar verandering in brengen

0
PBL wordt niet genoeg gebruikt; laten we daar verandering in brengen


Belangrijkste punten:

Naarmate het lesgeven – vooral in de lagere klassen van het basisonderwijs – steeds meer wordt
uitdagend met het omgaan met moeilijk gedrag, zeer uiteenlopende leerbehoeften,
en tekorten aan vaardigheden die nog steeds aanhouden als gevolg van de pandemie, kan projectgebaseerd leren (PGO) zijn
wellicht de meest onderbenutte hulpbron om aan deze behoeften tegemoet te komen.

PGO is geen nieuw idea; in feite verwijzen artikelen over onderwijsonderzoek naar het idee, zij het in veel bredere zin, te beginnen in de Jaren 70. De pedagogische methode is sindsdien geëvolueerd naar precies dat: een eigen pedagogische benadering om het leren voor studenten tot leven te brengen door middel van praktijkgerichte betrokkenheid die zich leent voor zowel differentiatie als personalisatie.

De naam kan zowel voor docenten als studenten intimiderend klinken. Leraren kunnen PGO uit de weg gaan uit angst dat het te veel tijd zal kosten of een aanzienlijke mate van voorbereiding zal vergen naast de standaard leerplanplanning. Leerlingen kunnen zich ook gestrest voelen bij het noemen van een challenge of zich verslagen voelen als ze een idea niet begrijpen en er een challenge op moeten voltooien. In de vroege basisschooljaren kan de veronderstelling dat PGO eenvoudigweg te veel is voor jonge leerlingen vaak een obstakel vormen.

PGO is echter een van de meest verstandige oplossingen voor de verscheidenheid aan behoeften van leraren
moet voor elke pupil proberen te voldoen, omdat het de autonomie en doelstellingen van de pupil mogelijk maakt
specifieke gebieden. Het idea draait om het idee dat studenten een challenge voltooien op een
één onderwerp – idealiter kiezen ze hun eigen onderwerpen om de interesse en motivatie te bevorderen – en duiken daarbij diep in dat onderwerp, om er uiteindelijk een professional in te worden.
Projecten kunnen individueel worden voltooid of in samenwerking worden uitgevoerd, waardoor groepswerk wordt bevorderd
en sociale vaardigheden. Omdat leerlingen hun leerproces beheersen in de PGO-aanpak,
Differentiatie is eenvoudig, als het al nodig is, omdat leerlingen hun eigen leerproces in hun eigen tempo uitvoeren en hun leerproces presenteren op een manier die voor hen zinvol is.

De uitkomsten van PGO overtreffen de academische prestaties, zoals onderzoekers hebben ontdekt dat het ook een positieve invloed kan hebben op het sociaal-emotioneel leren door leerlingen het gevoel te geven dat ze controle hebben over hun leerproces op college, en door de leeromgeving van leerlingen te verbeteren door
hen te leren hun leerproces effectief te beheren en studenten de waarde ervan bij te brengen
leren door hen betekenisvolle taken te laten uitvoeren in plaats van werkbladen
misschien zinloos of saai vinden. Een van de belangrijkste voordelen van PBL is dat het
beantwoordt de vragen van studenten terwijl ze leren, waardoor nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen worden bevorderd
leren in plaats van zich aan een specifiek leerplan te moeten houden.

Hoe previous PGO dus in elementaire klaslokalen en hoe werkt het als het wordt geïmplementeerd bij de jongste leerlingen? In hun recente boek Pedagogiek van het spel, identificeren onderzoekers Mardell et al. spel als een “neef” van PGO, en leggen uit dat de twee nauw met elkaar verbonden zijn. Door spel te beschrijven als een essentieel onderdeel van het leren onder jonge leerlingen, suggereren onderzoekers dat PGO jonge leerlingen in staat stelt een onderwerp te verkennen, dat wil zeggen ermee te spelen en door het proces heen te leren. Ze schrijven: “Wanneer een persoon ervaringen heeft die vreugdevol, betekenisvol, actief betrokken, iteratief en sociaal interactief zijn – met andere woorden, speels – worden gebieden van de hersenen geactiveerd en komen er chemicaliën vrij die verband houden met gerichte aandacht, geheugen en de beweging van inspannend naar automatisch leren.” PBL moedigt “Wat als?” vragen, die leiden tot betekenisvolle en interactieve verkenningen van een onderwerp die leerresultaten opleveren.

Het is belangrijk op te merken dat PGO een pedagogische methode is en geen leerplan. Het kan
naast leerplannen bestaan ​​en deze verrijken en ondersteunen, maar het is een manier om dat te doen
het animeren van academische inhoud, het uitnodigen van studenten om te leren wat hen interesseert, het gebruiken, oefenen en aanscherpen van aangeleerde vaardigheden om onderzoek te doen, kritisch te denken en
hun begrip tonen.

In een basisschoollokaal waar mogelijk neurodivergerende leerlingen zitten, leerlingen met
SEL moet de productiviteit remmen, en bovendien nodigt deze aanpak leraren uit om les te geven
basisvaardigheden en geef de nodige richtlijnen, maar geef vervolgens les aan de individuele behoeften zodra PGO aan de gang is.

Enkele ideeën over hoe PGO er in de eerste klas uit zou kunnen zien
klaslokaal omvat:

  • Een groep sterke lezers begint non-fictieboeken te lezen over een onderwerp naar keuze en schrijft hun eigen verhaal over het onderwerp. Vervolgens werken ze samen om hun verhalen te combineren en een mini-encyclopedie te creëren.
  • Een leerling die worstelt met elementaire wiskundige concepten, maakt en houdt een ‘Verloren Tand’-grafiek bij en oefent met het tellen en vergelijken van getallen telkens wanneer een klasgenoot een tand verliest.
  • Een leerling die moeite heeft om zich te concentreren en bewegingsmogelijkheden zoekt, luistert naar voorlezen op een pill over een onderwerp naar keuze en oefent het schrijven van zinnen terwijl hij schrijft over wat hij leert.
  • Een pupil met artistiek expertise en uitstekende fijne motoriek, maar die moeite heeft met schrijven, maakt gedetailleerde illustraties over een onderwerp dat ze kiest en oefent met het labelen ervan om het schrijven aan te moedigen.

Deze ideeën zijn eenvoudig maar gerelateerd aan het eerste leerjaar, wat aangeeft dat een PGO-aanpak geen maandenlange onderneming hoeft te zijn die onrealistisch of onmogelijk in een schema previous. Integendeel, het is een pedagogische benadering van basisschoolleerkrachten
meer moeten gebruiken om gemakkelijker aan de behoeften van studenten te voldoen en tegelijkertijd te ondersteunen
interesse in leren.

Laatste berichten van eSchool Media-bijdragers (alles zien)LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here