Home Auto Klasse Act: De Zero-4 Fairlady Z

Klasse Act: De Zero-4 Fairlady Z

0
Klasse Act: De Zero-4 Fairlady Z


Schrijvers in de middeleeuwen schreven nooit originele verhalen. Hun verhalen waren altijd herinterpretaties van bestaande fabels, en ze hebben dit feit nooit ontkend.

Tegenwoordig zouden auteurs, kunstenaars en ontwerpers er nooit mee wegkomen om simpelweg het wiel opnieuw uit te vinden. Frisse ideeën, originaliteit en innovatie worden allemaal aangemoedigd in de 21e eeuw. Maar zelfs nieuwe ideeën halen inspiratie uit bestaande dingen, omdat de wereld om ons heen de manier bepaalt waarop we denken, inclusief de nieuwe ideeën die we bedenken.

Toby_Thyer_Photographer-8

Toen Malcom Sayer en Jaguars oprichter Sir William Lyons ontwerpen voor de E-Kind begonnen te bedenken, werden de eerste schetsen sterk beïnvloed door gevechtsvliegtuigen zoals de Supermarine Spitfire. Als je de lange staart van de Spitfire afsnijdt, kun je gemakkelijk zien hoe deze de inspiratie vormde voor een van de mooiste auto’s ooit ontworpen: een lange neus met een verhoudingsgewijs kleine cabine die ver naar achteren is geplaatst, en waar geen rechte lijn of hoek in te zien is.

Toby_Thyer_Photographer-17

De Jaguar E-Kind werd meteen een klassieker, die Enzo Ferrari zelf naar verluidt noemde “de mooiste auto ter wereld”. Het is dan ook begrijpelijk dat Nissan-designleider Yoshihiko Matsuo eind jaren zestig – met zijn workforce van Akio Yoshida en Kumeo Tamura – zich bij het ontwerpen van de S30 Fairlady Z/240Z liet inspireren door de E-Kind. Internet als die middeleeuwse schrijvers is imitatie de hoogste vorm van vleierij.

Toby_Thyer_Photographer-42

De eigenaar van deze bijzondere S30, Sakamoto-san, heeft ook inspiratie gehaald uit vervlogen tijden. De race-Z’s van de afgelopen jaren hadden een aantal fantastische kleurstellingen en aerodynamica, waarbij gezwollen spatbordverbreders de meest geïmiteerde aanpassing voor straatauto’s werden.

Toby_Thyer_Photographer-10

Auto’s als de Bob Sharp Racing 240Z en de nr. 72 Le Mans-auto waren generaties lang inspiratie en brachten wereldwijd talloze silhouetracers voort. Maar de laatste tijd is het creëren van een race-look met je klassieke Z veel gemakkelijker gemaakt dankzij visionairs als Kei Miura. Sakamoto-san gebruikt een combinatie van Miura’s Rocket Bunny Pandem-kit (aangepast) en Zero-4-onderdelen (zijn eigen tuningproductlijn) op zijn S30, waardoor de Z veel meer breedte krijgt en ruimte ontstaat voor additional brede wielen.

Toby_Thyer_Photographer-3

Die wielen zijn machinaal bewerkte vierspaaks, eveneens van Zero-4, die vooraan 16 x 9,5 inch meten en achteraan een dikke 17 x 12 inch. Ze zijn allemaal voorzien van Toyo Proxes R1R-banden, respectievelijk 225/45ZR16 en 245/45ZR17 voor en achter.

Toby_Thyer_Photographer-5

Maar de echt coole onderdelen van de auto zijn door Sakamoto-san zelf gemaakt. De motorkap, bumper, achterklep, dak en achterspoiler van droog carbon voegen allemaal lichtheid toe aan de auto, plus veel straatwaarde.

Toby_Thyer_Photographer-21
Toby_Thyer_Photographer-38

Onder de lange, gestroomlijnde motorkap bevindt zich een L28 die nu een cilinderinhoud van 3,0 liter heeft. Deze constructie is voorzien van gesmede zuigers en drijfstangen, een aangepaste krukas en een volledig bewerkte cilinderkop met grote kleppen en een race-spec nokkenas. Met drievoudige Solex 50 mm zijwaartse koolhydraten, een aangepaste uitlaat en een serieus brandstofsysteem is het een lief, atmosferisch pakket.

Toby_Thyer_Photographer-16

De motor is gekoppeld aan een Nismo Bolstered Cross-versnellingsbak met 6 versnellingen (gebaseerd op de S15-transmissie) through een OS Giken Tremendous Single-koppeling, en laat de achterwielen draaien through een Nissan R200-differentieel met beperkte slip en een 4.1 eindoverbrenging.

Toby_Thyer_Photographer-37
Toby_Thyer_Photographer-28
Toby_Thyer_Photographer-35

Als je in de klassieke Nissan kijkt, zit een op maat gemaakte aluminium rolkooi precies in een aantal aangepaste deurkaarten, wat een leuke bijkomstigheid is. Er is een Bride Histrix-bestuurdersstoel met TAKATA Racing-harnas, een Momo Prototipo-stuur en stapelmeters om snelheid, toerental, brandstofniveau, lucht/brandstofverhouding en olie- en watertemperatuur en -druk af te lezen. Oh, en laten we ook de ouderwetse Denon CD-hoofdunit of de achteraf ingebouwde Classic Air A/C niet vergeten.

Toby_Thyer_Photographer-14

De Fairlady Z van Sakamoto-san haalt inspiratie uit auto’s en ontwerpen die tientallen jaren bestrijken, maar slaagt er toch in een sfeer van klasse te behouden. Het laat alleen maar zien dat, als het goed wordt behandeld, tijdloos design altijd zal blijven bestaan.

Toby_Thyer_Photographer-19
Toby_Thyer_Photographer-40

Houd ons in de gaten, need hierna gaan we kijken naar een andere klassieke Nissan die Sakamoto-san onder het mes heeft gelegd.

Toby Thyer
Instagram _tobinsta_
tobythyer.co.ukLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here